Evoluția pandemiei de COVID-19 în Italia și în lume. Ce spun experții OMS
- Maria Dima
- 10 februarie 2021, 07:36
CORRIERE DELLA SERA. "Posibilitatea creării coronavirusului în laborator este extrem de puțin probabilă", a declarat șeful misiunii Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) la Wuhan, Peter Ben Embarek, într-o conferință de presă.
Informațiile strânse în misiunea comună OMS și China la Wuhan "sugerează că originea coronavirusului este animală", dar "căutarea căii posibile de penetrare a virusului în speciile animale este încă în curs", a adăugat șeful misiunii OMS.
"Este puțin probabil un salt direct de la lilieci la oameni", a explicat, deoarece nu există o populație mare a acestor animale la Wuhan și în împrejurimi. Rămâne în picioare în continuare ipoteza pangolinilor și felinelor ca primii purtători ai coronavirusului, dar OMS a sfătuit să se continue studiile în acest sens. Embarek a mai spus că sunt necesare studii suplimentare cu privire la rolul alimentelor congelate ca o posibilă "suprafață pentru transmiterea virusului la ființele umane".
În Italia au fost administrate 2.630.102 doze de vaccin împotriva COVID-19 până în prezent, 91% din totalul livrat (2.891.550, din care 2.778.750 Pfizer / BioNTech și 112.800 Moderna). 1.178.838 de persoane au primit ambele doze, potrivit raportului online realizat de comisarul extraordinar pentru urgența sanitară, Arcuri.
Reuters publică o ştire în exclusivitate: Germania ar fi alocat 8,89 de miliarde de euro pentru a cumpăra 635,1 milioane de doze suplimentare de vaccin. Potrivit unui document al Ministerului german de Finanțe obținut de agenția "Reuters", Germania este dispusă să cheltuie 6,22 miliarde de euro în 2021 pentru a cumpăra mai multe doze de vaccin anti-Covid. Ministerul Sănătății de la Berlin va folosi fondurile pentru a cumpăra până la 635,1 milioane de doze, conform planului Uniunii Europene.
Guvernul grec evaluează un "lockdown dur" la Atena
Premierul grec, Kyriakos Mitsotakis, a convocat o întâlnire de urgență la Palatul Maximos (biroul primului ministru) pentru a discuta despre creșterea infecțiilor cu coronavirus în zona Atenei. De fapt, autoritățile sunt foarte îngrijorate de situația epidemiologică din capitală și din regiunea Attica, motiv pentru care, potrivit presei elene, Executivul ar putea institui un "lockdown dur" la Atena.
Actualizarea planului de vaccinare anti-Covid
Primii care vor fi vaccinați în faza 2, indiferent de vârstă, vor fi subiecții "extrem de vulnerabili" sau cei cu boli calificate drept "deosebit de critice, deoarece sunt legate de rata de letalitate asociată cu COVID-19". Este vorba despre persoane cu afecțiuni respiratorii, cardiocirculatorii, neurologice și cu dizabilități, diabet și endocrinopatii severe, fibroză chistică, patologie renală, boli autoimune, boli hepatice și cerebrovasculare, patologie oncologică, sindrom Down, transplant de organe solide, obezitate severă. Urmează persoanele între 75 și 79 de ani; cei între 70 și 74 de ani; cei cu risc clinic special de la 16 la 69 de ani; cei între 55 și 69 de ani fără afecțiuni care cresc riscul clinic și, în cele din urmă, persoanele între 18 și 54 de ani fără risc clinic crescut.
La Paris, varianta engleză atinge pragul de 38%
Varianta englezească reprezintă 37,7% din cazurile pozitive la coronavirus din Ile-de-France, regiunea Parisului, susține directorul laboratorului Bigroup din Neuilly-sur-Seine, Caroline Gutsmuth, citând un studiu realizat pe 7.000 de teste. Date momentan absolut neoficiale. Conform celor mai recente date furnizate de autoritățile franceze, ponderea variantelor este de 14% din numărul total de cazuri găsite în Franța. "Din păcate 37%, aceasta este evoluția prezisă de mai multe persoane. La începutul lunii martie, cred că va fi proporţia majoritară în Franța. Avansează foarte repede", spune Caroline Gutsmuth.
Spania a început vaccinarea cu AstraZeneca
Autoritățile spaniole au început marți administrarea vaccinului produs de AstraZeneca și Universitatea din Oxford pentru a limita răspândirea coronavirusului, după ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat, luni, că nu este momentul să se renunțe la el. Spre deosebire de Pfizer, vaccinul AstraZeneca va fi administrat în Spania populației cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani. Între timp, restricțiile privind călătoriile în Portugalia au fost prelungite până la 1 martie, unde a existat o creștere a infecțiilor.
Anticorpii monoclonali trebuie încă testați
Anticorpii monoclonali nu reprezintă o "cale de salvare" împotriva COVID-19. "Sunt un medicament care încă trebuie experimentat" și "ar trebui să fie utilizate în studii clinice, randomizate și controlate. Nu știm dacă sunt, efectiv, eficiente: datele pe care le avem la dispoziție sunt încă foarte limitate, în fața unui medicament extrem de scump și foarte complex de utilizat", a declarat Antonella Viola, imunolog la Universitatea din Padova, la emisiunea "Buongiorno" de la Sky Tg24.
Focare la Policoro, în regiunea Bazilicata din sudul Italiei
Peste 20 de cazuri în mediul școlar și un total de cel puțin 65 de infecții, sunt datele de la Policoro, în provincia Matera, unde au apărut focare de infecție cu SARS-CoV-2. Primarul Enrico Mascia a anunțat că "în următoarele ore numărul de cazuri pozitive la COVID-19 va crește semnificativ, ajungând și, probabil, depășind 65 de cazuri. Multe dintre infecții, aproximativ 20, se referă la tineri și foarte tineri care frecventează școli secundare de primul nivel. Momentul este într-adevăr foarte delicat".