Evz Play. Târgu Mureș 1990. Ion Iliescu intră în scenă. Ungaria activează "falanga etnică interioară". UDMR vrea "libanizarea Ardealului"
- Andreea Vlad
- 22 mai 2021, 08:34
Târgu Mureș 1990. Din 10 martie intră în scenă Ion Iliescu. Gen. Mircia Chelaru, invitatul emisiunii Evz Play - Evenimentul istoric, moderată de Dan Andronic și Florian Bichir, l-a însoțit pe Iliescu "pe itinerariu" și oferă informații fierbinți din interiorul contextului care a culminat cu violentul conflict interetnic din martie 1990. "A fost o escaladare permanentă pe toate domeniile", atrage atenția expertul militar.
"A fost un proiect care a eșuat datorită reacției noastre, a națiunii în sine și o mână împinsă dinspre Moldova. Se vroia crearea acestei coliziuni între două mase etnice", a explicat gen. Chelaru.
"Dacă vroiau, sovieticii pacificau zona", a completat Florian Bichir. "Dl. Măgureanu a fost mereu lângă Iliescu. Veneau mereu informații de conflicte minore din zona Târgu Mureș. Se apropie ziua de 15 martie și toată maghiarimea vrea să iasă în stradă să sărbătorească marea Revoluție maghiară. Este un afront grav pentru românii de-acolo, haideți să facem pace. A refuzat”.
Pe 15 martie 1990 s-au înființat Vatra Românească la Târgu Mureș și PUNR la Brașov "ca formă de apărare națională la nivelul vetrelor", în opinia invitatului. "S-a produs o presiune patronată de spaima existențială. Fiecare se temea de celălalt. Se introducea asta în revers și în comunitatea maghiară: românii se pregătesc să vă ia gâtul. Au început grupuri etnice să patruleze în jurul cazărmilor. S-a produs o dispută între generalul Scrieciu și Kincses Elod, dinamovist cu stele pe umăr.
În context se produce ceea ce specialiștii numesc Foaia Albă, a atras atenția moderatorul Dan Andronic. "Pancea era agent GRU, ne spulberau la Târgu Mureș, hai să recunoaștem", a completat istoricul Florian Bichir.
"La Târgu Mureș s-au confruntat două mari forțe: forța statului românesc, care era aproape zero și întreaga capacitate a Ungariei cu falanga etnică interioară, UDMR-ul, constituită încă din 23 decembrie 1989. A decis interzicerea imediată a tot ce e românesc. Se urmărea <libanizarea> Ardealului transilvan. Începuseră atacurile fizice. Scopul Budapestei era autonomizarea Transilvaniei".