EVZ. Dosarele bombă nu mai explodează în campanie. Studiu de caz: Nicușor Dan și „Câinele”
- Mihai Soica
- 7 octombrie 2020, 21:30
La emisiunea Contrapunct de pe EvZ TV, Dan Andronic, Mirel Curea și Sorin Faur au dezbătut o temă interesantă din campania electorală de la locale: de ce nu mai prind marile dezvăluiri la electorat.
Jurnalistul Dan Andronic a spus că, la alegerile locale, publicul alege mai mult omul, decât gospodarul, iar pentru asta orice fel de dezvăluire, asumată intens de un partid sau altul, nu prinde prea tare la omul de pe stradă, care știe ce are de făcut, atunci când merge la vot.
„Greșeala pe care au făcut-o cu casetele, cu câinele, nu este că le-au dat. În primul rând, părerea mea este că le-au dat târziu și doi, că și le-au asumat. Asta a enervat. Oamenii când se duc la vot, mai ales la locale, se gândesc la un administrator, care este cel mai bun. Aici a venit și componenta de vot tipic pentru alegerile prezidențiale, vot ca să îi dau peste bot celuilalt. Ai încercat să faci o golănie, n-a mers, ne-a enervat. Alegătorii nu zic că Nicușor Dan e vinovat, s-au nevinovat, în toată povestea aia, pur și simplu i-a enervat procedeul. Așa a pățit și Mircea Geoană în povestea cu Traian Băsescu, în filmulețul cu copilul, ca energie s-a întors împotriva celor care au declanșat, tocmai prin asumarea frenetică”, a spus Andronic.
Cazul „Piedone” răsucit pe toate fețele
Redactorul șef de la Evenimentul Zilei, Mirel Curea a oferit la rândul lui, alte exemple de politicieni, pentru care dosarele penale nu au contat deloc. Este vorba despre Cătălin Cherecheș, primarul din Baia Mare, care în 2016 a fost ales din arestul Poliției Cluj, și de primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone.
„Oamenii nu prea mai cred acuzații de tipul ăsta, e penal, a făcut o chestie penală, e un nenorocit, chiar și atunci când o faptă din asta dezvăluită are conotații penale. După zece ani de gestapo al DNA-ului, pe oameni nu îi mai interesează subiecte de genul acesta. De ce spun asta: pe primarul din Baia Mare l-au votat când era în arest. Pe Piedone l-au votat, având o condamnare la fond, dar care a avut o imagine de om gospodar. Oamenii au un instinct juridic extraordinar: simt tot timpul când un dosar este o făcătură și când este unul adevărat și au votat parcă ar fi știut ce este în dosar, parcă ar fi știut că acuzațiile împotriva lui Piedone nu țintesc altceva, decât o eventuală condamnare definitivă ca statul să fie responsabil, pentru că doar statul poate plăti despăgubirile de 500 de milioane de euro, solicitate de victime și de aparținătorii celor decedați”, a spus Curea.
PSD este mare câștigător al alegerilor locale
Discuția a migrat spre rezultatul alegerilor locale. Dan Andronic a spus că aceste alegeri locale, dacă se poate spune așa, au fost câștigate de PSD. „Acum, rurarul a ieșit mai mult la vot. Rurarul este un public preponderent PSD și așa se explică că partidul a rămas pe primele locuri, deși din punctul meu de vedere ei au câștigat alegerile, dacă cineva poate câștiga alegerile locale”.
Dan Andronic a mai făcut și o paralelă cu alegerile locale și generale din 2016, când Liviu Dragnea le-a vorbit oamenilor despre ce doreau ei să audă. „În 2016, două lucruri au contat. Consultanții au stabilit agenda opiniei publice. Dacă vă aduceți aminte, Dragnea avea un discurs care părea ușor paralel cu realitatea, despre economie, evitând scandalurile legate de corupție. Lucrul ăsta a contat. Dragnea și PSD s-a adresat unui public mai interesat de economie, decât de partea de luptă anticorupție, care în 2016 a început deja să își arate găurile. Al doilea lucru a fost o prezență mai scăzuta la vot, și atunci contează cine își mobilizează mai bine electoratul”.
Emisiunea o puteti urmări AICI!