Un român din Canada a achitat factura de 3.300 de lei pentru ca familia copilului să nu mai stea în beznă. Medicii de la Romgermed îl vor ajuta pe tată să-şi facă dosarul pentru pensia de boală.
Georgiana Feraru, fetiţa de opt ani premiantă şi olimpică, a simţit pe deplin bucuria visului împlinit. Bezna iernii a dispărut, iar acum primăvara i-a adus ceva nesperat: lumină în casă, posibilitatea de a lucra la calculatorul primit de la şcoală, jucării, hăinuţe frumoase, dulciuri şi fructe, precum şi bani cu care mama să plătească abonamentul la internet.
Luni de zile, Georgiana şi-a făcut temele la lumina lumânării, iar fratele ei mai mic, Robert (3 ani), nu se mai mişca din pat după ce se lăsa întunericul afară.
Tatăl bolnav, un al treilea copil Cum s-a ajuns aici? Nici Elena Feraru, mama copiilor, nu ştie exact. "Am trecut prin multe greutaţi, dar le-am depăşit. Mereu am găsit ceva de muncă pentru a pune mâncare pe masă, pentru a plăti facturile. Ne-a doborât accidentul lui Dan, soţul meu. A fost lovit de o maşină şi a rămas cu probleme neurologice. Nu te mai poţi înţelege cu el, pur şi simplu nu mai e omul pe care l-am cunoscut. Nu e agresiv, nu e rău, dar nu e el. E ca un copil mic, nu judecă. De când s-a întâmplat asta, am de crescut trei copii, nu doi", spune Elena, cu noduri în gât.
Nu vrea să fie văzută de soţ că plânge, pentru că ar cere explicaţii interminabile pentru acele lacrimi vărsate. Dragostea fraţilor
Am ajuns la casa lor din comuna Brezoaele cu puţin timp înainte ca Georgiana să vină de la şcoală. Eram însoţiţi de reprezentanta companiei Romgermed şi de trei medici de diferie specialităţi.
Când fetiţa a sosit, a mers ţintă la frăţiorul ei şi şi-a scuturat buzunarele în mânuţele lui Robert. "Uite ce ţi-am adus, mentosane! Mi-a dat un coleg. Şi ţi-am adus şi cutia de lapte", îi spune drăgăstoasă. Îl pupă, îl ţine în braţe, iar micuţul râde cu poftă.
"De tati cam fuge de când a avut accidentul", ne spune fetiţa, punând pe masă ghiozdanul.
Are doar calificative de "Foarte bine" la şcoală, dar la română scrie pe caiet de matematică. Învăţătoarea îi înţelege situaţia materială şi nu o descalifică pentru un astfel de amănunt. Doar e cea mai bună din clasă! Poezie pentru binefăcătorul ei
"La şcoală, toată lumea se poartă foarte frumos cu mine, chiar dacă nu am haine la fel de frumoase ca ceilalţi, caiete colorate sau pixuri cu desene", spune fata mândră. Are în ghiozdan şi un caiet special, rupt pe la colţuri, dar pe care se vede că-l îndrăgeşte mult. În el scrie poezii compuse de ea:
"Primăvară, primăvară, nu mai vii la noi în ţară / Ca să ne aduci ghiocei, toporaşi şi tot ce vrei / Şi mai vreau şi liliac, mov desigur, dar şi alb / Şi mai vreau să ne aduci soare, păsărele mici frumoase/ De exemplu, rândunele / Ca să ne jucăm cu ele".
Ne-a citit-o, apoi, serioasă, a spus: "Aceasta poezie o dedic domnului din Canada care ne-a plătit curentul electric cu 3.300 de lei. Să-i spuneţi că îi mulţumesc din tot sufletul!".
A urmat apoi momentul de bucurie: desfacerea cadourilor! Fetiţa a primit caiete noi, ghiozdan, pixuri, carioci, păpuşi şi alimente din partea echipe Romgermed. Robert a avut şi el parte de cadouri, inclusiv de maşinuţe. IMPLICARE
Cum o puteţi ajuta pe micuţa Georgiana
Echipa de liceeni şi jurnalişti implicaţi în campania “O şansă copilului de la ţară" va continua să fie aproape de familia Feraru. Puteţi dona oricât de puţin în contul RO 70 BRDE 445 SV 90385294450 deschis la BRD, agenţia Beller, de Asociaţia Română a Profesioniştilor Mass Media, pe numele Silviu Ionescu, CUI 28373727. Pentru străinătate, se foloseşte Swift BRDEROBU. Dacă doriţi să intraţi în contact cu echipa care desfăşoară această campanie, puteţi trimite mesaje la contact@ziaruldelatara.ro sau puteţi suna la numărul de telefon 0730.660.424. EVALUARE
Tatăl, grav afectat în urma accidentului suferit
Din păcate, consultul de specialitate acordat de doctori tatălui celor doi copii nu a avut rezultate îmbucurătoare. În timp ce copiii se jucau în curte, psihiatrul dr. Călin Cătălina i-a făcut o minimă evaluare. Întrebat în ce an suntem, Dan Feraru a răspus: "1993, cam prin luna februarie". "În ce dată s-au născut copiii?", a întrebat specialistul, iar tatăl nu a ştiut să răspundă. Au urmat alte întrebări, cu răspunsuri la fel de nepotrivite.
La final, psihiatrul a spus că bărbatul este afectat neurologic foarte grav, că nu este apt de muncă, dar că internarea lui pentru cercetări mai amănunţite poate avea ca rezultat un tratament care să-l stabilizeze.
Echipa Romgermed s-a angajat să-l ajute în acest sens pe tatăl copiilor şi a promis sprijin familiei.