Evenimentul Zilei > EVZ Play > Evz.TV. Destinul unui mareșal. Vândut de comuniști, judecat de ruși și ucis de Tribunalul poporului
Evz.TV. Destinul unui mareșal. Vândut de comuniști, judecat de ruși și ucis de Tribunalul poporului

Evz.TV. Destinul unui mareșal. Vândut de comuniști, judecat de ruși și ucis de Tribunalul poporului

A fost Ion Antonescu, singurul mareșal român în exercițiul funcțiunii, trădător? A meritat el stigmatul de vânzător de țară sau a fost, în realitate un patriot înverșunat, iubitor de neam și patrie? Evenimentul Zilei îți prezintă, în ciclul „Istoria unei trădări”, varianta adevărată a condamnării la moarte și executării mareșalului de numele căruia este legată soarta României de după al Doilea Război Mondial.

Executarea, la 1 iunie 1946, în urma unei sentințe emise de către un Tribunal al Poporului, încropit din pseudo-juriști și magistrați, a mareșalului Ion Antonescu este una dintre cele mai mari necunoscute ale istoriei anilor de după război. „Trădător de țară sau erou național?” este întrebarea la care încearcă să găsească răspuns, de mai bine de jumătate de secol, majoritatea istoricilor.

Vezi mai jos un material video, din ciclul Istoria unei trădări, marca EvZ, despre destinul sumbru al mareșalului. De ce și de către cine a fost executat

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.