Legea privind impunerea certificatului verde Covid la locurile de muncă a creat vii dezbateri în spațiul public. Facilitează statul român dreptul cetățenilor săi de a munci, drept garantat de Constituție, sau dimpotrivă îl îngrădește? Invitații lui Robert Turcescu în podcastul EVZ Play au comentat acest aspect complex impus de certificatul verde.
Europarlamentarul Cristian Terheș a semnalat un aspect: Dacă vrei să dovedești că ești apt de muncă (respectiv ai trecut prin boală, ești vaccinat sau ești negativ), trebuie să te testezi, dar pe banii tăi. Este adecvat să îți revendici dreptul la muncă garantat prin Constituție pe banii tăi?
Hoandră: În țările cu rată mare de vaccinare nu am văzut scene cu saci cu morți
„Este absurd. Sunt oameni care au făcut Covid, nu au anunțat din varii motive și au imunitate naturală. Ăștia vin și spun că imunitatea naturală nu contează. S-a creat un sistem care-i împinge pe oameni să se vaccineze. Uitați-vă și la retorica publică", a precizat politicianul. Acesta a adăugat că inclusiv în țările cu rată mare de vaccinare rata de infectare rămâne considerabilă. „Dați medicamente oamenilor", a adăugat Chris Terheș, care a invocat faptul că în multe țări UE există trei mari metode de combatere a pandemiei: vaccinarea în masă, testarea în masă și tratamentele medicamentoase, tratamente care lipsesc destul de mult din România.
Din Cluj, Octavian Hoandră a transmis că există lucruri care trebuie spuse și pe care antivacciniștii le omit. „Cantitatea de viruși pe care o dă în jur un vaccinat e aproape jumătate ca cea a unui nevaccinat. Milioane de oameni nevaccinați de pe lumea asta nu au ajuns la reanimare. Nu am văzut în nicio țară cu 80-90% vaccinați scene cu saci cu morți și excavatoare", a specificat jurnalistul clujean.
Comaroni: Certificatul verde va duce la cozi imense la centrele de testare
Jurnalistul Bogdan Comaroni a invocat o discriminare majoră pe care o face statul român între vaccinați și nevaccinați. „Vaccinarea în sine a devenit scopul principal. OK, ți se spune ai dreptul la testare, dar cât costă testul? S-au pus bețe în roate ca tu să îți exerciți dreptul la muncă". Acesta a avertizat că impunerea certificatului verde la locul de muncă va duce la cozi imense la centrele de testare. Comaroni a criticat birocrația prin care autoritățile îngrădesc, de fapt, o evaluare corectă a situației epidemiologice din țară. În Germania de exemplu, doritorii pot obține certificatul verde în timp record.
Versiunea completă a podcastului poate fi vizionată aici: