Exclusiv. Cazul Lafarge și cerealele Ucrainei! Dictatura multinaționalelor schimbă noua ordine mondială Video

Exclusiv. Cazul Lafarge și cerealele Ucrainei! Dictatura multinaționalelor schimbă noua ordine mondială Video produse agricole / Sursa foto: PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

China este actorul care are cel mai mult de câștigat în urma războiului din Ucraina, căci domină deja războiul economic din umbra conflictului de pe frontul de Est. Pe de altă parte, miza pentru cerealele Ucrainei este uriașă. Într-un podcast incendiar, maestrul Cristoiu a vorbit cu Robert Turcescu despre trezirea Chinei, hegemonia multinaționalelor, reașezarea intereselor geostrategice şi Al Treilea Război Mondial care e în plină desfăşurare, deși nimeni nu vrea să admită asta.

Săptămâna aceasta, o știre a făcut înconjurul lumii. Producătorul francez de ciment Lafarge a recunoscut că a dat mită Statului Islamic și altor grupuri teroriste pentru a-și putea păstra fabrica de ciment din Siria.

Lafarge s-a trădat: a dat mită

Gigantul francez Lafarge a fost de acord cu o penalizare uriașă, de 777,8 milioane de dolari pentru plățile destinate menținerii în funcțiune a unității din Siria după izbucnirea războiului în 2011, scrie BBC. Procurorii au subliniat că este prima dată când o companie a pledat vinovată în SUA pentru ajutorarea teroriștilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

În viziunea reputatului jurnalist, scriitor și analist politic Ion Cristoiu, hegemonia multinaționalelor, tot mai evidentă odată cu declanșarea invaziei ruse în Ucraina, a demonstrat cât de vulnerabile sunt  democrațiile, inclusiv cele mai avansate. „Capitalismul e sângeros", a remarcat invitatul lui Robert Turcescu în podcastul EVZ Play, făcând referire la modul fără scrupule în care unele companii folosesc instrumente total străine de democrație pentru a-și devansa concurența și a cuceri piața. „Dacă Lafarge era persoană fizică, era condamnată pe viață", a remarcat moderatorul.

Cristoiu: Războiul e întreținut și de multinaționale

În România situația este și mai critică, ținând cont că democrația e un termen relativ, sublim în teorie, dar cu multe hibe în practică. Legislația poate fi interpretată liber de entitățile economice interesate, cu largul concurs al decidenților.

Multinaționalele au fost încetul cu încetul blocate de democrație, de stat de drept, de opinie publică ca și în cazul serviciilor secrete, care secretizează dictaturile, operațiunile pe care le fac ele sunt 99% ilegale. Problema multinaționalelor în România este că nu sunt controlate. Nu este vina lor, de vină suntem noi că nu le controlăm (...) Capitalismul, în varianta comunistă, s-a extins în toată lumea pentru că a fost necontrolabil mult timp. Încetul cu încetul s-au introdus niște controale, niște frâne, nu și-au mai făcut de cap atât de tare. După al Doilea Război mondial bunurile de consum au crescut și nu a mai fost o așa mare diferență, această egalitate a dus la reducerea tensiunilor”, a ținut să precizeze invitatul.

Cerealele Ucrainei nu sunt ale Ucrainei

Faimosul gazetar a comentat, alături de moderator, un alt studiu de caz relevant al puterii globale tot mai mari a multinaționalelor. Deși criza cerealor care provin din Ucraina, unul din statele care domină agricultura globală, a mobilizat toată planeta, inclusiv România, acest exces de zel are o explicație mai pragmatică, termen atât de drag doctrinei capitaliste. Mai precis, apreciază Ion Cristoiu, nu mai puțin de trei sferturi din terenul arabil al Ucrainei aparține în realitate multinaționalelor.

Prima navă cu cereale din Ucraina urmează să părăsească portul. Ce a transmis Volodimir Zelenski

Sursa foto: PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

„În întreținerea acestui război (n.r. - din Ucraina) cred că sunt sute de multinaționale, profiturile sunt uriașe. România transportă cereale pe teritoriul nostru, cu riscuri uriașe și cu concurență pentru ai noștri. Acele cereale nu sunt ale Ucrainei, sunt ale multinaționalelor care au pământuri în Ucraina. Puțini știu că trei sferturi din pământul arabil ucrainean este al multinaționalelor. Sunt niște interese uriașe”, a precizat jurnalistul în studioul EVZ-Capital.

Olanda are motive să ne țină în afara Schengen: se teme de concurență

Renumitul gazetar a completat că reticența olandezilor în a aproba intrarea țării noastre are și  o explicație economică. Portul Constanța ar face o concurență acerbă porturilor Olandei, ceea ce s-ar traduce prin scăderea afacerilor acesteia.

Ucraina are nevoie de portul Constanţa! Este un apel disperat. Produsele alimentare de export nu mai pot ajunge la Odesa şi Mariupol

Portul Constanța Sursa: Arhiva EVZ

„Este foarte clar și nu înțeleg de ce ai noștri nu o spun, e vorba despre Portul Constanța. Ca să ajungi din Rotterdam în Georgia, trebuie să o iei prin Atantic, prin Gibraltar. Dacă avem Schengen, coletele Vestului vin direct de la Frankfurt pe autostradă, nu mai sunt vămi și ajung la Constanța. Aici sunt mari interese economice, ele guvernează lumea. Miza economică e uriașă”, a conchis Cristoiu.

Emisiunea completă:

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro