Exclusiv. Delta Dunării, nada pentru o miză mult mai mare? Fost ministru de Externe: Mai pierdem și teritoriu. Video
- Andreea Vlad
- 6 martie 2023, 20:19
Invitatul jurnaliștilor Dan Andronic și Robert Turcescu în podcastul Hai România de luni a fost senatorul Titus Corlățean. Fostul ministru de Externe a primit provocarea unei diiscuţii despre ce se întâmplă cu adevărat important în lume, dar mai ales prin părțile noastre. Mărul discordiei este Canalul Bâstroe. Fostul demnitar a dat informații de culise din acest scandal.
Provocat de moderatori să dezvăluie detalii din spatele scenei din cazul Bâstroe, fostul ministru de Externe Titus Corlățean a avertizat că situație e gravă și lucrurile pot degenera dacă decidenții nu ripostează mai ferm și mai articulat.
A mințit statul român timp de 20 de ani?
„La modul obiectiv situația e proastă. Am făcut deja comentarii publice, nu retractez nimic. Probabil că fac parte din categoria celor menționați de cel care locuiește la Cotroceni ca neînțelegând înaltele comandamente ale momentului. Tertium non datur, a treia variantă nu e posibilă.
Fie 20 de ani statul român a susținut corect, s-a bătut, a stopat o anumită perioadă adâncirea, dragarea, pentru că într-adevăr există un impact profund negativasupra Deltei Dunării, și acum dintr-odată pare că și-a schimbat poziția pentru rațiuni atât de înalte pe care unii dintre noi nu le putem înțelege. Fie statul român a mințit 20 de ani că de fapt nu se întâmplă nimic dacă se sapă", a afirmat fostul ministru în studioul EVZ-Capital.
Social-democratul și-a exprimat convingerea că această poziție chestionabilă nu poate fi posibilă de la nivelul ministerului pe care l-a condus în vremea cabinetului Ponta.
„Dați-mi voie să cred că nici Ministerul de Externe așa cum îl știam eu, nici alte instituții ale statului român care au construit această poziție ani de zile n-au mințit. Am câștigat pe merit blocarea proiectului (n.red. - în anul 2004)".
Ucraina, la butoanele navigației internaționale pe Dunăre?
Titus Corlățean consideră că sunt evidente intențiile Ucrainei legate de Bâstroe. iar acestea depășesc cu mult canalul care e mărul discordiei între România și țara vecină.
„E vorba de controlul gurilor Dunării și am încheiat subiectul. Ucraina și-a stabilit ca obiectiv să preia navigația internațională (n.red. - pe Dunăre) gradual, cum? Săpând, creând un culoar alternativ prin Bâstroe, prin brațul Chilia cu taxe mai mici. Dacă înțelegem sensul strategic al discuției, noi înțelegem că statul român a făcut bine ce a făcut timp de aproape 20 de ani)", a explicat invitatul.
Fostul demnitar atrage însă atenția că Bâstroe poate ascunde un pericol mai grav pentru țara noastră.
„Instituțiile statului au descoperit, dar nu așa pe poezii, pe lucruri foarte concrete, că dacă se adâncește foarte mult, fluxul de apă, eroziunea pe brațul românesc al brațului Chilia, adică mai pierdem și teritoriu. Erodarea se face pe brațul Chilia pe brațul româmesc (...) Ucrainenii vor să ne pună în fața faptului împlinit", a conchis fostul ministru de Externe în studioul HAI România.