Exclusiv. Cu ochii pe alegerile prezidențiale din SUA. Silviu Predoiu: Nu este corect față de americani. Video

Exclusiv. Cu ochii pe alegerile prezidențiale din SUA. Silviu Predoiu: Nu este corect față de americani. Video Silviu Predoiu vorbește despre situația din SUA, sursa foto: arhiva companiei

O lume întreagă este cu ochii pe evenimentele din America în această perioadă. Lupta dintre Kamala Harris și Donald Trump trezește un mare interes pentru statele partenere. Viitorul SUA a fost discutat și la podcastul „Hai Live” cu Turcescu, din 11 septembrie, unde au mai fost prezenți și jurnaliștii Dan Andronic și Mirel Curea, dar și Silviu Predoiu, fost prim-adjunct al directorului Serviciului de Informații Externe (SIE).

Mai exact, cei patru au vorbit despre prima dezbatere dintre candidații la alegerile prezidențiale din SUA. Jurnalistul Robert Turcescu a dorit să știe care este părerea lui Silviu Predoiu despre atmosfera din America.

De partea lui Trump sau a lui Harris?

Totodată, jurnalistul Dan Andronic a fost curios să afle pe cine susține fostul prim-adjunct al directorului SIE: pe Donald Trump sau pe Kamala Harris. Însă, răspunsul acestuia nu a cuprins niciuna din variante.

„Eu susțin o Americă sănătoasă și relația cu un asemenea stat. Mie mi se pare că SUA nu se <<simt>> bine, iar acest lucru se întâmplă de mai mulți ani. Nu este corect față de americani, în primul rând, dar și față de restul lumii care încă depinde de SUA, ca opțiunea pentru președinte să fie între Kamala Harris și Donald Trump. Sunt convins că țara din care provin Noam Chomsky, Kennedy, analiști celebri și alți politicieni de renume, nu ar trebui să fie obligată să aleagă între două <<no names>> (persoane necunoscute) din punct de vedere politic”, a detaliat Silviu Predoiu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Generalul a mai explicat ulterior că americanii sunt responsabil pentru această situație în care se află și că nu pot acuza pe nimeni.

O evoluție similară

În contextul discuției despre situația din SUA și despre evoluția acesteia, jurnalistul Dan Andronic l-a întrebat pe Silviu Predoiu dacă este de părere că este similară cu cea a altor state. Răspunsul fostului prim-ajunct al directorului SIE a fost că și garnitura occidentală este din ce în se mai slabă.

„În momentul de față este cel mai slab ansamblu de lideri pe care l-am avut vreodată”, a răspuns el.

Dan Andronic a mai dorit să afle, din partea fostului prim-adjunct al directorului SIE, dacă i se pare ciudat că liderii care rezistă sunt cei cu vechime, de tip Orban, Vucic, Putin sau Borisov.

„Sunt politicienii din scenariul vechi. Care într-o formă sau alta au reușit să reinventeze, de fiecare dată, și să câștige alegerile”, a mai spus Dan Andronic.

Silviu Predoiu a declarat mai apoi, ca răspuns la întrebarea jurnalistului, că liderii care rezistă sunt cei care au o viziune clară.

„Nu cei care oscilează între a face pe plac unui partener, unei extreme, unei minorități sau a unei majorități. Nu rezistă cei care confundă rolul de lider cu cel de adept”, a mai explicat fostul prim-adjunct.

Motivul „decăderii”

Moderatorul emisiunii, jurnalistul Robert Turcescu, a dorit mai apoi să știe care a fost lucrul care a făcut ca la nivelul conducerii occidentale să ajungă astăzi „doar niște mediocrități”. Silviu Predoiu a oferit câteva explicații.

„Este nota de plată a traiului bun din anii 1980 – 1990. Lumea occidentală a trăit foarte bine și a ajuns la concluzia că nici nu contează cine este în frunte. Pentru că oricum <<merge>>. Nu numai românii spun că <<Merge și așa>>”, a mai subliniat Silviu Predoiu.

El a continuat să explice că lumea avea impresia că nu mai contează cine este lider.

„Pe acest <<Nu mai contează>> au tot urcat oameni cât mai slabi. Și am ajuns în punctul în care ne-am dat seama că acum chiar contează. Dar nu putem să derulăm înapoi peste noapte totul. Și atunci urmărim dezbateri cum ar fi cea dintre Kamala și Trump. Societatea este polarizată peste tot. Privesc câteodată și mă amuză. Mă uit pe CNN și apoi urmăresc același eveniment pe FOX. Ambele sunt americane, ambele au angajați americani, oameni care aparțin aceeași culturi, care au aceeași educație, dar pe care atunci când îi auzi că vorbesc despre același eveniment, ai impresia că se uită la altceva. Nu găsești numitorul comun”, a mai spus Silviu Predoiu.

Însă Dan Andronic a dorit să știe dacă acest lucru nu s-a întâmplat dintotdeauna.

„Nu. Exista un standard pe care nu îl coborau”, a mai spus invitatul.

Situația în România

Jurnalistul Robert Turcescu a îndreptat mai apoi discuția către țara noastră. A declarat că „și noi avem o garnitură de mediocrități”, fapt cu care Silviu Predoiu a fost de acord. Ulterior, Dan Andronic l-a întrebat pe invitatul podcastului dacă poate identifica un moment la care a început decăderea.

„Ca moment a fost undeva după prima suspendare a președintelui. Se vedea și atunci. Noi am plecat de la primul guvern după Revoluție, care avea nouă șefi de promoție în compoziție. Asta nu înseamnă neapărat garanția performanței, însă spunea ceva despre criteriile de selecție. Și am ajuns în prezent, gradual”, a explicat el.

Dan Andronic a explicat apoi că el a identificat, într-un mod subiectiv, că momentul în care a început decăderea a fost 2004, finalul alegerilor prezidențiale. Silviu Predoiu a spus că el a văzut anul 2005 ca fiind un moment de entuziasm.

„Și nu mă refer numai la președinte, ci în general, la clasa politică. Chiar și învinșii încercau să găsească o cale de comunicare să fie eficienți. După aceea a început decăderea”, a mai explicat el.

Ediția integrală a podcastului „Hai Live” cu Turcescu din data de 11 septembrie poate fi vizionată integral aici.

Revista presei
Stăpânul muntelui