EXCLUSIV. Analiză Super Tuesday: Goliat vs.David. Romney îşi confirmă statutul de favorit

EXCLUSIV. Analiză Super Tuesday: Goliat vs.David. Romney îşi confirmă statutul de favorit

A fost o seară nebună! Rick Santorum a părut că poate obţine victoria în Ohio, statul-cheie din cele 10 care şi-au ales ieri candidatul şi doar voturile care au fost numărate spre final i-au adus victoria la mustaţă lui Mitt Romney, la mai puţin de un procent. A fost o adevărată bătălie dintre David şi Goliat, cu Mitt Romney cheltuind doar în campania din Ohio de 12 ori mai mult decât Rick Santorum. De această dată, Goliat a câştigat şi este greu de văzut cum Rick Santorum se poate remonta pentru a reduce diferenţa care îl separă de Mitt Romney şi obţine nominalizarea din partea Partidului Republican.

Există un acord printre analiştii politici din Statele Unite: campania pentru alegerile primare din Partidul Republican a stat sub logica: „anybody but Romney” (oricine, dar nu Mitt Romney). Mulţi votanţi republicani care au fost intervievaţi în ultimele luni de presa americană au spus acelaşi lucru: „Dacă ar fi să votez cu inima aş vota cu Santorum (sau Gingrich), dacă votez raţional, atunci votez cu Mitt Romney”.

Mitt Romney nu a reuşit să energizeze baza partidului, republicanii tradiţionali, fiind văzut ca un candidat mai degrabă de centru-dreapta, decât ca un conservator adevărat. De aici şi evoluţia din această campanie, în care, pe rând, guvernatorul statului Texas - Rick Perry - şi fostul lider al republicanilor din Camera Reprezentanţilor - Newt Gingrich - au părut că vor reuşi să adune sprijinul votanţilor republicani şi să aibe şanse să îl învingă pe Mitt Romney. Chiar şi o figură bizară, cum este cazul lui Herman Cain – un fost manager al unui cunoscut lanţ de pizzerii – a fost favorit la un moment dat. Nimeni nu a fost însă atât de aproape ca Rick Santorum.

Poziții intransigente

Fostul senator de Pennsylvania a reuşit să câştige teren prin poziţiile intransigente pe care le-a avut pe teme importante pentru republicani: reforma din sănătate, interzicerea avortului sau a căsătoriilor dintre homosexuali. În ultimele luni, a devenit dintr-un candidat pe care nimeni nu îl vedea nici măcar în primii trei la finalul alegerilor primaries, în principalul contracadidat al lui Mitt Romney. A fost foarte aproape să câştige Michigan, la finalul lui februarie şi acum Ohio, două state-cheie pe care Romney nu îşi permitea să le piardă. Aproape, dar nu îndejuns de aproape.

Trebuie spus însă că, cu toate slăbiciunile sale, Mitt Romney are o mare calitate: este tipul de candidat care se ridică în picioare după fiecare lovitură. A pierdut South Carolina în ianuarie, dar s-a repliat rapid şi a reuşit o victorie spectaculoasă în Florida. A reuşit să remonteze diferenţe de aproape 10 procente în sondaje împotriva lui Rick Santorum atât în Michigan, cât şi în Ohio.

A luptat să impună ca perspectivă de campanie ideea că „este singurul care îl poate bate pe Obama”,  candidatul care poate atrage şi voturile moderaţilor (independenţilor) în alegerile prezidenţiale din toamnă.  Victoria din Super Tuesday arată că a reuşit. Super Tuesday în cifre

  • 10 state şi-au ales candidatul republican favorit pentru a lupta împotriva lui Barack Obama: Alaska, Georgia, Idaho, Massachusetts, North Dakota, Ohio, Oklahoma, Tennessee, Vermont şi Virginia.
  • Peste 400 de delegaţi au fost în joc (din totalul de 2286 de delegaţi).Votul popular este tradus într-un număr de delegaţi pe care fiecare candidat se poate baza la Convenţia naţională a Partidului Republican care va avea loc la finalul lui august în Tampa Bay, Florida. Candidatul care câştigă 1144 de delegaţi are asigurată, practic, nominalizarea.
  • Statele cu cei mai mulţi delegaţi: Georgia – 76, Ohio – 66, Tennessee – 58.
  • Cel mai important stat – Ohio: al doilea stat ca număr de delegaţi, este un stat cheie în perspectiva confruntării cu Barack Obama pentru că balanţa democraţi-republicani este echilibrată. Un fapt istoric important: în ultimii 100 de ani, cu două excepţii (1944 şi 1960), cine a câştigat Ohio a câştigat alegerile prezidenţiale.
  • Mulţi analişti au spus că SuperTuesday se reduce la Ohio, pentru că dacă Romney câştigă Ohio - după ce a câştigat la finalul lui februarie un alt stat-cheie, Michigan - atunci arată încă o dată că este cel mai puternic candidat şi cel care îl poate învinge pe Barack Obama.

Cine şi ce a câştigat

Mitt Romney este marele câştigător. A câştigat lejer Vermont, Virginia, Massachusetts, Alaska şi Idaho şi la mare luptă statul unde victoria era crucială: Ohio. Mulţi au spus că dacă ar fi pierdut aici, atunci victoriile din celelalte state nu ar fi contat. Mitt Romney a revenit din nou, ca şi în Michigan, după ce în urmă cu o săptămână era în sondaje şi la 10 puncte procentuale în spatele lui Rick Santorum. Două motive explică această victorie: echipa mult mai puternică şi fondurile de campanie incomparabil mai mari, respectiv faptul că Romney este alegerea raţională, candidatul care poate obţine şi sprijinul moderaţilor şi are anvergura să îl învingă pe Barack Obama în toamnă.

Rick Santorum nu este marele perdant, dar se poate spune că a ratat din nou o victorie care a părut a fi realizabilă. A reuşit să câştige Tennessee, North Dakota şi Oklahoma, dar a pierdut statul care conta – Ohio - pentru a întoarce momentul campanie şi a arăta că îl poate învinge pe Mitt Romney.

Newt Gingrich a câştigat Georgia, statul pe care l-a reprezentat în Congres, şi supravieţuieşte astfel în campanie. De altfel, Newt Gingrich a şi spus înainte de votul de ieri că principala condiţie pentru a se menţine în cursă după Super Tuesday este să câştige Georgia, lucru pe care l-a reuşit. Chiar dacă Georgia este statul cu cei mai mulţi delegaţi, victoria de aici nu este suficientă pentru a îl readuce cu adevărat în cărţi, mai ales că în restul statelor Newt Gingrich a avut scoruri modeste.

Ron Paul continuă să fie un candidat de nişă, sprijinit în principal de libertarieni. Ron Paul are o pătură consistentă de sprijin care însă nu depăşeşte în nici un stat 20-25%; de aici şi dificultatea de a obţine o victorie în orice stat. Ieri, Ron Paul a fost al doilea în North Dakota, Virginia şi Vermont. Suficient pentru a continua cursa, dar insuficient pentru a obţine statutul de candidat cu şanse. Corespondență din Statele Unite al Americii

Ne puteți urmări și pe Google News