Eurovision 2023 va avea loc în Marea Britanie. Ucraina nu poate găzdui concursul din cauza războiului

Eurovision 2023 va avea loc în Marea Britanie. Ucraina nu poate găzdui concursul din cauza războiului Sursă: Jborzicchi | Dreamstime.com

Ediția de anul viitor a concursului Eurovision va avea loc în Marea Britanie. Organizatorii spectacolului au decis că evenimentul nu poate avea loc în țara câștigătoare, Ucraina. Motivul este războiul în curs de desfășurare, în urma invaziei armatei ruse.

Marea Britanie s-a clasat pe locul al doilea la ediția din acest an a Eurovision. Așadar, au început o serie de discuții despre organizarea spectacolului din 2023. Șeful postului public de televiziune din Ucraina EBU, Mykola Chernotytskyi, a mărturisit că este recunoscătoare pentru solidaritatea arătată pentru desfășurarea evenimentului în altă țară, în contextul conflictului armat cu Rusia.

Totuși, încă nu este cunoscut orașul care va găzdui evenimentul. Glasgow, Manchester și Bristol și-au exprimat interesul de a se implica în organizare. Orașele sunt nevoite să dovedească faptul că au facilitățile potrivite și trebuie să treacă printr-un proces de preselecție. Procesul va începe chiar în această săptămână.

Ucraina în ediția de anul viitor a Eurovision

De asemenea, câștigătoarea din acest an se va califica automat în Marea Finală, așa cum se obișnuiește pentru câștigător. Ea va avea alături așa-numitul Big Five, din care face parte și Regatul Unit. „Este un mare regret că colegii și prietenii noștri din Ucraina nu pot găzdui concursul Eurovision 2023. A fi invitați să găzduim cel mai mare și mai complex concurs muzical din lume este un mare privilegiu”, a explicat directorul general al BBC, Tim Davie. Mai mult, el a declarat că radiodifuzorul va face din acest eveniment „o reflectare reală a culturii ucrainene, alături de prezentarea diversității muzicii și creativității britanice”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Locul de desfășurare ar trebui să găzduiască aproximativ 10.000 de spectatori. În plus, trebuie să fie aflat în apropierea unui aeroport internațional și să aibă suficiente locuri de cazare la hotel pentru cel puțin 2.000 de delegați, jurnaliști și spectatori.

Kalush Orchestra, participantul Ucrainei, a câștigat concursul din acest an în, desfășurat în luna mai. El a avut parte de o demonstrație simbolică de susținere din partea publicului. În același timp, Sam Ryder s-a clasat pe locul al doilea pentru Marea Britanie, cel mai bun rezultat al țării din 1998 încoace.

Regatul Unit și organizarea Eurovision

Marea Britanie a găzduit Eurovision de opt ori, ceea ce înseamnă mai multe organizări decât deține orice altă țară. De alte patru ori a preluat sarcinile de organizare pentru alte țări. A fost gazdă pentru Olanda în 1960, pentru Franța în 1963, pentru Monaco în 1972 și pentru Luxemburg în 1974.

Marea Britanie a găzduit ultima dată în 1998, de la Birmingham cu ocazia victoriei lui Katrina and the Waves. Harrogate, Brighton, Edinburgh și Londra au fost, de asemenea, orașe gazdă pentru concurs. Israelul a fost ultima țară care a refuzat să găzduiască, în 1980, după ce câștigase și în anul precedent.

Precum tradiției, victoria Ucrainei ar însemna că aceasta va găzdui competiția anul viitor. EBU a insistat că acest lucru nu se va întâmpla din cauza războiului cu care se confruntă țara, informează BBC.