Exclusiv. Cum a reușit Putin să cadă în picioare, dintr-o situație ce părea să fie fără scăpare. Video
- Nicolae Comănescu
- 29 iunie 2023, 18:31
Invitat în podcastul pe care Ionuț Cristache îl realizează pentru evz.ro, Dan Dungaciu a analizat evenimentele tumultuoase petrecute în ultimele zile, la Kremlin, odată cu puciul eșuat, îndreptat către regimul lui Vladimir Putin.
Dan Dungaciu, expert în spațiul ex-sovietic a afirmat că, după aceste evenimente care au pus lumea pe jar, Vladimir Putin a ieșit în câștig, nu în pierdere.
„Că ne place sau nu este o întărire a puterii de la Kremlin și nu o șubrezire. De ce? Trebuie să gândim povestea cu Prigojin într-un context diferit. Wagner a apărut în 2014 Donbass, rușii au văzut că merge și atunci au zis să folosească trupele să le ajute în misiuni în alte părți, inclusiv ca o formă de acoperire. Gestiunea a fost sub comanda imediată a serviciului de informații militare.
GRU a găsit în Wagner un instrument foarte bun, acolo nu sunt doar pușcăriași. Prigojin a ieșit în față, Wagner a fost trimis în război după ce Putin a eșuat în prima Operațiune Specială.
Statul rus a văzut că lucrurile funcționează, în ianuarie 2023 au mai apărut 2 trupe, Gazprom și oRscov.
Asta este o linie pe care trebuie să o avem in minte, ideea că Prigojin este împotriva statului rus este o naivitate, sunt parte a statului rus.
A doua chestiune, în Rusia a fost o dezbatere asupra războiului, când au văzut că Occidentul intervine. Cum să motivăm? O linie de gândire academică, susține că populația trebuie mobilizată exact ca în al WWII”, a spus Dan Dungaciu.
„FSB a avut reacții cel puțin reținute”
„A fost acceptată de doi oameni din jurul lui Putin. Această mișcare a fost încurajată și sprijinită. S-a dat drumul la această energie tocmai ca lumea să fie mobilizată.
Putin, un naționalist rus, dar retorica n-a fost naționalistă. FSB a avut reacții cel puțin reținute, dacă dai drumul la mobilizare și permiți exprimarea liberă va fi greu să acoperi ulterior.
FSB n-a vrut să declanșeze sentimentul naționalist. Compromisul a fost după ian 2023, s-a permis înființarea trupelor dar în baza unui contract cu ministerul apărării. Ei controlau prin muniție și transport. Între timp, Prigojin câștigă la Bahmut, rușii au ținut la lupta asta chiar dacă noi am minimalizat-o a fost o mare victorie pentru Rusia.
Bahmutul l-a scos în față pe Prigojin, a făcut turnee s-a măsurat în sondaje, lumea a tolerat comportamentul lui Prigojin.
În momentul în care s-a pus problema semnării contractului, Prigojin care era o creație a sistemului ajunge să spună că nu este de acord. Mecanismul a fost mai cu seamă de acest tip, armata lui Prigojin nu este ideologizată, nu dai lovituri de stat cu armată care nu este ideologizată ca în cazul bolșevicilor.
În general, nu este în patrimoniul lor de gândire, unei asemenea armate când ai suspendat liderul o lași fără nici o idee. Nr-ul 2 din GRU s-a dus la Prigojin și puciul a luat sfârșit”, a mai afirmat analistul, la podcastul moderat de Ionuț Cristache.
Ce rol a jucat Prigojin cu adevărat
„ Prigojin a fost un atom liber, chiar și cu succesul Wagner? El a pornit insurecția, a existat marșul spre Moscova?”, a întrebat Ionuț Cristache.
„Comunicarea strategică pozitizează inclusiv negativitatea. Tot mesajul la unison a vorbit despre slăbirea regimului, nu e vorba doar de presa din România.
Dincolo de cazul acesta, un dictator care iese dintr-o lovitură de stat iese mai puternic nu mai slab, a identificat, a curățat un câmp potențial de acțiune. În principiu o lovitură de stat eșuată nu șubrezeste liderul
Putin a dat semnalul inclusiv în sistem, „nu ai cum să ajungi la mine”, a explicat Dan Dungaciu.
Emisiunea poate fi urmărită AICI
Adevărul despre intervenția sovieticilor în eliminarea lui Ceaușescu
Cartea redă obiectiv, pentru prima dată, dinamica evenimentelor Revoluției Române în întreaga lor profunzime.
Volumul este construit exclusiv pe documente desecretizate de Statele Unite și Rusia, dar mai ales pe declarații date de protagoniști, sub jurământ, în Dosarul Revoluției. Faptele fiind deja prescrise, martorii citați chiar spun adevărul în fața procurorilor, pentru a nu comite infracțiunea de sperjur. Și spun lucruri total neașteptate!
Volum recomandat de Evenimentul Istoric!