Exclusiv. Contraofensiva ucraineană schimbă soarta războiului. Cât de probabilă este soluția Coreea

Exclusiv. Contraofensiva ucraineană schimbă soarta războiului. Cât de probabilă este soluția CoreeaSursa foto: Facebook

Războiul din Ucraina a fost relansat după debutul contraofensivei, confirmat de președintele Volodimir Zelenski. Aceasta schimbă total cursul conflictului militar, apreciază colonelul (r) Tudor Păcuraru, invitat în podcastul HAI România cu Robert Turcescu. Strategia armatei Ucrainei legată de Crimeea va juca un rol cheie.

Potrivit experților militari, adevărata țintă a ucrainenilor de la declanșarea contraofensivei este crearea unei breșe între orașul Zaporojie și Marea de Azov. Succesul contraofensivei Ucrainei ar însemna că practic armata lui Zelenski reușește să taie accesul către Crimeea, peninsula ocupată de ruși încă din 2014.

Moderatorul Robert Turcescu și-a provocat invitații în podcastul de marți, 13 iunie, colonelul SRI (r) Tudor Păcuraru și jurnalistul Mirel Curea, să analizeze cum se reconfigurează forțele beligerante în contextul debutului contraofensivei Ucrainei.

Ucrainenii împing armata rusă la frontiere

Colonelul Tudor Păcuraru a explicat de ce Crimeea este un pion cheie în contextul contraofensivei lansate de forțele armate ale Ucrainei.

„Rușii nu au pierdut definitiv partida fiindcă ea va continua. Până la iarnă eu văd ostilități active, iar din iarnă încolo eu văd un Război Rece care poate dura mulți ani. Până-n iarnă Zelenski îi împinge până la frontierele Rusiei, până la frontierele pe care le avea Ucraina până în 2022. După care urmează mari probleme în Donbass și în Donețk, în Luhansk, după care se va stabiliza situația. Probabil vor găsi o soluție să înceteze ostilitățile active. Eu văd o soluție de tip coreean".

Rușii ar putea renunța la Crimeea

Din acest moment strategic al războiului, apreciază expertul militar, se poate considera oficial că Rusia și Occidentul vor intra în etapa Războiului Rece.

„Rusia va intra într-un Război Rece cu Occidentul. Dar cine o să recunoască faptul că Donețkul și Donbasul cucerite cu forța rămân ale Rusiei? Asta e amorsa de Război Rece", a observat colonelul Păcuraru.

Chestionat de moderatorul emisiunii ce statut urmează să aibă Crimeea, un pion cheie în strategia militară a conflictului armat, expertul militar a apreciat că armata rusă va fi nevoită să renunțe la peninsulă. Mai ales că duc lipsa unui ingredient esențial al succesului militar, forțele umane. „Rușii or să plece singuri în interval de două luni de zile. În Crimeea ei practic nu mai au tripe", a comentat Tudor Păcuraru.

Dispariția lui Putin nu schimbă fondul problemei

Chestionat dacă eventuala dispariție fizică a lui Vladimir Putin ar înclina soarta războiului, invitatul a opinat că s-ar schimba doar forma, nu și fondul problemei.

„Putin e expresia unui sistem. Când dânsul va dispărea, va veni alt vojd, așa spun ei, care va spune: eu vă voi proteja. Va lătra încă și mai urât decât domnul Putin. Va trebui să latre ca să acopere. Primul lucru e ce spunea Prigojin, va înființa plutoane de execuție și va găsi vinovații. Aia e problema care ține schimbarea în loc, fiecare își negociază pielea acuma", a conchis specialistul în studioul EVZ-Capital.

Emisiunea de tip podcast poate fi vizionată AICI

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro
Ne puteți urmări și pe Google News