Exclusiv. Alertă la Poliția Capitalei. Urmează două zile sub cod roșu
- Robert Andrei
- 2 aprilie 2021, 15:58
De aproape o săptămână, la București, ca și în multe alte orașe din țară, lumea iese în stradă. În general, supărarea protestatarilor este alimentată de obligativitatea portului măștii, dar și de îndârjirea cu care unii dintre guvernanții zilei - pe care oamenii îi consideră vinovați și îi vor plecați -, continuă să se țină de scaune.
Așa se va întâmpla și sâmbătă, și duminică când, în Capitală, sunt anunțate ample mișcări de protest. Numai că, de data aceasta, autoritățile se așteaptă la două zile de foc, comparabile cu 10 august, motiv pentru care s-a dat alarma generală. S-a instituit codul roșu!
Informările de la ”Doi ș-un sfert” despre mitinguri, pe masa ministrului Bode
Datele pe care le-a primit în ultima perioadă de la ofițerii din serviciul de informații din subordinea sa, legate de adunările de protest anunțate în Capitală, l-au făcut pe ministrul ”Internelor”, Lucian Bode să ia o măsură cum rar se poate vedea. A instituit codul roșu! Mai exact, a dat ordin ca toți polițiștii sa fie scoși din birouri și să fie trimiși în stradă. Din informațiile obținute în exclusivitate de Evenimentul zilei, doar Brigada Rutieră mobilizează aproximativ 300 de polițiști care se vor afla în punctele fierbinți ale Bucureștiului fie îmbrăcați în civil, fie echipați în uniformă, la vedere.
Ordinul e clar: toți polițiștii să fie scoși în stradă. Există și echipe de rezervă
Situația este identică la toate serviciile din cadrul Poliției Capitalei care vor scoate pe străzi, la ordinul lui Bode, tot ce au. Este vorba de judiciariști, de ofițeri de la ”Economic”, de agenți de la Ordine Publică. Trupele speciale ale ”mascaților” vor avea puncte fixe pe stradă, dar vor fi și echipe de rezervă consemnate în unități care vor interveni dacă se vor inregistra violențe extreme.
Un rol extrem de important în toată această uriașă acțiune îl vor avea atât jandarmii în civil cât și polițiștii de la ”Grupări violente” care se vor infiltra printre manifestanți în încercarea de a stopa din timp orice atacuri violente ce ar putea fi puse la cale de facțiuni ale unor galerii. Ei îi cunosc foarte bine pe indivizii care fac parte din diverse clanuri și grupări sau din galerii sportive. Iar identificarea acestora în mulțime ar fi un semnal de alarmă tras la timp, inainte ca ei să producă haos.
Nu lipsit de importanță, au dezvăluit surse judiciare pentru Evenimentul zilei, este și faptul că derularea manifestațiilor de protest va fi filmată cu drone, dar și din mulțime de ofițeri sub acoperire. Toate aceste detalii au fost discutate în ultimele zile în ședințe la care participă șefi din Poliție, Jandarmerie și reprezentați ai serviciului de iinformații ”Internelor”.
”E o desfășurare de forțe cum nu s-a mai văzut”
”În aceste două zile (n.r. sâmbătă și dumnică), nimeni nu stă acasă. Aici nu e vorba numai de consemn, adică să te duci la unitate și să aștepți acolo semnalul unei posibile intervenții. Este vorba de alarmă. E o desfășurare de forțe cum nu s-a mai văzut. Zici că e 10 august. Toată poliția va fi în stradă. S-au scos oameni din birouri pentru a-i ajuta pe cei din operativ. Sunt organizate ture de permanență de dimineață de la șase și până nopatea, târziu. Sau chiar până spre dimineața următoare dacă va fi nevoie. Adică până când ultimul manifestant va pleca acasă. Sunt, cel mai probabil, semnale clare de la ofițerii de la ”Doi ș-un sfert” (n.r. Direcția Generală de Protecție Internă a MAI) că unii dintre cei care vor manifesta în centrul Capitalei au de gând să recurgă la violențe, așa cum s-a mai întâmplat. Vor fi atât ofițeri în civil, cu misiunea de a supraveghea discret și de a afla rapid informații din teren, dar și foarte mulți polițiști în uniformă, la prevenire. Sau pentru descurajare, depinde cum privești lucrurile”, ne-a dezvăluit o sursă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI).
Și procurorii sunt în alertă
Din această mobilizare de forțe nu vor lipsi nici procurorii bucureșteni. Pentru că, în cazul unor ultraje, aceștia vor trebui să meargă pe teren să constate infracțiunea, să declanșeze audierile și să coordoneze ancheta. De aceea, celor aflați în serviciu obișnuit, adică a acelora programați conform planificărilor, li se vor adăuga la sprijin în cele două zile care ar putea fi de foc, alți doi-trei procurori care vor sta în rezervă, în consemn.
”Cum Ministerul de Interne a declanșat această alarmă, acest cod roșu, procuorii nu puteau să stea deoparte. Pentru că este posibil să se înregistreze foarte multe cazuri și atunci singurul procuror de serviciu ar fi complet depășit. Nu ar putea să facă singur toată cercetarea, să audieze, să facă documentele necesare. De aceea, alți doi-treri procurori vor fi consemnați și, în cazul în care situația o va impune, își vor ajuta colegul”, ne-au explicat surse judiciare.