EVZ EXCLUSIV. Rețeaua polițiștilor corupți de la Rutieră. În ce s-au deghizat cinci ofițeri sub acoperire ca să-i prindă pe colegii șpăgari

EVZ EXCLUSIV. Rețeaua polițiștilor corupți de la Rutieră. În ce s-au deghizat cinci ofițeri sub acoperire ca să-i prindă pe colegii șpăgari

Polițiștii de la Biroul Rutier Brăila au picat în plasa colegilor de la Direcția Generală Anticorupție, în dosarul în care sunt acuzați că cereau mită de la șoferi contravenienți

Cinci agenți de poliție din cadrul Biroului Rutier Brăila au fost arestați ieri pentru 30 de zile de magistrații Tribunalului București. Alți șase agenți au primit arest la domiciliu. Procurorii Secției de Urmărire Penală și Criminalistică (SUPC) din Parchetul General au făcut contestație, și-i vor pe toți 11 după gratii.

Biroul Rutier, blocat

„Evenimentul zilei” continuă seria dezvăluirilor din acest caz fără precedent. Reamintim că 18 agenți din cadrul Biroului sunt puși sub acuzare, din totalul de 21 de angajați, activitatea acestui serviciu fiind practic blocată. Pentru a proba faptele de corupție, procuroarea de caz, Denisa Cristodor, a folosit cinci investigatori sub acoperire din cadrul Direcției Generale Anticorupție.

Ne puteți urmări și pe Google News

După cum am arătat, în ediția de ieri, un rol cheie l-a avut o tânără polițistă, care a primit identitate nouă -„Andreea Lungu”- și a fost detașată în cadrul Biroului. Ea a observat din interior care era circuitul banilor și cum se mușamalizau contravențiile. Alți patru ofițeri au primit identități noi și au fost folosiți ca șoferi care încălcau regulile de circulație, doar pentru a vedea dacă polițiștii cer șpagă.

EVZ vă prezintă povestea celor patru, folosind un pseudonim pentru numele lor și rolurile pe care leau jucat pentru a demonstra mita. Aceștia sunt: „Dumitru Radu” – un țigan care se ocupa de afaceri cu fier vechi de la combinatul din Galați, „Robert Vâlceanu”- un agricultor care se ocupa de transport, „Anca Enache” – o cosmeticiană care voia să extindă o afacere în Brăila și „Mona Stanciu”- casnică.

Lecția de cerut mită

În timpul monitorizării, procurorii SUPC au observat că agenții de poliție țineau adevărate lecții colegilor noi veniți, cum să abordeze conducătorii auto opriți, astfel încât să obțină de la aceștia sume de bani cu titlu de mită. Polițistul Florin Balacea explica: „De exemplu îl citeşti şi tu pe băiat de treabă … se cunoaşte după faţă…Îl faci să audă, adică să fie clar, «sancțiunea este de nouăsute treizeci de lei», mă rog «nouă milioane trei sute», da? şi cu asta trebuie penalizat …pleci …stai aşa, stai cât mai laşi?”. Potrivit înregistrării video, Balacea juca rolul polițistului dur. „Pac, pac…încearcă, știi…chestia îi că parcă …să îi faci lui o favoare, adică nu ca şi cum ai ieşi tu în teren… «Lasă mă, vreau și eu să fie bine … și ce să fac? Ce să fac să fie bine?»”, arăta Balacea, cum ar arăta o discuție ipotetică cu un conducător auto oprit în trafic.

În timpul monitorizării, procurorii SUPC au observat că polițiștii se fereau de interceptări și discutau codificat.

Cuibul agenților

1. Cristian Bălan, arestat preventiv;

2. Dragoș Pascu, arestat preventiv;

3. Daniel Meiroșu, arestat preventiv;

4. Florian Oprescu, arestat preventiv;

5. Emanuel Ion, arestat preventiv;

6. Alin Paraleu, arest la domiciliu;

7. Fănel Podaru, arest la domiciliu;

8. Marius Bunea, arest la domiciliu;

9. Daniel Hagiu, arest la domiciliu;

10. Marius Simion, arest la domiciliu;

11. Cosmin Meiroșu, arest la domiciliu.

Sfatul polițistului mituit: „Las-o dracului mai încet!”

Investigatorul sub acoperire „Dumitru Radu” a jucat de mai multe ori rolul unul țigan implicat în comerțul cu fier vechi. „Sunt cu ferul, cu astea...”, spunea investigatorul. Prima întâlnire cu polițiștii brăileni, Marius Simion și Cristian Bălan, a fost în februarie 2015, atunci când a fost prins cu radarul: 102 km/ oră în localitate. Polițiștii trebuiau să-i rețină permisul pentru 90 de zile și să-i de-a o amendă de 2.000 de lei. În schimb, le-a dat pe loc o atenție de 1.500 de lei și a scăpat. Banii au fost lăsați în portbagajul mașinii de poliție. „Las-o dracului mai încet!”, l-a sfătuit Simion.

Pe 3 aprilie 2013, polițistul Cristian Bălan l-a prins din nou pe „Dumitru Radu” fără a purta centura de siguranță, vorbind la telefonul mobil și fără a avea luminile de întâlnire pornite. „Închide mașina și vină și tu cu ceva la mașină!”, i-a spus Bălan. „Am pus un milion în asigurare.... Să trăiască !”, i-a mulțumit „Dumitru Radu”.

Investigatoarea sub acoperire „Anca Enache” a jucat rolul managerului la un salon de cosmetică din București. Ea a fost prinsă de un echipaj în timp ce circula fără centură și vorbind la telefon.

„ Altceva nu aveţi la dvs.? Nişte creme pentru doamnele noastre? Ceva?”, a întrebat-o unul dintre polițiști. „Creme n-am. Că le-am lăsat la fete acuma... Vă las o carte de vizită dacă e, și eu oricum o să mai vin aicea regulat că vreau să deshid...”, a spus „Anca Enache”. În final, tânăra a dat 50 de lei și a scăpat fără contravenție.

„Am șapte mii de camere!”

Ofițerul sub acoperire „Dumitru Radu” i-a atras atenția agentului Daniel Hagiu, pe 31 ianuarie 2015, care îl bănuia că avea aparatură de înregistrare pe el.

Radu: Păi eu știu cât noroc să dau!? Un whisky? Un ce? Stai... Dau și pentru colegul? Ia! Două milioane! Sărumâna!

Hagiu: Ce, facem ca la piaţă?!

Radu: Hai, gata! Sărumâna!

Hagiu: Ia vino încoace! Ai vreun telefon? Ai ceva pe tine? Ce vrei să...

Radu: N-am nimic, n-am niciun telefon!

Hagiu: Ia stai așa! [Potrivit imaginilor, agentul coboară din autospeciala de poliţie și îl pipăie pe investigatorul sub acoperire]

Radu: Eee...

Hagiu: Câte... Câte camere ai pe tine?

Radu: Ce să am?

Hagiu: Camere.

Radu: Sunt palat, mâncaţi- aș! Am șapte mii de camere! Hai, bre tăticule...! Team pupat!

„Ai grijă la telefoane”

Agentul Cristian Bălan îl învață pe ofițerul sub acoperire „Dumitru Radu”, pe data de 3 aprilie 2015, să se ferească de discuțile telefonice.

Bălan: Închide... Închide mașina și vină și tu cu ceva la mașină! Urcă-te în mașină ca să nu te vadă șefu’.

Radu: Care șef?

Bălan: Ăsta...

Radu: Aha.

...

Bălan: Să nu mai vorbești la telefoane! Că ăștia, e nebunia lui Salam!

Radu: Le iau la rând, mă piș pe ele de telefoane. Le arunc în fiecare zi!

Bălan: Și eu, dacă aș putea, le-aș arunca,! Să-mi bag p..a! Știi cum! Mai bine cu porumbelul, bă!

„Mă știe băieții!”

Într-un caz similar, „Dumitru Radu” a fost prins de radar de polițiștii Dragoș Pascu și Alin Paraleu.

Paraleu: O sută treizeci și doi de kilometri la oră filmat cu aparatul radar. Dacă știai, aici e limită de optzeci. Așa-i pe dig, de la noi... Permisul îl luăm la Serviciul Rutier, trei luni, amendă o mie opt sute de lei.

Radu: Hai bă, tată, ți-am zis că mă știe toți băieții și pe mine. Șefule, mă știe toți băieții... Mă știe...

Pascu: Cine?

Radu: Mă știe nea Fane Podaru, mă știe nea Măriusică Simion, mă știe nea...

...

Radu: Cât? Cât ai zis că e?

Paraleu: Nu vrei să-ți spun... Cât înseamnă permisul pentru tine! [cei doi agenți de poliție râd.

Radu numără trei bancnote de 100 de lei pe care i le-a dat lui Pascu]

Radu: Ia tăticu. Trei bilete! Săru-mâna!

Pascu: Bine. Noroc!

„Am o plăcere deosebită când îi opresc pe ăștia, săracii, de alde Dacii”

Agentul de poliție Florian Oprescu a fost înregistrat ambiental când îi povestea unui coleg cum a primit 100 de lei de la un șofer pe care l-a prins că circula cu viteză, 92 de km/oră în localitate.

Polițist: Ohoho!

Oprescu: Ce să-ți dea săracii ăștia, mă?

Polițist: Hm?

Oprescu: Ce să-ți dea săracii ăștia, mă? Ai lasă, măcar îi dau o centură.

Polițist: Păi da... da ce viteză a avut?

Oprescu: Optzeci și ceva. [Din imagine se observă agentul de poliție Florian Oprescu care coboară din autospeciala de poliție și se îndreaptă spre partea din spate a acesteia, apoi revine în autospecială] Polițist: O! Un milion ți-a dat? Credeam că ți-a dat la centură ceva. Îi bag în spate?

[Din imagine se observă o bancnotă de 100 lei]

Oprescu: Unde vrea inima ta!

Polițist: Hm?

Oprescu: Unde vrea inima ta!

Polițist: Zi tu unde-i bag, că tu...

Oprescu: Bagă-i, mă, în spate... în scaunele alea.

Polițist: Ce zicea când i-ai zis? Ce viteză i-ai zis?

Oprescu: 92.

Polițist: Hm?

Oprescu: 92.

Polițist: 92?

Oprescu: De ăștia cu miei.

Polițist: Păi da’ zi tu, mă, că dacă eu nu am fost niciodată, eu de unde vrei să știu... de asta sunt... pana mea....

Oprescu: …hai, bre, șefule că fac și eu o cinste!

Polițist: A?

Oprescu: Ce mă enervează chestia asta cu bre? Mamă! Mamă!

...

Oprescu: Și am o plăcere deosebită când îi opresc pe ăștia, săracii. De alde Dacii, care sunt vai de capul lor, au cinci sute de mii toți banii în portmoneu și vrea săți dea și ție trei sute. Dute, mă, de aicea și... Sau la ăia… nu le iau, niciodată nu le iau... Sau la ăia care mai sunt cu copii în mașină vin și-ți bagă ei în asigurare cinci sute de mii, trei sute de mii, cât are amărâtul...

Polițist: Da , da!

Oprescu: Îți dai seama că ăla cu Dacia... și la mașină, îl chem pe copil, vino încoa’... scot banii, îi dau la copil … nu cumva să audă ei... nu știu dacă îi ia sau nu-i ia, nu stau să-i urmăresc, da îi dau banii la copil.

Polițist: Și de la cine iei cu toată inima, nici nu te mai uiți.

Oprescu: Păi te uiți, vezi omu’ care e vai de capu’ lui, îi... I-am luat permisul lu’ unu... fără filmare... la trecerea de pietoni… un moș pensionar.

„Am spus cuvintele magice: o sută, o sută cincizeci, două sute”

Investigatorul sub acoperire „Robert Vâlceanu” a jucat de mai multe ori rolul unui agricultor care se ocupa de transport. „Car și eu de toate!... Ce prind, castraveți, morcovi, morți... Am cărat și morți. Mai mult sicrie decât morți, dar acum... Am cărat”, era povestea pe care le-a ziso polițiștilor.

„Am pus două sute”

El a fost prins de mai multe ori încălcând regulile de circulație, dar de fiecare dată a scăpat după ce dădea mită.

Agenții de poliție preferau să primească șpaga în asigurarea autoturismului

Pe 3 aprilie 2015, pentru a scăpa de o amendă de 870 de lei și 6 puncte de penalizare, el le-a dat agenților Dragoș Pascu și Alin Paraleu suma de 200 de lei, băgată în asigurarea auto. „Nu, că-s băiat finuț... Umblu, alerg toată țara, de dimineața până seara. Haideți că mă duc până în dubă și vă aduc asigurarea”, spunea investigatorul. „Am pus două sute de lei”, adăuga acesta. Drept mulțumire, Paraleu l-a avertizat că pe drumul european spre Călărași va întâlni o autospecială de poliție dotată cu aparat radar.

În cazul agentului Fănel Podaru, Vâlceanu a numărat banii până când polițistul i-a făcut semnul de a se opri: „Am spus cuvintele magice. O sută, o sută cincizeci, două sute cincizeci”. El fusese oprit pentru lipsa centurii și viteză, și risca o amendă de 870 de lei.

Un caz aparte este cel al investigatoarei sub acoperire „Mona Stanciu”, care a fost prinsă de agentul Aurelian Cioroiu că circula cu 72 km/oră în Brăila. Polițistul nu a vrut să-i dea amendă: „Cu șaptezeci și doi. De-ajuns pentru trei puncte și trei sute nouăzeci de lei… Sancțiune. Da? Acum vă avertizez verbal și...”