Admiterea în școlile de poliție va fi mai dificilă începând cu următoarea sesiune. Măsura urmărește creșterea nivelului de pregătire pentru viitorii polițiști.
Conducerea Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a decis să facă o serie de schimbări în procedura de admitere a candidaților la şcolile de poliţie. Acest lucru se datorează incidentelor din ultima perioadă în care au fost implicați mai ales polițiști din generațiile tinere. Din analiza unor intervenții eșuate, a rezultat că tinerii polițiști au un nivel de pregătire redus.
Noile probe de examinare vor fi introduse începând cu următoarea sesiune de admitere, programată pentru luna aprilie a acestui an. Între altele candidaţii care aspiră la un loc în poliție vor fi evaluaţi în timpul unor jocuri de rol în faţa unei comisii de psihologi. Astfel, vor fi acceptați doar acei candidați care vor demonstra că înțeleg și pot aplica legile legile
Cum va decurge noul examen de admitere
Conform noilor reglementări, examenul de admitere nu se va mai rezuma doar la un test grilă la limba română sau limba engleză. Procesul va fi mai complex și va include jocuri de rol în fața unei comisii de examinare. Candidații vor trebui să dovedească că pot susține un dialog coerent, ferm, bazat în special pe noţiuni de legislaţie.
Pentru a admiși ca elevi ai şcolilor de poliţie, candidaţii trebuie să cunoască noţiuni din Constituţia României, dar și din legislaţia specifică MAI. Ei trebuie să aibă noțiuni de logică, dar și legate de funcționarea și atribuțiilor unor instituții ale statului.
Prin introducerea noilor probe, se dorește selectarea unor polițiști care au aptitudini în interacțiunea cu cetățenii și care pot reacționa rapid. De asemenea, se urmărește ca aceștia să fie suficient de pregătiți pentru a lua decizii, în timp scurt, conform reglementărilor legale.
Examenul de admitere la școala de poliție „Vasile Lascăr”
Un număr de 1.340 de locuri vor fi scoase la concurs pentru admiterea la Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” din Câmpina. Aceasta este cea mai mare unitate de învăţământ destinată pregătirii viitorilor agenți de poliție.
Conform noilor prevederi, examenul de admitere va fi împărțit pe mai multe module. Ultimele două vor fi probele care conțin noutățile propuse de Ministerul Afacerilor Interne (MAI).
Până în prezent, însă, nu a fost definitivată procedura de evaluare a candidaților care se vor prezenta la examen.