Exclusiv. Cât va mai funcționa „sperietoarea" SIPA? Dana Gârbovan: Firul roșu al protocoalelor s-a perpetuat. VIDEO

Exclusiv. Cât va mai funcționa „sperietoarea" SIPA? Dana Gârbovan: Firul roșu al protocoalelor s-a perpetuat. VIDEO Sursa: arhiva EVZ

La peste 3 decenii de la Revoluție, arhiva fostului serviciu secret din Ministerul Justiției (SIPA) are încă un statut incert. Teoretic SIPA a fost desființată în 2006, însă cert este că arhiva funcționează ca potențial instrument de șantaj față de oamenii legii. Chestionată de moderatorul Robert Turcescu, în cadrul podcastului EVZ Play, judecătoarea Dana Gârbovan a făcut o serie de precizări în legătură cu mizele acestei situații complexă.

Potrivit fostului ministru al Justiţiei Cătălin Predoiu, despre soarta SIPA s-ar fi discutat inclusiv în cursul negocierilor de pre-aderare a României la UE. Surse din interiorul sistemului judiciar susțin că nu toate dosarele din arhivă au fost distruse, existând inclusiv documente care conţin detalii intime despre judecători şi procurori.

„Nu a existat o reformă pentru a avea un control al serviciilor secrete"

Dana Gârbovan, preşedintele Uniunii Naționale a Judecătorilor din România şi preşedinte al Curţii de Apel Cluj, a explicat de ce situația arhivei este incertă. Există arhiva SIPA la care nu știm cine mai are acces. Sunt foarte multe necunoscute. Cu mare greutate am modificat legea pentru a putea fi făcute niște verificări, dacă sunt informatori sau ofițeri acoperiți (n.r. - în cadrul instituțiilor justiției).

Dana Gârbovan

Nu există voință politică pentru asta. Nu a existat o reformă la nivel legislativ pentru a avea un control al serviciilor secrete. Controlul judecătorului e mai degrabă formal. Au admis foarte multe mandate de siguranță națională. Lipsa unui control real din partea Parlamentului a fost sancționată de Curtea Constituțională".

Ne puteți urmări și pe Google News

De ce nu se arde arhiva SIPA?

Evident, se pune întrebarea de ce nu se distruge pur și simplu această arhivă? Potrivit Danei Gârbovan, nu se pune problema de a recurge la o măsură radicală, căci „atâta vreme cât mai există  va exista întotdeauna o umbră în mintea lor. (n.r. - Arhiva) SIPA va deveni una istorică. Printr-o coincidență a istoriei, corupția a fost trecută pe securitate națională, au fost ulterior încheiate protocoalele (n.r. - dintre DNA și SRI). Acest fir roșu s-a perpetuat. Nu ai nicio garanție. Trebuie să faci un inventar, au fost nenumărate, nici acum nu știm care a fost soarta lor. E posibil să fie făcute copii după arhivă", a conchis aceasta în podcastul EVZ Play.

Ediția completă a unui interviu de colecție poate fi vizionată aici:

 

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro