EVENIMENT ISTORIC. Felix Baumgartner a reuşit să spargă BARIERA SUNETULUI. A sărit de la peste 39 de km | GALERIE FOTO

EVENIMENT ISTORIC. Felix Baumgartner a reuşit să spargă BARIERA SUNETULUI. A sărit de la peste 39 de km | GALERIE FOTO

Felix Baumgartner a sărit de la peste 39.000 de metri deşi iniţial săritura era programată să aibă loc de la 36.576 metri. Austriacul se pregăteşte de cinci ani pentru această misiune. Evenimentul trebuia să aibă loc pe 9 octombrie, însă a fost anulat din cauza unor probleme de natură meteorologică.

UPDATE 9. La câteva ore după evenimentul istoric, austriacul a declarat că nu s-a gândit la niciun fel de record în timpul saltului. UPDATE 8: Primele date arată că totuşi Felix nu a bătut recordul pentru cea mai lungă cădere liberă. Durata zborului lui Felix înainte de a deschide paraşuta a fost de aproximativ 4 minute şi 22 de secunde. UPDATE 7: Paraşuta lui Felix Baumgartner s-a deschis fără probleme. Aterizarea continuă fără probleme majore până la acest moment. UPDATE 6: Săritura a avut loc fără probleme de la peste 39.000 de metri. FELIX BAUMGARTNER A DEPĂŞIT VITEZA SUNETULUI. UPDATE 5: Au loc ultimele verificări şi pregătiri pentru săritură. Capsula a ajuns la aproape 37.800 de metri. UPDATE 4: Felix a ajuns la înălţimea de 35.000 şi a doborât recordul la care s-a zburat până în acest moment cu balonul. UPDATE 3: După mai bine de o jumătate de oră de la momentul desprinderii de Pământ, Felix a ajuns la altitudinea de 12.000m. În afara capsulei este o temperatură de peste -50 grade Celsius, în timp ce în interior se menţine în jurul valorii de 15. UPDATE 2: La altitudinea de 4.400 a început o primă verificare a principalelor elemente, cum ar fi presiunea si oxigenul din capsula. Balonul urcă deja de peste 10 minute. UPDATE 1: Mama lui Felix Baumgartner a fost prezentă la lansarea balonului care îl va ridica până la înălţimea de 36.576, de unde va efectua saltul cu paraşuta.  Balonul este cel mai mare care a fost construit vreodată pentru transport uman. Operaţiunea a început la ora 18.30 (ora României). În cursul căderii libere, austriacul, supranumit "Neînfricatul Felix'"de către prieteni, se expune la numeroase pericole ce-i pot fi fatale. În afară de faptul că se poate zdrobi de pământ, Felix poate muri încă din coborâre pentru că sângele poate să-i fiarbă, plămânii se pot sparge ca nişte baloane umflate prea mult, vasele de sânge din creierul său pot exploda, la fel ca şi cele care alimentează ochii. <iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/r-TCO2IdoTA" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> Însă pericolul de moarte nu l-a oprit până acum pe Felix Baumgartner să execute numeroase salturi, fie de pe clădiri înalte, de pe stânci sau de la înălţimi foarte mari, la limita atmosferei terestre. Iar mâine, deasupra New Mexico, el va încerca să intre în Cartea Recordurilor drept cel care a sărit cel mai de sus şi a coborât în cădere liberă cel mai repede, reuşind să atingă viteza sunetului - 1224 km/h sau Mach 1.

Cu o oră înaintea lansării, Ed Coca, şeful misiunii, va primi undă verde din partea lui Don Day, după care începe numărătoarea inversă. Pentru umplerea cu heliu a balonului, care cântăreşte 1.682 kg, mai sunt necesare aproximativ 45 - 60 minute. Alimentarea se face din două camioane, în timp ce un al treilea, echipat cu un sistem special tine balonul la sol. Balonul este de 10 ori mai mare decât cel folosit de Joe Kittinger pentru saltul sau de la 31.333 metri acum 52 de ani, iar Felix Baumgartner va sări de la o 36.576 metri. CITIŢI ŞI:

  • Un fost paraşutist militar din Austria va încerca mâine să atingă viteza sunetului în cădere liberă. VEZI la ce riscuri se expune | MULTIMEDIA
  • O nouă încercare de a atinge recordul de viteză în cădere liberă a fost programată pentru duminică
  • Misiunea de a atinge viteza sunetului în cădere liber a fost amânată din cauza vântului
  • Marea încercare de a atinge viteza sunetului în cădere liberă a fost abandonată! VEZI MOTIVELE | VIDEO

Ne puteți urmări și pe Google News