Evenimentul Zilei > Justitie > EVZ dezvăluie unde s-a ascuns BARONUL de Constanţa de agenţii DNA
EVZ dezvăluie unde s-a ascuns BARONUL de Constanţa de agenţii DNA

EVZ dezvăluie unde s-a ascuns BARONUL de Constanţa de agenţii DNA

Nicuşor Constantinescu a încercat să se ascundă de anchetatori. Pentru că nu răspundea citaţiilor, procurorul Andrei Bodean a emis un mandat de aducere la DNA. El susţine că vroia să plece din ţară, din motive medicale.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Constanţa, Nicuşor Constantinescu (48 de ani), a primit de la procurorii DNA dreptul de a părăsi ţara timp de 15 zile, pentru ca acesta să poată beneficia în străinătate de tratamentele medicale de care are nevoie. El este acuzat de şase fapte de abuz în serviciu, într-o anchetă în care sunt investigate plăţi ilegale făcute de Consiliu în valoare de aproximativ 5 milioane de euro. Procurorii DNA au luat această decizie după ce avocaţii baronului au adus mai multe acte medicale.
S-a pitit în maşină
Potrivit unor surse judiciare, Constantinescu era într-o formă fizică de invidiat pe 15 ianuarie, atunci când a fost ridicat din sediul CJ cu mandat de aducere şi dus la sediul DNA pentru a-i fi prezentate acuzaţiile. El ştia că pe numele său fusese emis un mandat de aducere, spun aceleaşi surse. Pentru a fenta poliţiştii, miercuri dimineaţa, el a părăsit curtea casei sale ascuns sub bancheta din spate a autoturismului său. Însă la sediul CJ, Constantinescu nu a mai putut ocoli oamenii legii.
"Mişună de indivizi dubioşi"
Baronul de Constanţa a povestit la postul local Neptun TV cum a decurs întâlnirea cu poliţiştii.
"La un moment dat a venit cineva şi m-a anunţat că în parcarea din faţa CJ mişună nişte indivizi dubioşi, care vorbesc la nişte staţii. Am coborât să văd despre ce este vorba şi în momentul în care am ajuns în parcare a venit un bărbat la mine care m-a pupat şi mi-a zis «La mulţi ani»", a spus acesta.
"Mi-a zis că este de la Vamă. În momentul acela au început să apară dintre maşini tot felul de indivizi, inclusiv o maşină a Poliţiei Rutiere. S-au repezit la mine, mi-au răsucit mâinile la spate şi m-au pus pe capota maşinii", s-a dat victimă Constantinescu. Pe înregistrările video se vede în schimb altceva. Baronul nu a vrut să urce în maşina Poliţiei. "Vă arăt mandatul pentru a treia oară", îi spune unul dintre poliţişti.
Stratagema îmbolnăvirii subite a fost folosită şi de preşedintele CJ Argeş, Constantin Nicolescu (PSD). Trimis în judecată în două dosare de corupţie, lui Nicolescu i se făcea rău de fiecare dată când era audiat la DNA. "Eram în acea cameră, doar cu procurorul şi cu dactilografa. Mi-am adus aminte de momentul acela în care au venit să îmi pună cătuşele. Am simţit că ameţesc şi am leşinat", şi-a amintit Nicolescu.
Cluburile finanţate ilegal
Cinci milioane de euro a aruncat ilegal Nicuşor Constantinescu din banii constănţenilor, potrivit DNA. Cea mai mare parte din bani a ajuns la mai multe asociaţii sportive (13.305.000 de lei) şi către fundaţii culturale (5.094.836 de lei). EVZ prezintă lista cluburilor care au fost finanţate ilegal:
● Club Sportiv Rugby Club Judeţean Farul Constanţa: 2.000.000 de lei;
● Club Sportiv Volei 2004 Tomis: 1.700.000 de lei;
● Club Sportiv Volei Municipal Tomis 1.000.000 de lei),
● Clubul Sportiv Universitar Neptun al Universitătii Maritime: 1.000.000 de lei;
● Clubul Sportiv Universitar Neptun al Universitătii Maritime – Secţia de handbal feminin: 1.000.000 de lei;
● Clubul Sportiv Baschet Club Farul (900.000 de lei),
● Baschet Club Farul (600.000 de lei),
● Asociaţia Club Sportiv Şcoala de Fotbal Farul Constanţa 2010: 300.000 de lei;
● Asociaţia Judeţeană de Rugby: 50.000 de lei.

Nicuşor Constantinescu a postat anul acesta, pe contul său de Facebook, mai multe poze în care se distra


MAGISTRAŢII ACUZĂ: INSTITUŢIILE STATULUI ATACĂ JUSTIŢIA!
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis, ieri, sesizarea Inspecţiei Judiciare pentru efectuarea de verificări privind apărarea independenţei DNA faţă de declaraţiile şefului CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, şi faţă de poziţia CJ Constanţa.
Procuror Oana Schmidt- Hăineală: "Chiar Consiliul Judeţean Constanţa a emis un comunicat de presă prin care a atacat DNA".
Procuror Bogdan Gabor: "Ce facem? S-a trecut de la declaraţiile unor persoane care atacă Justiţia la cele emise de instituţii ale statului. E foarte grav".
Judecător Mircea Aron: "Nu putem decât ca de fiecare dată când avem de-a face cu atacuri care vizează independenţaJustiţiei sau atunci când ne sesizează judecătorii şi procurorii să reacţionăm. Mie mi se pare că e un asalt asupra Justiţiei, să facem un apel!"
Nicuşor Contantinescu: Aceşti angajaţi, procurori şi poliţişti DNA şi cu poliţia politică de la Bucureşti fac ce vor în continuare, nu contează că e USL la guvernare. Toţi ar trebui daţi afară, ar trebui desfiinţată această instituţie politică DNA".
Comunicat al CJ Constanţa: "Preşedintele Consiliului Judetean, Nicuşor Constantinescu, cere Parlamentului României desfiinţarea prin lege a DNA, un aparat odios de poliţie politică aflat la îndemâna lui Traian Băsescu şi care s- a plasat prin acţiunile sale deasupra Justiţiei române şi a statului de drept".
Comunicat al PSD Constanţa: "Organizaţia Judeţeană Constanţa a PSD condamnă virulent acţiunea abuzivă a poliţiei politice a lui Traian Băsescu, DNA-ul, care l-a avut drept ţintă pe Preşedintele Executiv, Nicuşor Constantinescu. PSD Constanţa acuză DNA de implicare în viaţa politică a României, având în vedere că acuzaţiile ce i se aduc lui Nicuşor Constantinescu sunt legate de principalele proiecte ale USL propuse în campania electorală din 2012 cetăţenilor judeţului Constanţa, proiecte confirmate de peste 250.000 de voturi". (Violeta Fotache)
Constănţenii pregătesc un protest amplu
Primarul comunei Peştera, Valentin Vrabie (foto, independent), care de ani de zile nu a primit niciun leu de la Consiliul Judeţean Constanţa, răstoarnă prin declaraţiile date EVZ toate luările de poziţie ale lui Nicuşor Constantinescu împotriva DNA.
Vrabie susţine că prejudiciul de 5 milioane de euro adus de Nicuşor Constantinescu prin cheltuirea ilegală pe proiecte ale Consiliului Judeţean Constanţa ar fi "praf în ochi". "Sunt minciuni totale, nu este vorba de niciun program al Consiliului Judeţean Constanţa, în numele cetăţenilor judeţului Constanţa, cum susţine Nicuşor Constantinescu. E vorba de jefuirea judeţului Constanţa. De când conduce Consiliul, prin mâinile lui Constantinescu au trecut 2 miliarde de euro de la bugetul statului. Nici 20% din aceşti bani nu au fost cheltuiţi pentru investiţii sau pentru programele la care el face referire", declară Vrabie.
Edilul este convins că procurorii DNA sunt încă la începutul cercetărilor şi vor descoperi şi alte nereguli.
"Nemulţumirea este uriaşă"
Vrabie a anunţat încă dinaintea începerii urmării penale a lui Constantinescu de către DNA, că pregăteşte pentru 1 aprilie un amplu protest împotriva CJ Constanţa. "Nemulţumirea împotriva tiranului Nicuşor Constantinescu este uriaşă, pe lângă cei 1.000 de locuitori din comună cu care vreau să vin la protest, sunt semnale că oameni din toate localităţile judeţului sunt decişi să ni se alăture. Răscoala din 1907 a pornit din satul Flămânzi, răscoala din 2014 va porni din mica localitate Peştera", anunţă Vrabie. (Feri Predescu)
Radu Mazăre: "Fugeam de o mie de ori!"
Primarul de Constanţa, Radu Mazăre (foto, PSD), a reac ţionat în termeni duri şi i-a luat apărarea lui Nicuşor Constantinescu.
"Păi, bă, nenorociţilor, nu suntem de ani de zile fugăriţi de procuratură şi târâţi prin procese? Fugeam de o mie de ori dacă ne-ar fi fost frică! Acuzaţiile din dosar sunt caraghioase, nu e acuzat că a luat ciubuc, ci că a făcut perdele forestiere. Păi, el le-a spus. De ce să fugă, pentru trei pomi, păi Nicu este într-un dosar în care procuratura ne acuză de sute de milioane de euro", a spus Mazăre.
Mazăre şi Constantinescu sunt trimişi în judecată în dosarul "Retrocedărilor ilegale de pe Litoral".

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: