EXCLUSIV: Blogul ca armă. Politicienii români sunt înapoiaţi şi boşorogiţi

EXCLUSIV: Blogul ca armă. Politicienii români sunt înapoiaţi şi boşorogiţi

Ideea acestui material mi-a venit căutând pe blogurile politicienilor reacţii după alegerile parţiale de duminică. Conducerile tuturor partidelor s-au întrecut să afirme importanţa scrutinului, considerat un adevărat test. Un semnal despre situaţia politică prezentă, care poate indica şi trendurile viitoare. Numai că, supriză! Pe blogurile politicienilor bate vânt de vacanţă.

Postări vechi de săptămâni şi luni de zile. Asta e varianta fericită. În foarte multe cazuri, nume grele ale politicii noastre nu au nici blog, nici site. Despre sofisticatele Facebook sau Twitter, ce să mai vorbeşti? Am căutat atât cât mi-au permis răbdarea şi ochii, după blogurile / site-urile conducătorilor de partide (preşedinţi, vicepreşedinţi etc). Nu ar trebui să se simtă nedreptăţii politicienii mai tineri, pe care nu i-am pomenit aici, şi care sunt extrem de activi în blogosferă. Din păcate, ei nu fac încă parte din galeria de nume grele a politicii româneşti. Poate că, folosind şi tehnologia modernă şi mijloacele de comunicare de ultimă oră, vor ajunge mai repede să înlocuiască actualul establishment înapoiat şi boşorogit. Sigur, altfel ar fi fost situaţia, dacă de activitatea pe bloguri ar fi depins contractele grase cu statul! Antonescu şi Ponta iubesc televiziunea şi urăsc blogul

Liderii USL, Victor Ponta şi Crin Antonescu nu au avut nici o reacţie după alegerile parţiale de duminică. Te-ai fi aşteptat mai mult de la doi tineri, despre care se presupune că sunt familiarizaţi cu tehnologia. Ei par să prefere însă politica de modă veche. Foarte activi la televiziunile de ştiri, unde petrec ore întregi, seri la rând, cei doi nu au găsit de cuviinţă să se adreseze cititorilor de pe propriile bloguri. De altfel, prezenţa lor pe bloc este sporadică şi întâmplătoare. Activitatea de blogger pare a fi privită mai curând ca o corvoadă care trebuie şi ea făcută, decât ca o armă politică redutabilă. Cea mai nouă postare a lui Ponta este din 17 august şi se referă la hainele Elenei Udrea. Ultima postare a lui Crin Antonescu este încă şi mai veche, din 6 iulie. Titlul este unul mobilizator: "Nevoia de alternativă. Acum!" A trecut o lună şi jumătate de atunci şi aşteptăm să vedem efectele.

Boc, ardeleanul clasic: a promis că-şi face blog de Paşti. Până la Crăciun mai are timp

Ne puteți urmări și pe Google News

De partea cealaltă, Emil Boc, ardelean molcom şi tradiţionalist, nici măcar nu şi-a făcut blog. Deşi promisese încă de la Paşti că-şi va deschide unul. Dar şi când s-o mânia! Numa', numa'! Ion Iliescu, cât e de bătrân, nu se lasă. Încearcă să ţină pasul. Totuşi, dezamăgit probabil, el nu are nici o postare despre rezultatul alegerilor. Pe 15 august are o postare mobilizatoare (despre care am pomenit în editorialul meu de marţi). Ultima postare de pe blogul lui Iliescu este din 17 august şi desfiinţează proiectul Canalului Dunăre - Bucureşti. Dan Voiculescu, creierul, buzunarul şi antenele PC (şi ale USL, măcar antenele!) poate categoric mai mult. Pe 22 august, în ciuda aşteptatelor diatribe la adresa lui Băsescu, Udrea şi compania, după modelul de la Antene, vedem uimiţi un text mai vechi, reluat se pare de mai multe ori pe blog, privind declaraţia sa de interese. Cu o zi înainte, altul, numuit "Educaţie şi demnitate", cu încă o zi mai devreme, "Lecţia de onoare". Şi tot aşa, numai despre lucruri înduioşătoare. Udrea cea harnică şi activul Năstase

Cea mai vrednică în blogosferă, şi, în general, pe internet, pare a fi Elena Udrea. Ea a reacţionat prompt, chiar luni, a doua zi după alegeri. Postarea sa are titlul "10 lucruri pe care le-am aflat din alegerile parţiale". Urmează o listă sintetică. Primul punct este un mesaj de forţă: "PDL nu moare şi nu se predă!". Menit să mobilizeze membrii partidului, să liniştească aliaţii şi să alimenteze slăbiciunile şi divergenţele din USL. Udrea este extrem de activă şi pe Facebook şi Twitter. Fie îi place să vorbescă, să comunice, fie a înţeles mai repede decât alţii ce înseamnă să domini piaţa informaţiilor pe internet! Omologul Elenei Udrea în opoziţie este activul Adrian Năstase. De altfel, postarea sa (evident, cu toate semnele schimbate) seamănă izbitor cu cea a ministrei. La fel de promptă, cu un titlu asemănător ("9 lecţii ale unei bătălii electorale), şi la fel de schematică (deci uşor de citit). Şi totuşi, o deosebire există, probabil dictată de firile diferite ale celor doi. Dacă la Udrea, mesajul de forţă şi mobilizare este plasat în capul listei, la Adrian Năstase acesta apare abia la punctul 3: "Echipa USL funcţionează. Şi va trebui să funcţioneze la fel şi în continuare." Năstase mai are o postare tot în ziua de 22 august: un interviu pe care l-a acordat României libere. Mesajul, chiar dacă are un titlu care sună ca dracu', se vrea unul de sprijin pentru pupilul său din fruntea PSD: "Victor Ponta s-a schimbat. Acum poate rezista până la finalul unei şedinţe."

