Exclusiv. Cum a ascuns ministrul Mediului poluarea de la CET Grozăvești

Exclusiv. Cum a ascuns ministrul Mediului poluarea de la CET Grozăvești

În ancheta de față vom arăta adevărul despre poluarea masivă din București. Mai pe șleau zis: cum a fost prins CET Grozăveşti cu furnalul fumegând în sac și cum ministrul Mediului a trecut la ”secret” documente importante!

Există o directivă europeană care prevede ca în termocentrale să nu se mai folosească drept combustibil păcura, pentru că este foarte poluantă. Responsabilii de la noi merg şi ei pe gaz metan, conform directivei, dar, băieţi prevăzători, îşi mai fac şi stocuri de păcură, în caz că se întâmplă să se întrerupă alimentarea cu gaz sau sunt zile foarte friguroase, când trebuie băgată mai multă căldură în sistem. Atunci se mai ajută şi cu ceva păcură.

Conform aceleaşi directive, când se află într-o astfel de situaţie, centrala termo-electrică respectivă are obligaţia să notifice cu cel puţin o zi înainte instituţiile care răspund de calitatea mediului că vor arde şi păcură.

CET Grozăveşti nu a făcut acest lucru. Notificarea s-a transmis abia după ce răul se produsese, şi asta de nevoie. Adică după ce au văzut că nu bate vântul, iar particulele toxice nu se deplasează nicăieri, ci rămân să sufoce bucureştenii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Miercuri, 4 martie, când controalele erau în toi, la CET Grozăveşti se aflau deja doi comisari care verificau. Notificarea tardivă pe care a făcut-o instituţia în acea zi despre arderea de păcură a trezit suspiciuni, astfel încât s-au trimis întăriri. Adică şi alţi comisari aflaţi pe teren care s-au adăugat celor doi.

Poluarea a început încă din seara de vineri

Concluziile controlului au fost incredibile. Arderea păcurii nu începuse, aşa cum s-a crezut iniţial, în noaptea de 1 spre 2 martie, ci încă de vineri, 28 februarie, de când începuse week-end-ul. Comisarii au constatat, ca la un flagrant, că s-au ars în total 250 de tone de păcură. Cantitatea cea mai mare, adică peste 60 de tone, a fost arsă în noaptea de duminică spre luni. De aici şi poluarea masivă din acea noapte, pentru că de poluat, dar mai subţire, s-a poluat începând de vineri seara.

articol sustinut