EVZ CHIȘINĂU. Ajutor pentru un viitor mai verde. 100 de companii din ţară au beneficiat de consultanţă în eficienţa energetică, susținută de BERD
- Lilia Raicu
- 7 mai 2014, 05:15
O sută de întreprinderi mici şi mijlocii (IMM) din Republica Moldova au acces nu numai la finanţare, dar şi la consultanţă în eficienţa energetică, oferită de către Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).
Programul de eficienţă energetică a fost lansat în 2009 şi îşi propune să sprijine dezvoltarea IMM-urilor din Republica Moldova, să crească gradul de conştientizare a importanţei beneficiilor în urma aplicării tehnologiilor eficiente din punct de vedere energetic, dar şi a instrumentelor de finanţare pentru IMM-uri. De asemenea, să promoveze utilizarea eficientă a resurselor energetice şi să contribuie la procesul de aliniere a proceselor de producţie din ţară la standartele Uniunii Europene.
„Guvernul suedez sprijină şi în Republica Moldova subiectele agendei privind eficienţa energetică. Eficienţa energetică reprezintă o afacere. Investiţiile în eficienţa energetică pot aduce profit multor antreprenori din sectorul IMM-urilor, datorită costurilor reduse şi competitivităţii sporite pe pieţele europene şi pe cea din Republica Moldova. Eficienţa energetică constituie, de asemenea, o securitate energetică sporită. În contextul unui consum mai redus, dependenţa de resursele energetice externe devine mult mai simplu de abordat, ceea ce este esenţial pentru Republica Moldova. Şi, nu în ultimul rând, eficienţa energetică înseamnă o lume mai verde pentru noi şi pentru copiii noştri. Toţi trebuie să depunem eforturi în acest sens”, a declarat Ambasadorul Suediei în Republica Moldova, Ingrid Tersman (foto).
Economie în consumul de energie
Potrivit administratorului de proiecte BERD din echipa de susţinere a micului bussines din Moldova, Ion Scerbuşcă, cifra de afaceri a celor 100 de companii care au beneficiat de acest program se ridică la 139 de milioane de euro. „Patru din zece companii au atras resurse externe, iar un euro investit a dus la economia a 3,5 euro în consumul de energie”, a menţionat Ion Scerbuşcă.
Conform acestuia, din cele 100 de întreprinderi care au beneficiat de program, până în acest moment, circa jumătate provin din sectorul agroindustrial, zece la sută dintre acestea sunt specializate în comerţul angro sau cu amănuntul, iar celelalte fac parte dintr-o gamă diversă de industrii, inclusiv construcţii, produse farmaceutice, confecţii, transport etc.
Instrument pentru revitalizarea mediului de afaceri
„Considerăm că tehnologiile eficienţei energetice reprezintă un instrument ce poate revitaliza mediul de afaceri, iar programul are rezultate excelente în acest sens”, a menţionat Julia Otto, directorul Reprezentanţei BERD în Moldova.
Programul de eficienţă energetică a avut, de asemenea, un impact semnificativ asupra dezvoltării zonelor rurale, peste 60 la sută din companiile beneficiare fiind situate în afara oraşelor principale.
„Deja la un an după beneficierea de consultanţă în cadrul programului eficienţa energetică, 80 la sută dintre beneficiari au raportat reducerea costurilor energetice sau a consumului de energie, iar 88 la sută au demonstrat creşterea cifrei de afaceri. De asemenea, aceştia au atras investiţii în valoare de peste 6,9 mln. de euro, alocate pentru implementarea măsurilor de eficienţă energetică”, a subliniat Julia Otto.
În acest an, BERD va continua să ofere acces la consultanţă IMM-urilor din Republica Moldova, atât în sfera eficienţei energetice, cât şi în alte domenii, precum strategie, marketing, operaţiuni şi tehnologii informaţionale şi de comunicare.