Exclusiv. Dictatura digitală sau dictatura prostocrației? Jurnalistul Ionuț Cristache: Solidaritatea idioților e problema Video

Exclusiv. Dictatura digitală sau dictatura prostocrației? Jurnalistul Ionuț Cristache: Solidaritatea idioților e problema Video

Scriitorul Umberto Eco spunea că urmărește toate emisiunile de concursuri pentru că ele sunt un exemplu suprem al capacității de memorare a tinerei generații – ei sunt capabili să-și amintească tot ce s-a întâmplat în viața lor, dar nu și înainte. Și, uneori, nici măcar evenimentele din timpul vieții lor. La ocultarea memoriei participă însă din plin și rețelele sociale, Internetul în general, care accentuează un fenomen tot mai periculos: dictatura prostocrației. Invitatul lui Dan Andronic în podcastul Contrapunct EVZ, jurnalistul Ionuț Cristache, a făcut o analiză lucidă a pericolului care pândește din spatele tastaturii.

Invitatul emisiunii Contrapunct EVZ de vineri a fost jurnalistul Ionuț Cristache (foto), care a discutat liber, împreună cu Dan Andronic, despre Politică și Prostie. În România, este un binom din ce în ce mai îngrijorător.

Prostește Internetul sau e o legendă urbană?

Dialogul celor doi consacrați jurnaliști a atins teme de stringentă actualitate: cât de mult suntem influențați de rețelele sociale, cât de mult a scăzut nivelul de inteligență al generației Z, care sunt soluțiile cele mai eficiente de a contracara această invazie a manipulării ce vine masiv din mediul online.

Pornind de la remarca lui Umberto Eco potrivit căruia Internetul joacă un rol major în păstrarea captivă a tinerei generații, „deoarece afișează un prezent etern", Dan Andronic și invitatul său au analizat cum se afectează această dependență de opiniile exprimate pe rețele sociale libertatea de gândire.

Dictatura digitală facilitează dictatura idioților

Mecanismul este simplu: accesul la Internet fiind disponibil oricui în prezent, fake news-urile și anumite opinii neinformate sau de propagandă se răspândesc extrem de repede, astfel că mediul online a devenit o adevărată pepinieră de dezinformare.

„Dictatura digitală în care am ajuns să trăim, pușcăria Facebook, Twitter, a fost exersată în pandemie. Aveau acces pe rețelele sociale demenții ăia radicalizați din ISIS. Aceste instrumente nu au legătură cu democrația. Societatea, mediul politic, ar trebui să mă lase să-mi apăr ce cred, gândirea critică. Democrația nu înseamnă să te închini la icoane”, a remarcat invitatul lui Dan Andronic.

„Nu numărul idioților mi se pare o problemă, solidaritatea idioților e o problemă. Proștii au devenit solidari între ei. Politicienii care nu mai sunt capabili să înțeleagă rolul unui consilier, ei fiind solidari între ei, se sfătuiesc între ei. Cred despre ei că sunt cei mai buni, că nu au ajuns întâmplător în funcțiile respective, că pot să conducă destinele țării de unii singuri.

Eu mă tem de solidaritatea idioților, sunt vocali, au platforme sociale unde pot să împrăștie zgomotul. Trebuie să ții cont de părerea lor, altfel te agresează", a mai observat fostul realizator al TVR.

Acesta consideră că mai ales în contextul unor teme de mare interes public, curentele de opinie care se formează pe rețelele sociale, de multe ori fără prea mult discernământ, influențează societatea și politica în cel mai mare grad. „În epoca Dragnea erau turme de idioți călare pe tine dacă aveai o părere contrară curentului”, a amintit Ionuț Cristache.

Televiziunile deturnează atenția către teme marginale

O influență mare în acest tip de slăbire a gândirii critice o are și presa mainstream, în special televiziunile de mare audiență, care deturnează atenția publicului de la teme critice cum ar fi inflația sau criza economică la teme marginale pe care le rostogolesc până la epuizare pe ecranele televizoarele, producând în fond foarte mult zgomot, a mai adăugat Ionuț Cristache.

În context, jurnalistul Dan Andronic, fost consilier politic, a opinat că acest fenomen al culturii marginale, al unui „marxism cultural" radical, care nu prea permite nuanțele, este inevitabil și tot mai dificil de combătut cu mijloace democratice.

Emisiunea integrală cu Ionuț Cristache:

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro