EVZ s-a interesat special pentru Vlad Voiculescu, tânărul demnitar care conduce Sănătatea. Domnule ministru, în România sunt 51.422 de medici!
- Gabriela Dinescu
- 18 iunie 2016, 00:00
Afirmaţia ministrului Sănătăţii cu privire la numărul exact de doctori care practică medicina în România a creat nervozitate în sistemul sanitar. Mai mulţi medici au reacţionat public, acuzându-l pe Voiculescu că nu a ştiut unde să caute cifrele
În momentul acesta nu știm câți medici avem în România. Nu știm cum sunt plătiți, nu știm câte gărzi se fac”, a afirmat, joi, ministrul Sănătăţii. Ieri, tânărul Vlad Voiculescu a venit cu completări: „În acest moment, din punct de vedere al centralizării informațiilor, nu există o statistică oficială unitară a numărului de medici care practică în România”. EVZ a mers mai departe şi a căutat cifrele necunoscute de ministru.
Informări periodice
Preşedintele Colegiului Me - dicilor din România (CMR), Gheorghe Borcean, a precizat, pentru EVZ, că „periodic transmitem informaţii Ministerului Sănătăţii. Actuala cifră de 51.422 de medici care profesează în România se va menţie cel puţin şase luni, un an. Domnul ministru vine din afara sistemului şi nu a înţeles că în sistemul sanitar nu există linii algoritmice. Trebuie să fii intuitiv să ştii unde să cauţi cifrele”. Borcean a mai spus că cifra reiese din „documentele depuse la Colegiile județene, care atestă că medicii înscriși pe liste au plătit cotizația anuală, au drept de practică, au dovada educației medicale”.
Numărul medicilor care lucrează în străinătate
Gheorghe Borcean a explicat, pentru EVZ, cum este stabilit numărul medicilor români care profesează în alte ţări. „Cifra exactă a medicilor români care lucrează în străinătate o avem din registrele de evidență ale Colegiilor din țările de destinație. În Franța sunt peste 4.000 de medici români, avem un număr mare în Germania, în Italia. În total, peste 14.000 de medici români s-au stabilit în occident în ultimii 15 ani”.
Cifrele diferite care apar la Statistică, minister şi CMR au o explicaţie firească. „Un medic solicită la minister documentele care îi dau dreptul să lucreze în străinătate, dar nu mai pleacă. Sau pleacă și se întoarce, după o lunădouă, deci el continuă să activeze ca membru al Colegiului Medicilor din România”, a precizat Borcean.
Criza halatelor albe
La exodul extern al medicilor români, se adaugă şi mutaţiile interne spre centrele universitare mari. „În București avem peste 14.000 de medici. Centrele universitare regionale, plus Capitala, însumează circa 30.000 de medici. În celelate treizeci de județe, rămân doar 20.000 de medici”, spune preşedintele CMR.