Exclusiv. Alipirea la Rusia a celor patru regiuni din estul Ucrainei restartează războiul! Zelenski are o singură soluție de a le recupera. Video

Sursa: Facebook/ Volodimir Zelenski

Președintele rus Vladimir Putin se pregătește să anexeze aproximativ 15% din teritoriul ucrainean după referendumurile privind aderarea la Rusia în zonele controlate de forțele ruse sau de separatiștii susținuți de Moscova. Invitat în podcastul EVZ Play cu Robert Turcescu, jurnalistul și istoricul Ion Cristoiu a explicat de ce este importantă alipirea acestor regiuni din estul Ucrainei și ce rol are Occidentul în derularea pașnică a referendumurilor.

Potrivit rezultatelor generate de referendumuri, așa cum le-au anunțat rușii, majoritatea votanților au cerut alipirea regiunilor Herson, Zaporojie, Donețk și Luhansk la Federația Rusă. Potrivit dreptului internațional referendumurile sunt ilegale . Statele Unite și alte țări NATO au precizat deja că anexarea a 15% din teritoriul Ucrainei nu va fi recunoscută și va antrena noi sancțiuni la adresa Rusiei.

„Un act de pace nu va mai avea loc privind aceste zone"

Invitatul lui Robert Turcescu a atras atenția că trebuie să se acorde mare atenție termenului de alipire, care poate rescrie regula jocului. Ion Cristoiu  apreciază că Rusia a făcut un mare pas înainte cu stratagema alipirii celor 4 regiuni.

„Alta e independența și alta e alipirea. În cazul alipirii, la momentul actual, niciun stat din lume nu are curajul să recunoască nimic pentru că și alte state au astfel de probleme teritoriale. Un astfel de eveniment este de o importanță istorică foarte mare. O țară ia de la altă țară 20% din teritoriu. Dacă are loc alipirea constituțională va fi foarte greu să se dea înapoi. Acele teritorii vor deveni rusești, iar un act de pace nu va mai avea loc privind aceste zone.

Unde au fost partizanii lui Zelenski? Dar serviciile secrete?

Referendumul a fost lăsat să se desfășoare, ucrainenii nu au ridicat un deget. Dacă aruncai trei comandamente în aer, acestea nu mai aveau loc, însă nu s-a făcut nimic. Singura șansă de a opri alipirea era suspendarea referendumurile, însă nici măcar nu s-a încercat așa ceva. Sunt servicii secrete, se puteau face multe strategii", a observat fondatorul EVZ.

Sursa foto: UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Însă realitatea din teren este diferită față de ceea ce ne prezintă mass-media occidentală, consideră renumitul gazetar. Președintele ucrainean nu a intervenit pentru că nu a putut, consideră Cristoiu aducând și argumente. „Zelenski nu ar fi putut face nimic pentru că nu are partizani. Sau, de asemenea, atât Kievul cât și Occidentul i-au lăsat să facă aceste referendumuri pentru a se ajunge la atacuri nucleare. Occidentul a creat cele mai bune condiții pentru realizarea acestor referendumuri, mai ales prin diversiunea cu mobilizarea”, a mai transmis jurnalistul în podcastul EVZ-Capital.

Ucraina se află într-un punct critic

În viziunea renumitului gazetar, președintele Zelenski mai are o singură modalitate de a recupera teren, anume „să pornească o contraofensivă, iar într-o lună să ajungă la mare. Însă un acest lucru nu se va întâmpla, pentru că Ucraina are foarte mari probleme, chiar dacă presa de la noi, dar și presa mondială ascunde acest lucru". În aceeași intervenție, Ion Cristoiu a criticat abordarea presei din România, care  „droghează" cetățenii prin manipulare cu o falsă stare de bine. „Este total greșit să droghezi populația cu o stare de bine. Oamenii trebuie ținuți în priză tot timpul", a conchis invitatul.

Emisiunea integrală: