Război în Ucraina: Președintele kazah promite că îi va proteja pe rușii care fug de mobilizare

Război în Ucraina: Președintele kazah promite că îi va proteja pe rușii care fug de mobilizare Sursa: Ambasada Republicii Kazahstan

Președintele kazah vrea să se solidarizeze cu rușii care fug de mobilizarea militară.

Președintele kazah a asigurat, marți, că țara sa îi va proteja pe rușii care fug în Kazahstan pentru a scăpa de mobilizarea militară în curs de desfășurare în Rusia pentru a trimite întăriri care să lupte în Ucraina, scrie publicația belgiană La Libre Belgique.

„Trebuie să avem grijă de ei, să le asigurăm siguranța”

"În ultimele zile, mulți oameni vin la noi din Rusia. Majoritatea sunt forțați să plece din cauza unei situații fără speranță", a spus Kassîm-Jomart Tokaev.

"Trebuie să avem grijă de ei, să le asigurăm siguranța", a adăugat acest aliat al Moscovei, dar care s-a distanțat de Kremlin încă de la ofensiva rusă din Ucraina.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, președintele kazah a condamnat încă o dată conflictul din Ucraina și a cerut respectarea integrității teritoriale într-un moment în care Rusia organizează așa-zise referendumuri în patru regiuni ucrainene pentru a le anexa.

„Integritatea teritorială a unui stat trebuie să fie inalienabilă”

"Integritatea teritorială a unui stat trebuie să fie inalienabilă, este un principiu cheie", a amintit el.

"În imediata noastră vecinătate este în desfăşurare un război major. Trebuie să ne amintim acest lucru, gândindu-ne mai ales la securitatea noastră", a adăugat domnul Tokaev.

Aliat cu Rusia și în special membru al unei uniuni economice și vamale, Kazahstanul, fostă republică sovietică din Asia Centrală, cultivă totuși bune relații cu Occidentul și China.

Ofensiva Moscovei împotriva Ucrainei a trezit temerile unor kazahi că şi ţara lor va deveni ținta ambițiilor rusești, în special din cauza graniței sale lungi cu Rusia și a marii sale minorități etnice ruse.

În Caucaz, la granița cu Georgia, autoritățile din regiunea rusă Osetia de Nord au admis o "situație tensionată" la punctul de control Verhni Lars.

Ministerul local de Interne a anunțat instalarea "în curând a unui comisariat militar de mobilizare" în vederea recrutării rezerviștilor care încearcă să plece. (Traducerea: Rodezia Costea, RADOR)