Cele trei EVENIMENTE care le vor face BUCUREȘTENILOR viața un CALVAR

Cele trei EVENIMENTE care le vor face BUCUREȘTENILOR viața un CALVAR

Bucureștiul este un oraș îmbâcsit,cu aer irespirabil, trafic haotic, oameni nervoși și, în general, prea puține lucruri sau locuri care să liniștească acest tumult. Pe parcursul zilei de marți, traiul „capitalișilor” va fi încă și mai greu de atât, fiind anunțate două acțiuni masive de protest în buricul târgului și un exercițiu zgomotos în Gara de Nord din cauza căruia un bulevard întreg va fi blocat.

Mitingul Cartel Alfa

Cartel Alfa organizează, marţi, între orele 11:00 şi 15:00, la Palatul Parlamentului, un miting de protest faţă de prevederile proiectului Legii-Cadru de salarizare a personalului plătit din fonduri publice.

Conform anunţului Cartel Alfa, manifestanţii vor solicita Comisiei pentru muncă din Camera Deputaţilor, cameră decizională, să adopte şi să susţină amendamentele propuse de organizaţiile sindicale. Sindicatele din administraţia publică au înaintat Parlamentului proiectul grilelor de salarizare pentru administraţia publică locală.

Cartel Alfa susţine că, în lipsa acestor grile, practic, administraţia locală devine un teritoriu integral politizat care, în locul profesionalizării serviciilor către populaţie, prin criterii clare de salarizare, unitare pentru tot sistemul de administraţie, va fi la mâna, pixul şi interesele de moment ale celor de la putere.

"Stabilirea nivelului salariilor de bază exclusiv de către aleşii locali, care nu au competenţa necesară în acest domeniu, fiind aleşi politic şi nu după competenţe, precum lucrătorii din domeniu, va duce la politizarea excesivă a funcţiei publice, la un nou val de discriminări în administraţia publică locală şi la menţinerea şi adâncirea haosului din sistem. Credem că această măsură propusă de partidul de guvernare prin Legea salarizării este doar un prim pas într-un program mai amplu de subordonare politică a actului administrativ, care va fi continuată prin procesul descentralizării, realizat în principal după considerente şi interese politice şi nu de eficienţă", se mai spune în comunicat.

Exercițiul din Gara de Nord

Poliţia Română organizează marţi un exerciţiu demonstrativ în Gara de Nord din Capitală şi în perimetrul exterior al acesteia.

Potrivit IGPR, tema acestui exerciţiu este modul în care poliţiştii intervin în cazul unui apel prin care se transmite o ameninţare cu dispozitive explozive improvizate.

Exerciţiul va avea loc în intervalul orar 11,00 - 13,00, iar autorităţile le recomandă cetăţenilor să nu intre în panică şi să respecte indicaţiile poliţiştilor şi ale celorlalte forţe aflate la faţa locului.

Pe timpul desfăşurării exerciţiului, circulaţia rutieră va fi restricţionată pe Bulevardul Dinicu Golescu, în Piaţa Gării de Nord şi pe Calea Griviţei.

De asemenea, accesul în Gara de Nord va fi restricţionat la intrarea "Coloane", precum şi în interiorul acesteia, în zona dintre intrarea "Coloane" şi "Biroul Informaţii", pe ambele culoare.

În exerciţiu sunt angrenaţi poliţişti din cadrul Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Bucureşti, Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, Direcţiei Poliţiei Transporturi, Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale, dar şi angajaţi din cadrul Direcţiei Generale de Jandarmerie a Municipiului Bucureşti, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti Ilfov şi Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti. De asemenea, vor participa reprezentanţi din cadrul SRI, DIICOT, Regionala CFR Bucureşti şi Autoritatea Feroviară Română.

Funcționarii protestează la Camera Deputaților

Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP), împreună cu celelalte organizaţii sindicale competente în reprezentarea sindicală a personalului din administraţia publică locală, vor protesta marţi, în faţa Camerei Deputaţilor, nemulţumiţi de prevederile proiectului Legii salarizării unitare, a anunţat, luni, SNFP.

"Motivele protestului: lipsa grilei de salarizare pentru administraţia publică locală şi sfidarea prevederilor deciziei Curţii Constituţionale nr. 794/2016", se specifică într-un comunicat remis AGERPRES.

De asemenea, Cartel Alfa a anunţat pentru marţi organizarea la Palatul Parlamentului a unui miting de protest faţă de prevederile proiectului Legii-Cadru de salarizare a personalului plătit din fonduri publice.

Conform anunţului, manifestanţii vor solicita Comisiei pentru muncă din Camera Deputaţilor, cameră decizională, să adopte şi să susţină amendamentele propuse de organizaţiile sindicale. Sindicatele din administraţia publică au înaintat Parlamentului proiectul grilelor de salarizare pentru administraţia publică locală.

Referindu-se la protestele angajaţilor din administraţie cu privire la proiectul Legii salarizării, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat luni, la Parlament că Legea salarizării unitare, cel puţin în partea de administraţie, va fi exact aşa cum a fost ea prezentată.

"Dreptul la grevă este un drept constituţional. Pot să facă grevă. Eu vă spun că este o decizie politică, pe care am luat-o în coaliţie, şi Legea salarizării unitare, cel puţin în partea de administraţie, va fi exact aşa cum a fost ea prezentată. Nu lipseşte nicio grilă, pentru că este un nomenclator acolo - există un minim care este salariul minim pe economie şi există un maxim care este indemnizaţia viceprimarului. După, este un nomenclator de funcţii, în funcţie de bugetul pe care îl au cei din administraţie, vor putea să facă grila de salarizare. Este inutil să precizăm că, dacă în Consiliul Local sau în Consiliul Judeţean stabilesc tot bugetul pentru localitate, de ce nu ar putea să stabilească şi salarizarea?", a declarat Lia Olguţa Vasilescu, întrebată despre protestele din administraţia publică centrală şi locală în semn de nemulţumire faţă de proiectul Legii salarizării unitare, proteste care vor continua şi marţi la Bucureşti, în faţa Palatului Parlamentului.

La jumătatea acestei luni, ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, Lia Olguţa Vasilescu, arăta că legea salarizării unitare va aduce o creştere medie a salariilor cu 56%, dar vor fi şi bugetari care vor avea salarii mai mici, respectiv 3% dintre angajaţii cu salariile mari, de 14.000 de lei.

Propunerea legislativă privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice a fost adoptată cu amendamente, săptămâna trecută, în şedinţa de plen a Senatului, în calitate de primă Cameră sesizată.

Ministrul Muncii a declarat, în plen, că legea salarizării are ca obiectiv corectarea disfuncţionalităţilor din sistem, prin aplicarea principiului "la muncă egală, salarii egale".

Potrivit acesteia, săptămâna viitoare ar putea fi dat votul final pe proiectul legii salarizării, care se află în prezent la Camera Deputaţilor.

 

Ne puteți urmări și pe Google News