Francezii sunt tot mai nemulțumiți de liderii lor politici. Protestele la Paris, dar și în alte mari orașe din Hexagon au devenit o obișnuință. Pandemia, apoi recesiunea și războiul din Ucraina au inflamat o criză care are rădăcini de două decenii. Fostul ministru de Externe Adrian Severin a descris, în podcastul EVZ PLay, cauzele pentru care ultimii președinți ai Franței, mediocri oameni politici culminând cu Emmanul Macron, au dus la o criză generalizată în sânul celei de-a cincea Republici.
În viziunea fostului ministru de Externe Adrian Severin, una dintre marile puteri ale lumii și o mare putere europeană, Franța, se confruntă cu o criză de sistem. Este adevărat că întreaga planetă suportă consecințele lipsei unor lideri politici adevărați, lucru foarte vizibil în timpul pandemiei și al războiului din Ucraina, însă ceea ce se întâmplă de 15-20 în Franța este atipic pentru una din cele mai democrate țări din lume.
A Cincea Republică se prăbușește văzând cu ochii
Mai exact, apreciază fostul diplomat și europarlamentar, A Cincea Republică suportă consecințele unor președinți extrem de slabi, ceea ce a dus la o diminuare vizibilă a statutului internațional și influneței pe plan extern a Franței, dar și la o stare generalizată de nemulțumire în rândul francezilor din toate categoriile sociale. Mișcarea vestelor galbene, dar și virulentele proteste de dată mai recentă atestă amploarea stării de nemulțumire manifestă în Hexagon.
„Există un sentiment general de frustrare, de dezamăgire față de politica franceză. Și francezii sunt nemulțumiți de politica franceză. Acum câțiva ani am fost în Franța, străzile erau pline de patrule militare de intimidare, cu armele la vedere. Franța e sub o mare presiune socio-politică, De la ultimii 3 președinți încoace, treburile în Franța merg din ce în ce mai prost. Este o oboseală a democrației, o sclerozare a democrației cu panaș, o democrație care a adoptat o alureă grandilocventă ce funcționează din ce în ce mai puțin în direcția valorilor. Liderii politici sunt din ce în ce mai cenușii", a mai apreciat Adrian Severin.
Severin: Regimul lui Macron vrea să fie napoleonian. E doar o imitație
Principalul vinovat al acestei crize de imagine a instituției prezidențiale franceze este, opinează Adrian Severin, Emmanuel Macron, cel care întruchipează cel mai bine slabul nivel al ultimilor șefi de stat francezi începând cu Nicolas Sarkozy și terminând cu Hollande.
„Acum câțiva ani, o serie de generali au scris o scrisoare în care dădeau de pământ cu politica președintelui (n.r. - Macron). În momentul în care tu ai lideri cenușii, ai lideri mediocri, dar care au niște ambiții extraordinare, poți face multe. De exemplu, regimul lui Macron vrea să fie unul napoleonian, însă e doar o imitație”, a argumentat în final invitatul jurnaliștilor Dan Andronic și Robert Turcescu.
Emisiunea integrală: