EUTANASIA se apropie de ROMÂNIA. Tabloul morții în Europa

EUTANASIA se apropie de ROMÂNIA. Tabloul morții în Europa

La sfârșitul săptămânii, șeful Partidului Radical de Stânga din Franța a anunțat că a obținut garanții ferme că, în schimbul sprijinului pentru coaliția de guvernământ, „proiectul de lege privind sfârșitul vieții va fi depus în Parlament”.

Propunerea PRG îi vine ca o mănușă lui François Hollande. La începutul anului, președintele francez făcea aluzii destul de puțin voalate, asupra intențiilor sale de a legaliza „sfârșitul vieții sub supraveghere medicală”. În iulie, după ce a efectuat o vizită la spitalul Lorient, Hollande a anunțat că, până la sfârșitul anului, „va fi adoptat, fără îndoială, un proiect de lege” privind eutanasia.

Care sunt reglementările în celelalte state din Europa?

Belgia este prima țară din lume care, anul acesta, a legalizat eutanasierea minorilor, „cu boli incurabile” și având „suferințe insuportabile”. Pentru maturi, eutanasia era legală din 2002.

Olanda este prima țară din lume care a legalizat, în 2001, „eutanasia activă” (prin administrarea unui medicament letal). Este necesar avizul unui medic, care să certifice că nu există altă soluție pentru pacient și că suferința „este insuportabilă și fără perspective de ameliorare”. Este nevoie și de avizul unui al doilea medic.

Luxemburgul a legalizat eutanasia în 2009. Aceasta este interzisă minorilor. Este nevoie de o cerere scrisă a pacientului.

Elveția a legalizat atât eutanasia pasivă (întreruperea dispozitivelor de menținere artificială în viață) cât și cea activă (administrarea de substanțe letale). Mai mult, Elveția a legalizat și sinuciderea asistată (pacientul își ia singur, sub supraveghere medicală, doza letală).

Suedia a legalizat în 2010 eutanasia pasivă. În Germania și Austria, eutanasia pasivă este tolerată, dacă pacientul a făcut o cerere. Marea Britanie a legalizat, în 2002, eutanasia în anumite cazuri strict definite. Din 2010, legile sunt mai permisive pentru un cadru medical care asistă eutanasierea unui pacient.

În Danemarca, încă din 1992, un pacient poate refuza, după ce a făcut o cerere scrisă, orice tratament medical. Și în Ungaria, Spania și Cehia, pacienții pot refuza tratamentul.

În Portugalia, eutanasia activă sau pasivă este condamnată, dar un consiliu etic admite întreruperea tratamentuluiîn anumite cazuri.

Italia asimilează eutanasia activă cu omuciderea premeditată. Chiar și dacă există acordul pacientului, codul penal prevede pedepse cu închisoarea între 6 și 12 ani. Și Grecia interzice eutanasia, iar în Serbia și Bosnia, ea este echivalată omuciderii.

În Croația, eutanasia este interzisă, dar codul penal este relativ clement. În Polonia, eutanasia este pasibilă de pedepse de la trei luni la cinci ani de închisoare, dar, în „cazuri excepționale”, tribunalul poate reduce pedepsele, sau chiar să le anuleze. În Irlanda, orice formă a morții sau a sinuciderii este ilegală și pasibilă de 14 ani de închisoare.

În fine, România pedepsește eutanasia cu închisoare până la șapte ani. Încă.