EVZ CHIŞINĂU. O pasiune convertită într-un destin. Florarul de 75 de ani cu ucenici în zeci de ţări

EVZ CHIŞINĂU. O pasiune convertită într-un destin. Florarul de 75 de ani cu ucenici în zeci de ţări

Stepan Cara s-a născut în 1939, în sudul Moldovei. A îndrăgit florile încă de la cinci ani, în timpul celui de-al doilea război mondial. "Mama planta legume, iar eu sădeam alături ţigăncuşe, busuioc", îşi aminteşte florarul.

"Eu trăiam într-un capăt de sat, iar şcoala se afla în celălalt capăt. De acasă şi până la şcoală erau vreo trei kilometri. Eu ştiam ce creşte în fiecare grădină, fie floare sau copac, când rodesc etc.", îşi aminteşte Stepan Cara.

Când a făcut armata la Kiev, a îngrijit răzoare de flori. "Când aveam o oră liberă la cabina de telecomunicaţii, sădeam flori. Iar când camarazii mei mergeau, în zilele libere, în excursie prin Kiev, eu fugeam la grădinile botanice, vizitam expoziţiile de flori", povesteşte florarul.

După armată, a devenit student la Institutul Agricol. "Mă interesau florile, iar la una din expoziţii l-am întâlnit pe Victor Sancenco, un florar foarte vestit pe atunci. Îl urmăream cum lucrează, cum sădeşte, cum udă florile. M-a invitat la el acasă, mi-a făcut cunoştinţă cu familia sa. Aşa am început să lucrăm împreună. Avea o grădină foarte frumoasă. El m-a făcut să înţeleg florile", îşi aminteşte cu dragoste de primul său învăţător.

Prin anii 70-80, toate cele 15 republici din fosta URSS participau la expoziţia de flori. Fiecare ţară, o dată în lună, trebuia să-şi facă un stand floral. "Eram şase oameni din Moldova. Cel mai important a fost că, pe parcursul a 6-7 ani, ţara noastră s-a clasat numai pe locul I. Anume la acele evenimente am făcut cunoştinţă cu cei mai buni oameni din domeniul floristicii", povesteşte florarul.

De 15 ani, la piaţa de flori din Chişinău

Stepan a avut o fermă în Cojuşna, apoi a fost directorul Dendrariului din Chişinău, iar înainte să iasă la pensie a fost preşedinte de colhoz. De 15 ani, vinde flori în piaţa de pe strada Bănulescu-Bodoni din Chişinău. Şi-a făcut un mic magazin şi îi bucură pe oamenii cu noile şi ineditele sale compoziţii. "La început, se vindeau buchete simple învelite în hârtie. Eu făceam însă compoziţii florale, buchete de mireasă. Oamenii încă nu văzuseră aşa ceva pe la noi şi treceau de două-trei ori la deal şi la vale ca să se uite mai bine la ele", îşi aminteşte mulţumit florarul. Îi învaţă şi pe alţii meseria sa. Ultimul său elev este Igor, absolvent la Drept. În loc să se facă avocat, acesta şi-a deschis un butic unde vinde compoziţii florale.

Are studii în ţări europene

Stepan a tins să devină un floricultor şi un florist cu renume. De aceea a făcut şcoala germană de florărie, pe cea olandeză. A făcut studii în florărie şi în Elveţia. De asemenea, a frecventat cursuri în Italia, în Cehia şi în alte ţări. "Peste hotare, pentru a putea să te ocupi de flori, trebuie să înveţi şase ani, iar în fiecare an trebuie să susţii examene ca să treci în altă clasă", spune Stepan Cara.

A călătorit foarte mult, iar acum a decis că e tocmai timpul să meargă cu familia să mai vadă o dată lumea. "Am vizitat 10 ţări. Ne opream în fiecare ţară câte două-trei zile, ca să ne facem o impresie despre cum trăieşte lumea acolo. Am văzut o frumuseţe nemaipomenită. Mă uitam în primul rând la flori. Au de sute de ori mai multe flori decât noi. Tot ce cultivăm noi în sere, la ei creşte în grădini", spune Stepan.

Are acasă peste 600 de specii de flori

În grădina sa, Stepan Cara are peste 600 de specii de flori şi pomi fructiferi. "Am de toate. Nu-i nici un centimetru gol. Îmi plac legumele. Vara trecută, am avut roşii gigante, doar una cântărind până la un kilogram", se laudă gospodarul. Primele flori i-au înflorit în luna ianuarie. "Am încercat să obţin o grădină care să fie înflorită tot anul", spune florarul. Soţia este medic şi îl ajută cu ce poate. Niciunul dintre copii însă nu i-a urmat calea.

"Florile sunt viaţa mea"

"De când mă ţin minte şi până astăzi, eu numai cu florile trăiesc. Îmi place tot ce-i natural. Până şi firul cu care leg florile trebuie să fie natural", spune Stepan Cara.

Când îl întreabă cineva ce flori preferă, le răspunde în glumă că e pelinul. Nu ştie ce să spună, fiindcă îi plac toate. A învăţat că fiecare muncă trebuie să fie făcută din inimă. "Soacra mea, când lucra în grădină, parcă desena rândurile într-un caiet de matematică. Erau atât de drepte, încât nu-ţi venea să crezi că le-a făcut cu mâinile", mai adaugă acesta.

Oamenii care vând la piaţă flori nu fac business, spune Stepan Cara, business fac cei care aduc florile din străinătate. Poate că are dreptate. De o oră de când stau de vorbă cu dânsul, doar o doamnă a intrat să întrebe care este preţul unei compoziţii şi a plecat fără să cumpere nimic.

Pe zi vinde cam de 100-150 de lei. Întrebându-l dacă este fericit, mi-a răspuns: "Da, sunt un om fericit, pentru că am o soţie bună, ca o floare".

Florarul şi ucenicii săi

Stepan Cara are în jur de 80 de ucenici. Unul lucrează în America. Altul este specialist foarte bun în Rusia. Are elevi în Asia, în Europa. Majoritatea sunt peste hotare, iar vreo 30 au rămas să lucreze acasă.

Ne puteți urmări și pe Google News