Exclusiv: 500 de euro pentru a trece granița un ”mânz”. Grupare infracțională de trafic de migranți, destructurată de DIICOT

Exclusiv: 500 de euro pentru a trece granița un ”mânz”. Grupare infracțională de trafic de migranți, destructurată de DIICOT Percheziții. Sursa foto: arhiva EVZ

Procurorii au destructurat o grupare de trafic de migranți organizată la Arad care a acționat mai bine de un an folosindu-se de limbaj codat pentru activitatea infracțională.

Astfel, potrivit încheierii Tribunalului Arad de pe rejust.ro, grupul era organizat ierarhic și era foarte exact în exprimare.

Astfel, potrivit procurorilor erau stabilite nume de cod pentru fiecare dintre migranții care cereau ajutorul grupării pentru a trece granița. În general migranții erau denumiți: cai, oi cu două picioare sau negri. Minorii români fără împuternicire notarială care doreau să treacă granița erau mânji. Cetățenii români care nu aveau documente de identitate erau denumiți: cal mare sau cohani. Iar trecerea frontierei în mod ilegal avea ca nume de cod: „a potcovi”. Gruparea era de tip familial, în sensul că membrii grupării erau și rude între ei. Șeful era tatăl, care este născut în 1970.

”Taxe” de la 400 de euro în sus 

Taxele pe care le percepeau pentru serviciile lor erau de:

Ne puteți urmări și pe Google News
  • 500 de euro pentru minori, români, fără împuterniciri notariale sau documente de identitate; 400 de euro pentru cetățenii majori, români, fără documente de identitate;
  • 1.000 de euro pentru migranți. Inculpații puneau la dispoziție migranților microbuze cu care îi transportau la locul pe unde aceștia treceau granița pe jos, adică la fâșia de frontieră de pe câmp, iar în Ungaria erau preluați de alte microbuze care îi transportau mai departe.

Fiecare membru al grupului infracţional avea rolul său bine stabilit de către liderii grupului. Trecerea frauduloasă a migranților peste frontiera de stat a României s-a realizat prin principalele moduri de operare folosite în comiterea acestui gen de infracțiuni, respectiv prin ascunderea acestora în autoturisme închiriate sau tiruri, după care migranţii erau preluaţi de către ceilalţi membri ai grupului infracţional organizat şi transportaţi la frontiera de stat a României cu Ungaria, fiind călăuziţi în vederea trecerii frauduloase a frontierei de stat.

Membrii grupării au fost arestați preventiv după ce au fost prezentați magistraților cu propunerea de emitere de mandate. Zilele următoare se va judeca contestația lor la această măsură.

 

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro