Everestul și-a luat tributul: alpiniștii au murit pe capete într-un „blocaj de trafic”
- Dan Coravu
- 27 mai 2019, 00:00
O coadă imensă, de aproximativ 200 de alpiniști, s-a format, săptămâna trecută, pe muntele ucigaș Everest. Situația haotică fără precedent a dus, se pare, la moartea a șapte oameni. Munțomanii profesioniști de origine română, Teofi l Vlad și Gina Bădescu, au scăpat teferi, reușind primejdioasele ascensiuni pe vârfurile Everest și Lhotse. În timp ce Teofil Vlad a cucerit cel mai înalt pisc de pe Pământ (8.848 metri), Gina Bădescu s-a cățărat până la 8.516 metri (vârful Lhotse), cea mai mare altitudine atinsă până în prezent de o româncă.
Escalarea Everestului s-a transformat dintr-un vis măreț într-o adevărată industrie. Pre țul unui permis pentru cățărare este cuprins între 11.000 de dolari și 30.000 de dolari, acesta variind în funcție de unde este cumpărat: fie Nepal, de unde ascensiunea este mai ușoară și mai sigură, fie Tibet, de unde suișul este cel mai riscant. Întreaga expediție poate ajunge și la 100.000 de dolari: doar pentru a se antrena și pentru a-și cumpăra echipamentul, cutezătorii trebuie să scoată din buzunar aproximativ 15.000 de dolari.
Fereastra de vreme bună, capcana morții
Multe creste ale lanțului muntos Himalaya sunt deschise sezonului de alpinism acum, în cea mai bună fereastră de vreme, cuprinsă între aprilie și mai. Profitând de cerul senin de miercurea trecută, circa 200 de alpiniști au încercat să cucerească piscul. Din cauza cozilor imense, mulți s-au ales cu degerături și afecțiuni provocate de altitudinea înaltă, unde oxigenul este foarte rarefiat. Un american și o femeie din India și-au pierdut viața, chiar dacă au reușit să atingă vârful. Au stat prea mult la coborâre, în Zona Morții, cea aflată la peste 8.000 de metri, unde corpul uman este extrem de solicitat. Un alt sportiv de origine indiană a fost descoperit mort, în cortul său, iar un al patrulea, de origine irlandeză, este dat dispărut și considerat decedat. Joia trecută, alți trei oameni, doi indieni și un austriac, au murit, tot la coborâre. Unul dintre indieni, pe nume Nihal Bagwan, în vârstă de 27 de ani, a stat în aglomerație 12 ore.
FOTO: Rob Hall, decedat în 1996, alpinistul care până la moarte a cucerit Everestul mai mult decât orice alt non-șerpaș
Ai noștri au deschis, în premieră, o rută pe „Fiica Everestului”
Gina Bădescu și Teofil Vlad au reușit ascensiunile marți, respectiv miercuri, prima escaladare românească a anului, de peste 8.000 de metri, trecând astfel în palmaresul româncei de 46 de ani. „De acum Teo, ori de câte ori va reveni în Himalaya, se va uita cu alți ochi la punctul acela cel mai înalt… știind că pe Pământ nu există un loc mai înalt decât cel pe care tocmai l-a atins. Sunt bucuros și mândru de prietenul meu și îi felicit pe cei care l-au sprijinit”, a scris alpinistul Zsolt Torok pe pagina sa de socializare.
FOTO: Teo se face frumos după furtună
Zsolt, Teo și Romică Popa au reușit în octombrie 2018, în premieră, să deschidă o rută spre vârful Pumori (7.156 metri), supranumit „Fiica Everestului”, iar traseul este cunoscut acum drept „Le voyage du Petit Prince” (trad. lb. franceză – Călătoria Micului Prinț). Au învins astfel vântul care bătea cu 105 km/h și temperatura de minus 27 de grade Celsius.
„Deschiderea unei rute noi pe un munte aşa de mare părea science-fiction pentru mine, acum ceva vreme, şi mă gândeam că, din punctul meu de vedere, va rămâne în cărțile lui Mick Fowler, Peter Boardman sau Joe Tasker, care m-au inspirat. În timp, am învățat să sper, să cred şi să vreau. Deşi inițial Pumori suna bine urcat şi pe ruta normală, care nu este deloc uşoară, ințiativa de a încerca o premieră a venit la momentul potrivit. (…) Acum, pe drumul spre Kathmandu, încercând să las în urmă frigul şi să îmi dezgheț degetele, mă gândesc la puterea echipei noastre, la cum ne-am fost alături, la cum Romică şi Zsolt mi-au suportat slăbiciunile în toate aceste zile de foc. Traseul „Le voyage du Petit Prince” va rămâne mereu acolo… nu pe Pumori, ci în sufletele noastre” a scris pe Facebook, la acea vreme, Teofil Vlad.