Un individ cu 8 clase, cu un intelect sub medie (potrivit legiştilor) – aşa arată criminalul în serie care violează adolescente şi pe care apoi Justiţia îl scapă printre degete. Iancu Măran, de 35 de ani, din Reşiţa, este noul monstru care îngrozeşte România. În urmă cu 10 ani a fost acuzat că a violat şi ucis o fetiţă de 11 ani. A fost achitat, deşi şi-a recunoscut fapta.
Acum a comis-o din nou, crimele sale fiind trase la indigo. Duminică noapte a răpit două fete, de 14 şi 17 ani. Pe una a maltratat-o, dar a scăpat cu viaţă, pe cealaltă a violat- o şi apoi a ucis-o. Cum a reuşit bestia să vieţuiască atâţia ani, fără să dea de bănuit, printre oameni obişnuiţi şi cu frică de Dumnezeu?
Primul act: condamnat la 18 ani
În 22 septembrie 2002 Iancu Măran a violat şi ucis o copilă de 11 ani, Ionela Hurdela, fiica celor care îl angajaseră pentru diverse treburi gospodăreşti cu un an în urmă. Cadavrul a fost găsit 11 zile mai târziu, în peştera de la Gârlişte. Avea arsuri de gradul III şi IV pe o suprafaţă mare din corp, între care faţa şi zona pubiană. În apropierea cadavrului a fost găsit şi un prezervativ.
Iancu Măran a fost condamnat la 18 ani de detenţie pentru crimă, de către Tribunalul Caraş Severin, în noiembrie 2003. În timpul anchetei, bărbatul, atunci în vârstă de 25 de ani, a recunoscut fapta. „Regret fapta comisă, a fost o greşeală, nu a fost intenţionat” – le-a spus procurorilor Iancu Măran. Potrivit IML fata a murit asfixiată. Măran a sufocat-o cu palma, ca să nu ţipe în timpul violului. Ulterior, în timpul audierii în faţa judecătorului, criminalul nu a mai recunoscut fapta. Cu toate acestea judecătoarea Anca Petruţ a considerat că are suficiente probe care-l incriminează şi l-a condamnat la 18 ani de detenţie şi interzicerea drepturilor civile pe o perioadă de 8 ani.
Achitat pentru că părea prea deştept
În momentul în care s-a văzut încarcerat, Iancu Măran a activat toate căile de atac. După trei ani, a fost achitat de Tribunalul Caraş Severin, unde procesul a fost retrimis spre judecare. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit că sentinţa este definitivă şi irevocabilă. Din analiza încheierii pronunţată de Tribunalul Caraş Severin, în 2005, rezultă cu claritate următoarele elemente:
1. Inconsecvenţa procurorului în încadrarea juridică a cauzei. Iniţial a solicitat judecarea pentru omor, ulterior a cerut omor calificat.
2. Bâjbâiala Institutelor de Medicină Legală în formularea unor concluzii asupra probelor ridicate de la locul faptei, ceea ce a făcut ca practic acestea să nu poată combate prezumţia de nevinovăţie.
3. Neconcordanţa între calificarea inculpatului ca având intelectul sub medie şi premeditarea în detaliu a crimei, care denotă o persoană inteligentă. Criminalul premeditase alterarea probelor (prezervativul nu îi aparţinea, în el a aruncat câteva fire de păr pubian), în plus şi-a modificat declaraţiile în momente diferite ale anchetei, canalizând cercetările pe piste false.
Practic, judecătorul a spus că autorul crimei pare prea deştept pentru a putea fi Măran, prezentat de procurori ca redus mintal.
Greşeli strigătoare la cer
Lichidul seminal nu îi aparţinea lui Măran, dar părul pubian smuls şi aruncat în interior „are asemănări morfologice” cu cel al criminalului achitat. Măran a plantat la locul crimei prezervativul altei persoane. Exact la fel a făcut acum, după 10 ani. Criminaliştii i-au găsit în buzunar un prezervativ folosit.
Este incredibil că judecătorul n-a reţinut faptul că autorul şi-a incendiat victima. Mai mult, raportul medico-legal nu explica punctual dacă victima a fost violată, dând doar indicii care nu au fost reţinute de instanţă. Raportul spunea că „la nivelul vaginului se observă stază”, adică sânge coagulat ca urmare a deflorării, dar nu se pronunţă categoric. Şi astfel, Iancu Măran a fost achitat. Peste 10 ani avea să bage în mormânt o altă minoră, violând-o cu bestialitate, iar pe o altă fată să o cresteze pe piept şi pe faţă, ca într
Arsurile constatate pot fi consecinţa arsurii cu fl acăra (eventual o tentativă de incendiere a cadavrului).”
