Exclusiv. Daniel Morar dezvăluie legăturile oculte dintre SRI și judecători din CSM. Cum au prins-o pe Livia Stanciu cu minciuna

Exclusiv. Daniel Morar dezvăluie legăturile oculte dintre SRI și judecători din CSM. Cum au prins-o pe Livia Stanciu cu minciuna Daniel Morar, fost judecător al CCR, aruncă în aer sistemul. sursa foto: Agerpres

Cartea lui Daniel Morar, fost judecător al CCR și șef al DNA, este interesantă. Pentru că dezvăluie o parte a legăturilor dintre Binomul Coldea-Kovesi și judecători din sistem. Astăzi publicăm o parte mai puțin cunoscută: alegerile din CSM - anul 2013. Unde o să vedeți că judecătorii din CSM și-au marcat buletinele înainte de vot, descoperind că Livia Stanciu, Alina Ghika și Cristi Danileț i-au trădat. De ce? Din cauză de Protocol...

În data de 4 ianuarie 2013 au avut loc alegerile prin care Consiliul Superior al Magistraturii urma să-și aleagă noua conducere. Atunci avea să se înregistreze o premieră, un procuror urma să conducă și destinele judecătorilor. 

Cine a devenit președintele CSM, dar mai ales cum s-a desfășurat votul dezvăluie fostul procuror șef al DNA, Daniel Morar, ieșit la pensie din poziția de judecător la Curtea Constituțională. 

Cartea pe care a lansat-o recent la Editura Humanitas - “Putea să fie altcumva. O istorie subiectivă a justiției după 1990” este plină de întâmplări care ne lămuresc în privința modului în care se face justiție în România. Despre implicarea SRI în actul de justiție, dar și despre activismul care sufocă magistratura. Dar aici vom scoate în evidență legăturile oculte dintre SRI și câțiva  judecători din CSM.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce s-a întâmplat la alegerile din 2013

De ce este important faptul că un procuror ajuns să conducă CSM? Pentru că, în mod tradițional, structura CSM este formată din nouă judecători și doar cinci procurori, deci era foarte complicat ca un procuror să ajungă în fruntea tuturor magistraților.

Tocmai de aceea alegerea Oanei Hăineală cu 10 voturi în detrimentul judecătorului Mircea Aron care obținuse doar votul a opt dintre membrii CSM a stârnit consternare. Doi dintre ei, Horațiu Dumbrava și Toni Neacșu, au vociferat public fiind susținuți de ministru justiției de la acea vreme, Mona Pivniceru. Judecătorul Horațiu Dumbravă spunea, potrivit relatărilor lui Daniel Morar și el membru al CSM la acel moment, că singurii magistrați adevărați sunt judecătorii, astfel încât alegerea unui procuror în fruntea CSM i se părea un lucru de neacceptat. 

Daniel Morar: “I-am replicat că în parte ar putea să aibă dreptate dar că din perspectiva posibilității ocupării acestei funcții, nici Constituția și nici legea nu fac vreo diferență, iar judecătorii nu au motive să fie supărați pe procurori, care și-au susținut candidatul, din moment ce doar voturile acestora nu ar fi fost suficiente pentru a câștiga președinția Consiliului.

Noi eram cinci procurori, ori (Oana) Hăineala obținuse 10 voturi, astfel presupunând că cei doi reprezentanți ai societății civile au votat cu ea, tot mai rămâneau trei voturi care nu puteau să vină decât de la judecători.

Ei știau asta și erau furioși. I-au identificat imediat: Alina Ghica, Cristi Dănileț și Livia Stanciu și i-au acuzat în această ședință și în cele ulterioare de trădarea intereselor judecătorilor. Primii doi și-au asumat votul, dar Lidia Stanciu a negat continuu că ar fi votat pentru (Oana) Hăineală.

SE PARE ÎNSĂ CĂ JUDECĂTORII ÎȘI ÎNSEMNASERĂ BULETINELE DE VOT ȘI AȘA I-AU IDENTIFICA PE CEI TREI, IAR PE STANCIU AU ACUZAT-O ȘI DE MINCIUNĂ”. 

Legăturile a trei judecători cu SRI și Protocolul Secret

La nici două luni de la alegerea anuală, doi dintre cei care trădaseră interesele judecătorilor - Cristi Dănileț și Alina Ghica au fost revocați de planul CSM din funcțiile de membrii ai Consiliului la solicitarea judecătorilor. Acest lucru ar fi putut să i se întâmple și cu Livia Stanciu, dar era membru al Consiliului în virtutea funcției de președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție și nu membru ales astfel că îndepărtarea ei nu era posibilă.

Interesant este încă un lucru despre care s-a aflat de-abia în 2018, dar care limpezește votul din 2013, “minunea” ca trei judecători să voteze un procuror. 

Anul 2018 consemnează: “Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a făcut public după declasificare, protocolul de cooperare încheiat cu Serviciul Român de Informaţii (SRI) în anul 2012.

Documentul este intitulat Protocol privind organizarea cooperării între Serviciul Român de Informaţii şi Consiliul Superior al Magistraturii pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin, potrivit legii.  Protocolul este semnat din partea CSM de preşedintele de la acea vreme, Alina Nicoleta Ghica, iar din partea SRI de directorul instituţiei, George Maior. Pe document mai apar semnăturile vicepreşedintelui CSM, Oana Schmidt-Hăineală, şi prim-adjunctului directorului SRI, generalul Florian Coldea”, scriam atunci.

Iar acum vedem cum ies la iveală legăturile subterane între SRI din 2012 și alegerile din 2013 de la CSM.

Alina Ghica, fosta președintă a CSM a votat pentru colega de semnătură pe protocolul cu SRI, procurorul Oana Hăineală, în 2013. Care a mai fost votată de alți doi judecători, Cristi Dănileț și Livia Stanciu, o altă semnatară a protocolului cu SRI. De altfel, despre aceasta din urmă, Daniel Morar relatează o mulțime de alte legături cu SRI. Iar despre judecătorul Cristi Danileț nu mai are nici un rost să insistăm. Recunoaște singur…

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro