Exclusiv. Constantin Vânătoru: „Pe 24 decembrie am fost înștiințat că sunt repus în funcția de director al băncii de semințe”
- Florian Saiu
- 30 decembrie 2019, 10:42
La loc comanda! Destituit fără motive întemeiate din fruntea proiectului ce vizează înființarea unei bănci de gene la Buzău, cercetătorul Constantin Vânătoru a fost reinstalat la cârma acestui plan după mai bine de două săptămâni de degringoladă.
La 12 septembrie 2019, din dispoziția Guvernului României, a fost emis actul de naștere al Băncii de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice și Medicinale, organism în fruntea căruia a fost numit părintele acestui vis, Constantin Vânătoru, doctor în Horticultură și coordonator al Laboratorului de Genetică și Ameliorare din cadrul Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare Legumicolă Buzău. În patru cuvinte, cel mai potrivit om.
Scut istoric al unei brambureli
Doar că, la scurt timp după alegerile prezidențiale, cercetătorul a fost dat la o parte de noua orânduire și înlocuit cu un „detașat”, jursitul Adrian Chesnoiu. Și asta în ciuda faptului că omul de știință Constantin Vânătoru nu este angajat politic.
„Pe mine mă interesează doar cercetarea. Fac asta de mai bine de 30 de ani. Îngrijesc, ameliorez, îndrăznesc să creez plante noi. Semințele mele n-au culoare politică, ci doar utilizare practică și științifică”, ne-a declarat Constantin Vânătoru, al cărui of ar trebui să nu ne dea pace nici nouă: „E datoria noastră să salvăm plantele românești, soiurile autohtone, să ajungem, ușor-ușor, să înlocuim semințele companiilor străine cu semințe românești, care sunt mult mai bune, dau fructe și legume mai gustoase, mai aromate”.
De acord, doar că alți români, puțini, dar bine înfipți în posturi-cheie, nu par a fi pe aceeași lungime de undă cu noi. Mai mult, din scaunele lor înalte fac jocurile - contracost oare? - companiilor străine, însămânțând pământurile țării cu produse alohtone.Și scumpe, și proaste! Și-atunci cum să i se dea apă la moară unui cercetător (și preot!) reacționar precum Constantin Vânătoru?
1.000 de oameni în stradă
Atitudinea oamenilor simpli - la mijlocul lunii decembrie în jur de 1.000 de buzoieni au ieșit în stradă pentru a-și susține concitadinul -, coroborată cu cea a presei centrale și locale pare să-i fi determinat pe politicienii ușor influențabili să se răzgândească. „Este adevărat, la 24 decembrie, în Ajunul Crăciunului, am fost înștiințat că sunt repus în funcția de director al băncii de semințe. Ce să mai zic? N-am trăit în viața mea o asemenea situație. Cu mine sau fără mine, proiectul băncii de semințe trebuie să meargă mai departe, pentru că este vorba despre un plan național, vital pentru un popor, un plan la aplicarea căruia n-ar trebui să se țină cont de culorile politicienilor perindați la putere, ci de necesitățile românilor. În continuare, sunt pregătit pentru orice”, ne-a mai dezvăluit Constantin Vânătoru.
22 de soiuri noi de legume a obținut, în urma a zeci de ani de cercetări, Constantin Vânătoru, doctor în Horticultură și coordonator al Laboratorului de Genetică și Ameliorare din cadrul Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare Legumicolă Buzău
1.500 de soiuri de tomate numără colecția la care a lucrat de-a lungul carierei de cercetător Constantin Vânătoru