Ce pritoceşte Lăzăroiu?

Pe blogary.ro, platforma de bloguri unde scria până deunăzi Sebastian Lăzăroiu, la 22 august este o postare foarte interesantă a lui Mihai Neamţu. De fapt, un interviu video luat ministrului Muncii pe malul mării, în 19 august. Deci înainte de alegeri. Dar câteva dintre afirmaţiile lui Lăzăroiu nu pot fi privite în afara alegerilor de duminică, ce prefaţează ciclul electoral. Mai cu seamă necesitatea unei mişcări mai largi de centru-dreapta. În România, "dreapta este majoritară, dar mai tăcută", crede Lăzăriu. Nu este clar unde se poziţionează PDL în toată această construcţie, dar Lăzăroiu vorbeşte de necesitatea unei schimbări radicale a partidului, mult mai profunde decât a denumirii sau a culorii, din portocaliu în verde. Vicepreşedinţii PNL se laudă cu decoraţiile

La PNL, nu doar preşedintele, ci întreaga conducere a partidului pare total deconectată de la miza alegerilor. Vicepreşedintele Varujan Vosganian are o agendă total diferită decât cea electorală. Ultimele sale postări sunt: 23 august - "Acum 67 de ani, în această zi, un Guvern a căzut, iată că, astăzi, un altul se naşte". E vorba desigur de guvernul din umbră al USL. "19 august - "Ministrul muncii şi al propagandei despre obligaţia românilor de a fi fericiţi". Am mers înapoi până la 9 august şi în nici una din postări Vosganian nu suflă o vorbă despre alegerile parţiale. Şi totuşi, ca vicepreşedinte PNL pe regiunea Nord, ar fi fost normal să se intereseze măcar de alegerile din Maramureş. Un alt vicepreşedinte al PNL, Norica Nicolai. Nici aici, tema alegerilor nu există. Ultima postare este din 28 iunie şi vorbeşte despre decorarea autoarei de către Academia Internaţională "Mihai Eminescu" pentru promovarea culturii româneşti în Europa. Al treilea vicepreşedinte, Dan Radu Ruşanu nu are blog. Abia la al patrulea, Relu Fenechiu am găsit o referire la alegeri. Chiar dacă din 18 august. Titlul: "Despre primarii galbeni ai doamnei Popa şi plasele verzi ale domnului Rădulescu". E vorba evident despre cei doi candidaţi ai PDL, din Maramureş, respectiv Neamţ.

Vicepreşedinţii PDL nu au aflat de alegeri dar au site-uri frumoase

Nici la vicepreşedinţii PDL situaţia nu e cu mult mai strălucită. Anca Boagiu are site, dar acesta priveşte mai cu seamă propria activitate. Nimic despre parţiale. La fel, George Scripcaru are un site, dar care este ocupat mai cu seamă cu proiectele personale şi ale urbei pe care o conduce. Deşi, în calitate de primar al Braşovului ar trebui să fie direct interesat de alegerile din alte zone. Mircea Hava nu are nici blog, nici site. În sfârşit, Sever Voinescu, un vicepreşedinte PDL cu blog. Ce folos? Ultima sa postare, "PDL - un partid popular modern. 35 de paşi necesari" este tocmai din 30 martie. Theodor Paleologu nu are site, nu are blog. Monica Macovei are blog, e şi destul de activă, dar ultimele postări (ultima, din 22 august) se referă exclusiv la Roşia Montana. La restul de trei - patru vicepreşedinţi PDL am renunţat să mai caut, dezamăgit de lipsa de preocupare, ca să nu-i zicem indolenţă a politicienilor din toate partidele pentru noile tehnologii şi tehnicile moderne de comunicare. Ce să facă Vanghelie cu blogul?

Nici la vicepreşedinţii PSD situaţia nu e mai strălucită. Marian Vanghelie nu are nici blog, nici site. Ecaterina Andronescu are un site dedicat carierei şi proiectelor sale. Într-un colt de pagină, un buton spre blog: ultima postare e din 2004! Dan Nica are şi el un site în care e vorba despre orice, mai puţin despre alegerile de duminică. Gheorghe Nichita nu are nici site, nici blog. Aici m-am sastisit şi am renunţat să mai caut restul de vicepreşedinţi PSD. Fac totuşi o ultimă încercare, cu nădejdea că Viorel Hrebenciuc, un politician căruia i s-a creat imaginea de maestru al combinaţiilor, chiar dacă nu e vicepreşedinte, va fi înţeles câtă putere stă într-un blog. Vai! Nimic! A îmbătrânit şi combinagiul?