EXTRAS din raportul IML (2002)
Sora de 17 ani, tăiată pe faţă şi pe piept, a scăpat mai mult moartă decât vie. Acum putea fi la 2 m sub pământ FOTO: ADRIAN PÎCLIŞAN
Sânge rece: îşi luase târnăcop, să le îngroape
Oraviţa a ajuns un oraş al asistaţilor sociali. Sute de oameni locuiesc în zona Gării, în garsoniere de numai 20 mp, adulţi şi copii, claie peste grămadă. Sunt locuinţe sinistre, fără baie, unele decuplate de la reţeaua de electricitate, în jurul cărora se simte doar sărăcia.
La etajul IV dintr-un bloc de nefamilişti din zonă trăieşte şi Solomia Florea. Numai piele şi os, ţiganca de 49 de ani a adus pe lume 11 copii. După moartea Adinei, a rămas să împartă garsoniera cu 6 copii: cei mai mulţi sunt nevoiţi să dormă pe jos, pe saltele improvizate.
Pe aceeaşi scară, la alt etaj, locuia şi Iancu Măran. Cu o lejeritate şocantă, mama căreia i-a fost ucisă fiica ne spune că era un vecin bun. „Stăteam aici, ne salutam, mai împrumutam o bucată de pâine, o cană de apă. Lucra la gater. Duminică seara Iancu a sunat-o pe fiica mea de 17 ani şi a întebat-o ce face”, relatează Solomia Florea.
Povestea e continuată de fiul ei cel mare, Clemente, care este sigur că vecinul lor, Iancu, a premeditat totul. Nu poate explica de ce. „Eram prieteni cu Iancu. A stat vreo doi ani cu o soră a noastră, apoi s-au despărţit. Ne ştiam de mici. Pe fete le mai ducea cu mopedul la oraş, sau prin sate, şi niciodată nu a fost vreo problemă. Acum a plănuit totul. Am înţeles că a declarat că voia să le îngroape. Poliţia a găsit şi un târnacop. Eu am aflat totul când el s-a speriat şi a fugit de lângă fete şi atunci sora mea m-a sunat. Eu mi-am chemat fraţii şi poliţia şi aşa l-am găsit”, povesteşte Clemente Florea.
Asupra lui au descoperit şi un prezervativ, folosit. „A spus că nu îi aparţine dar că l-a luat pentru a-l lăsa la faţa locului, ca să inducă în eroare anchetatorii”, a declarat procurorul Ioan Teacă. La fel a procedat şi în urmă cu 10 ani.
Cel mai hulit criminal din ultimii ani: Iancu Măran. Acum 10 ani a violat şi ucis-o pe micuţa Ionela (jos) FOTO: JURNALUL NAŢIONAL

Cazul Ţundrea
În 1993 Marcel Ţundrea a fost condamnat la 25 de ani de închisoare, din care a executat 12, acuzat de viol şi omor întrun caz în care victimă a fost o fată de 14 ani, din satul Pojogeni, lângă Târgu Cărbuneşti. Atât în timpul cercetărilor, cât şi în detenţie, a susţinut că este nevinovat.
Nu l-a ascultat nimeni. Abia în septembrie 2004, Tribunalul Braşov a admis cererea de revizuire formulată de Ţundrea şi a anulat sentinţa din 1993, dispunând achitarea acestuia. Un test ADN a evidenţiat faptul că nu Marcel Ţundrea a violat-o pe minora de 14 ani, testele ştiinţifice ulterioare indicându-l pe Gheorghe Avram ca autor. La mijlocul lunii trecute, bărbatul a fost condamnat definitiv de ICCJ la 25 de ani de detenţie.
Şi OJ Simpson a scăpat după dublă crimă
În 1995 celebrul jucător de fotbal OJ Simpson era acuzat de dublă crimă şi declarat nevinovat. Acum, un procuror a redeschis cazul arătând că una din probe a fost viciată. El spune că avocatul lui Simpson ar fi luat mănuşile folosite de criminal şi a umblat la căptuşeala lor. Ulterior, în sala de judecată i-a cerut clientului său să le încerce. „Dacă nu i se potrivesc, este nevinovat”, a spus avocatul. Mănuşile nu i s-au potrivit, tocmai pentru că avocatul său le modificase căptuşeala.
CITIŢI ŞI:

  • DIAVOLUL A COBORÂT LA ORAVIŢA: a violat o fată, a ucis-o, pe cealaltă a crestat-o cu cuţitul. Acum 10 ani a făcut exact la fel şi a fost achitat