Șeful mercenarilor Wagner afirmă că, în luptele pentru cucerirea orașului Bahmut din Ucraina 20000 dintre luptătorii săi au fost uciși, avertizând totodată că Rusia s-ar putea confrunta cu o nouă revoluție în cazul în care conducerea țării nu își îmbunătățește tactica de război.
Evgheni Prigojin spune că, după luni de zile de lupte în Bahmut, 20% din cei 50000 de deținuți recrutați de Wagner și un număr asemănător dintre soldații obișnuiți și-au pierdut viața, scrie The Guardian.
Prigojin a subliniat inegalitatea socială relevată de acest război, el afirmând că fiii săracilor au fost trimiși acasă în sicrie de zinc, în vreme ce copiii elitelor își “bronzau fundurile la soare”.
“Această inechitate s-ar putea sfârși ca în 1917, printr-o revoluție”, a declarat el într-un interviu postat pe contul său de pe mesageria Telegram. “Mai întâi se vor răscula soldații, iar după aceea se vor răscula și cei dragi lor. Sunt deja zeci de mii – rude ale celor uciși. Și, probabil, cifra se va ridica la sute de mii – nu putem evita asta“.
Prigojin, „măcelarul” lui Putin
Prigojin este cunoscut drept “bucătarul lui Putin”, întrucât gestiona pe vremuri un serviciu de catering destinat președintelui rus, dar el a spus că o poreclă mai potrivită ar fi aceea de “măcelar al lui Putin”. El a pretins că oamenii săi controlează acum întregul Bahmut – un anunț contestat de guvernul de la Kiev, care susține că forțele sale sunt încă prezente în acest oraș din Donbas adus în ruină – dar el a avertizat că mercenarii Wagner se vor retrage la începutul lunii viitoare.
Prigojin a făcut aceste declarații după ce două miliții rusești – Trupele Voluntarilor Ruși și Legiunea Libertatea Rusiei – au intrat spectaculos în regiunea Belgorod, de la granița de nord a Ucrainei, reușind să treacă în Rusia cu evidentă ușurință, deși comandantul grupului Wagner nu a făcut referiri directe la această operațiune.
Ministerul rus al Apărării a pretins că a respins aceste forțe, omorând 70 dintre oamenii lor, dar comandanții celor două grupări au anunțat că au pierdut doar doi oameni. După retragerea din Belgorod, Denis Kapustin, comandantul Voluntarilor Ruși, le-a declarat reporterilor de pe partea ucraineană a frontierei că atacul a demonstrat fragilitatea apărării Rusiei.
“Ne putem da seama că șefii armatei, dar și conducerea politică a Federației Ruse nu sunt pregătiți să facă față situației”, a spus Kapustin. “Au investit miliarde în întărirea fronturilor lor, dar când vine vorba să acționeze, totul se prăbușește și nimic nu mai merge”.
„Cred că o să ne mai vedeți prin partea aia”
Kapustin a mai afirmat că în cele din urmă rebelii s-au retras după două zile, de îndată ce Rusia a putut să apeleze la tancuri, dar ei vor ataca din nou dincolo de frontieră.
„Cred că o să ne mai vedeți prin partea aia”, a spus Kapustin, care s-a prezentat sub numele conspirativ de ‘White Rex’ (‘Regele Alb)’, fiind totodată cunoscut pentru vederile sale de extremă-dreaptă. “Nu pot să dezvălui evenimentele viitoare, nu pot să dezvălui direcția. Frontiera… e destul de lungă. Și totuși, va exista o zonă unde lucrurile se vor înfierbânta”.
Oleksii Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, a negat implicarea Kievului în aceste incursiuni, dar a spus că ele demonstrează că Moscova nu este pregătită să facă față problemelor interne cu care ar urma să se confrunte.
“Noi, ca stat oficial, nu avem nimic de-a face cu aceste evenimente”, a spus Danilov. “Cetățenii ruși fac asta pentru a-și exprima o poziție față de ceea ce se întâmplă în Rusia”.
Totuși, o serie de observatori din sectorul miliar au afirmat că este puțin probabil ca aceste miliții rusești, din care fac parte și oameni de extremă-dreaptă, să-și poată deplasa oamenii și armamentul pe teritoriul Ucrainei și dincolo de frontieră fără o aprobare din partea serviciului ucrainean de informații militare.
Soldații nu sunt pregătiți pentru ce va urma
Danilov a subliniat totodată și impresia pe care Kievul și-a putut-o face despre autoritățile ruse în urma acestor incursiuni.
“Asta ne arată că ei nu sunt pregătiți pentru problemele ce vor apărea pe viitor, și nu doar în regiunea Belgorod, ci și pe orice alt teritoriu din Rusia”, a spus el, dând de înțeles că s-ar putea semnala noi mișcări ale unor grupări rusești de rebeli.
“Capacitatea și forța lanțului rusesc de comandă nu vor fi suficiente. Sistemul a încetat să mai funcționeze“, a spus Danilov. “FSB-ul (Serviciul Federal de Securitate) ar trebui să fie cel care controlează frontiera. Întrebarea care se pune este însă: unde e FSB-ul?”
El a mai spus totodată că, în pofida acestor pătrunderi fără precedent pe teritoriul rus, “Putin mai are încă un cuvânt de spus“.
Au existat informații potrivit cărora milițiile rebelilor ar fi apelat la vehicule de proveniență americană ca să pătrundă în Belgorod, ceea ce a făcut Kremlinul să considere că asta este o puternică dovadă a implicării Occidentului. Danilov a negat că guvernul ucrainean ar fi furnizat armament.
„Știu exact de unde să-mi iau armamentul. Din nefericire, nu de la partenerii occidentali”
Kaputin a sugerat că ar fi vorba despre armament capturat de forțele ruse și cumpărat mai apoi de rebeli de pe piața neagră.
“Știu exact de unde să-mi iau armamentul. Din nefericire, nu de la partenerii occidentali”, a spus el.
La Washington, John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională, a declarat că Statele Unite verifică informații legate de aparatura americană, el adăugând că americanii au avertizat Kievul în mod clar că nu sunt de acord ca armament de proveniență americană să fie folosit în atacuri pe teritoriul Rusiei.
Ilia Ponomarev, un disident rus din Ucraina, care susține că e șeful facțiunii politice a Legiunii Libertatea Rusiei, afirmă că incursiunile au trei obiective: să proclame un colț din țară drept ‘Rusia liberă’, să le semnaleze rușilor că o mișcare a rebelilor este reală și eficientă și să deturneze trupe rusești de pe front pentru protecția frontierei.
“Între Ucraina și Rusia există aproximativ 800 de km. de frontieră care în prezent sunt total neglijați de ruși, iar asta se datorează faptului că Occidentul susține mereu că Ucraina nu trebuie să atace Rusia”, afirmă Ponomarev.
Prigojin, „un analist isteț”
El susține că Prigojin e un analist isteț, care își dă seama ce se întâmplă în Rusia cu adevărat și care a pus punctul pe i atunci când a prezis că există o revoluție în fierbere. Întrebat despre absența de până acum a unor probe legate de o rezistență populară în Rusia, el a spus că în ianuarie 1917 Vladimir Lenin spunea că se îndoiește că generația sa va ajunge să vadă căderea regimului țarist or, “asta se întâmpla cu mai puțin de o lună înainte ca revoluția să izbucnească”. (Traducerea: Alexandru Danga/Rador).