Examenul auto se schimbă. Cum ar trebui testaţi candidaţii la permis?

Examenul auto se schimbă. Cum ar trebui testaţi candidaţii la permis?

Ministerul Administraţiei şi Internelor intenţionează să completeze regulile de desfăşurare a examenului pentru obţinerea permisului de conducător auto. Noile reguli sunt în dezbatere publică, iar părerile voastre sunt aşteptate la legislatie@mai.gov.ro.

Proba practică are parte de câteva mici modificări. Astfel, înainte de a pleca la drum, candidatul la obţinerea permisului auto categoria B trebuie să "efectueze un control sumar al stării anvelopelor frânelor, direcţiei, fluidelor (de exemplu, uleiul de motor, lichidul de răcire, lichidul pentru spălătorul de parbriz), farurilor, dispozitivelor reflectorizante, semnalizatoarelor şi claxonului", se arată în propunerea MAI. Astfel de mici modificări apar la categoria A (motociclete). O altă modificare priveşte proba teoretică. La intrarea în sală, candidatul va avea un bilet de ordine cu un cod de bare. Acest cod va determina întrebările la care elevul va avea de răspuns. Dacă noul proiect va fi avizat, atunci veţi putea fi opriţi pe stradă şi de personalul Agenţiei Naţionale pentru Administrare Fiscală (ANAF). În prezent, participanţii la trafic sunt obligaţi să respecte doar semnalele poliţiştilor (inclusiv cei de frontieră), îndrumatorilor de circulaţie ai MApN, agenţilor căilor ferate, personalului autorizat din zona lucrărilor pe drumurile publice, echipajelor şcolare de circulaţie care acţionează în imediata apropiere a unităţilor de învăţământ şi persoanelor lipsite de vedere, la ridicarea bastonului alb. Schimbări de estetică, problemele rămân

"Sunt modificări cu caracter estetic, dar nu răspund la niciuna dintre problemele actuale", acuză responsabilii Federaţiei Naţionale a Şcolilor de Şoferi. Vicepreşedintele Marius Teodorescu spune că Federaţia nu a fost nici măcar consultată în modificarea procedurii de examinare pentru obţinerea permisului auto.

"La şedinţa de ieri, nu au invitat pe nimeni. Şi, la ora 12, am primit un SMS la Federaţie prin care ni se spunea că le pare rău că nu am putut fi prezenţi la şedinţă. Păi cum să fim, dacă nu am fost invitaţi", se întreabă Teodorescu.

Ne puteți urmări și pe Google News

El spune că "sunt multe de schimbat" pentru ca legislaţia românească pentru obţinerea de permis aută să se alinieze cu cea din Occident. Oficialii Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) Bucureşti nu au putut fi contactaţi. Iată câteva propuneri ale specialistului consultat de evz.ro:

- "Dacă iei sala şi pici oraşul, să nu dai din nou sala". În prezent, dacă un candidat la examenul pentru obţinerea permisului auto promovează examenul teoretic (chestionarele online) şi este declarat "respins" la examenul practic (de conducere, în oraş), el trebuie să repete examenul teoretic dacă doreşte permisul auto. Pentru susţinerea acestei probe se achită o taxă de 68 de lei.

- "Să fie instructorul în dreapta". În prezent, pe scaunul din dreapta, lângă candidatul la obţinerea permisului auto, stă poliţistul examinator. "Eu cred că ar trebui să stea în spate", crede Teodorescu. Oficialul Federaţiei spune că, astfel, candidatul ar fi mult mai puţin stresat, iar poliţistul ar putea înregistra mai bine greşelile candidatului.

"La camioane şi autocare aşa se dă examenul, cu examinatorul în spate. De ce la categoriile astea se poate, iar la B nu?", se întreabă Teodorescu.

- "Să fie civil, nu poliţist". Vicepreşedintele FNSSR crede că ar trebuie să preluăm modelul vestic, în care examinatorul este îmbrăcat civil. El spune că mulţi dintre elevii-candidaţi la obţinerea permisului auto sunt intimidaţi de uniforma de poliţist. "Dacă direcţiile pentru acordarea permiselor auto sunt prezentate ca dependente de prefecturi, de ce examinatorii să nu fie civili?".

- "Bază de date cu fişe psihologice şi medicale". "Acum, orice doriţi să cumpăraţi, puteţi cumpără ilegal", spune Marius Teodorescu. El face referire şi la fişa medicală şi psihologică. Nu sunt rare cazurile în care acestea se fac fără ca elevul să fie supus niciunui control medical sau test psihologic. Astfel, Teodorescu crede că se impune crearea unei baze de date, în care instituţiile de testare medicală şi psihologică avizate să încarce toate datele examenului susţinut de un elev. El crede că această transparenţă ar favoriza corectitudinea examenului. Contribuie la noile prevederi! Cei care au propuneri pentru modificarea procedurii de examinare pentru obţinerea permisului auto le pot trimite la adresa legislatie@mai.gov.ro. Ministerul Sănătăţii a propus, la rându-i, un nou set de condiţii pentru ca un candidat să fie declarat apt în vederea susţinerea examenului auto. Noile prevederi medicale, aflate şi ele în dezbatere publică, pot fi consultate la http://www.ms.ro/?pag=22, prin consultarea documentului "Anexa ordin auto". Pentru cei care au propuneri privind aptitudinile fizice şi mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul, le pot trimite la propuneri@ms.ro. Ce măsuri ar trebui luate pentru o examinarea corectă şi completă a viitorilor şoferi?