Exclusiv. Capcanele din noua lege a polițiștilor. Scandal și bătăi. Prevederi ambigue

Exclusiv. Capcanele din noua lege a polițiștilor. Scandal și bătăi. Prevederi ambigue

Numeroase scandaluri dintre polițiști și cetățeni pornesc de la prevederi ambigue din noua lege intrată în vigoare pe 26 ianuarie 2020. În Legea 192/2019, prin care se stabilesc mai clar unele atribuții ale oamenilor legii, nu se prevede, explicit, ce trebuie făcut în cazul legitimării unei persoane sau a unui șofer oprit în trafic.

„Câte bordeie, atâtea obiceie”

Și în privința șoferilor trași pe dreapta nu există o procedură clară, iar numeroase conflicte, precum celebrele scandaluri în care au fost implicați Ilie Năstase sau Cristian Boureanu, au pornit de la refuzul celor depistați în trafic de a se legitima sau a se conforma solicitărilor agenților de poliție rutieră.

„Din păcate, nu există procedură clară nici cu privire la conducătorii auto care după ce au fost opriți într-un filtru rutier, se baricadează în interiorul mașinii. Tot ce e prevăzut în acest sens este că polițistul poate folosi spary-ul iritant-lacrimogen prin pulverizare în dispozitivul de aerisire al autovehiculului pentru ca amestecul să ajungă în habitaclu, iar asta doar în cazul în care polițistul are indicii că cel aflat la volanul autoturismului a comis o infracțiune sau contravenție”, a precizat Viorel Șeicaru.

Și nu în ultimul rând, a adăugat liderul de sindicat, reglementările privind controlul dispozitivului de Siguranță Publică se face după modelul „Câte bordeie, atâtea obiceie”.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Încă sunt șefi care controlează polițiștii după bunul plac, în ținută civilă, cu autoturismele personale, mulți dintre ei, în timp ce se întorc de la chefuri, nunți și cumetrii împreună cu consoartele”, susține Viorel Șeicaru.