Informații cheie despre Evgheni Prigojin. Cât are de câștigat Rusia prin dispariția lui

Informații cheie despre Evgheni Prigojin. Cât are de câștigat Rusia prin dispariția luiSursa foto: Arhiva EVZ

Evgheni Prigojin ar putea fi unul dintre pasagerii avionului care s-a prăbușit la nord de Moscova, miercuri seara. Accidentul aviatic s-a produs la trei luni după rebeliunea grupării Wagner, iar mercenarii spun că ar fi vorba despre un asasinat comandat de Vladimir Putin. Cât de apropiat era Prigojin de Moscova.

Miercuri seara, în presa rusă au apărut informații potrivit cărora Evgheni Prigojin a fost ucis. Liderul mercenarilor Wagner ar fi fost victima unui accident aviatic. Acesta s-ar fi aflat la bordul avionului care s-a prăbușit la nord de Moscova. Ulterior, gruparea Wagner a confirmat moartea liderului său.

Accidentul aviatic s-a petrecut în ziua în care se împlinesc trei luni de la rebeliunea mercenarilor. După revolta de la Rostov, mai mulți oficiali i-au recomandat celui poreclit „Bucătarul lui Putin” să se ferească de hotelurile înalte sau să aibă grijă la ceea ce mănâncă.

Liderul mercenarilor Wagner, în vârstă de 62 de ani, a devenit extrem de popular după debutul războiului din Ucraina, în februarie 2022. Evgheni Prigojin, alături de luptătorii său, au condus asaltul rusesc asupra oraşului Bahmut, în cea mai lungă şi sângeroasă bătălie din timpul războiului.

Evgheni Prigojin, luptătorul poreclit „Bucătarul lui Putin”. Când s-au cunoscut cei doi

Evgheni Prigojin, luptătorul poreclit „Bucătarul lui Putin”. Când s-au cunoscut cei doi. Sursa foto: arhiva EVZ

Cine este Evgheni Prigojin

Succesul grupării Wagner a fost făcut cunoscut chiar de Prigojin, pe rețelele de socializare. A avut mai multe reușite pe câmpul de luptă, însă la un moment dat a început să aducă acuzații conducerii armatei ruse. Postările sale din ultimele luni au făcut referire la incompetența comandanților ruși, iar pe unii i-a acuzat chiar i de trădare.

După ce a lansat mai multe acuzații la adresa liderilor de la Moscova, în luna iunie, Evgeni Prigojin a condus o revoltă în Rusia. Mercenarii său au reluat controlul asupra oraşului Rostov pe Don din sudul ţării. În timp ce înaintau spre Moscova, au doborât mai multe elicoptere militare, ucigându-i pe piloţii acestora. Revolta a fost stinsă destul de repede. Președintele Belarusului a făcut un acord cu mercenarii Wagner și le-a oferit protecție. În înțelegere s-a precizat că oficialii ruși vor renunța la un dosar penal împotriva sa pentru revoltă armată.

Confuzia a învăluit punerea în aplicare a acordului şi viitorul lui Prigojin. Kremlinul a declarat că acesta a participat la o întâlnire cu Putin la cinci zile după revoltă. La 5 iulie, televiziunea de stat a anunţat că o investigaţie împotriva sa este încă în curs de desfăşurare. De asemenea, au fost difuzate imagini care arătau bani, paşapoarte, arme şi alte obiecte despre care spunea că au fost confiscate din una dintre proprietăţile sale.

La sfârşitul lunii iulie, Prigojin a fost fotografiat în Sankt Petersburg, în timp ce în oraş avea loc un summit Rusia-Africa. Săptămâna aceasta, el a apărut într-un video despre care a sugerat că a fost filmat în Africa, unde Wagner are operaţiuni.

Date mai puțin cunoscute despre liderul Wagner

Evgheni Prigojin s-a născut la Sankt Petersburg la 1 iunie 1961. A petrecut nouă ani în închisorile sovietice pentru fapte precum jaf şi fraudă. A fost eliberat în 1990, când s-a destrămat Uniunea Sovietică. După eliberare și-a deschis un restaurant în orașul său natal. Se crede că în această perioadă l-a întâlnit pe Vladimir Putin, pe atunci consilier de top al primarului din Sankt Petersburg.

Prigojin avea mai multe relații politice. Cu ajutorul acestora a reușit să obțină contracte importante cu statul. A servit la evenimentele de la Kremlin și a primit porecla de „Bucătarul lui Putin”. Recent, el a glumit că „măcelarul lui Putin” ar fi mai potrivit.

Grupul de mercenari Wagner a fost înființat de Evgheni Prigojin în 2014. Acesta este o companie militară privată ai cărei luptători au fost mobilizaţi în sprijinul aliaţilor Moscovei. Ei au luptat în Siria, Libia şi Republica Centrafricană.

Prigojin a recunoscut că a fondat şi finanţat Internet Research Agency. Despre această companie, Washingtonul spune că este o „fermă de troli” care s-a amestecat în alegerile prezidenţiale din 2016 din SUA. În urmă cu un an, liderul Wagner a recunoscut că a fost implicat în alegeri și a mărturisit că va mai face acest lucru, potrivit Reuters.