Eurostat: suntem pe primul loc în UE la nașterile în rândul tinerelor
- Catalin Dumitrescu
- 27 aprilie 2019, 13:17
România se află, potrivit unui studiu Eurostat din 2019, pe primul loc în ceea ce privește rata nașterilor în rândul adolescentelor și pe ultimul loc în ceea ce privește rata nașterilor în rândul femeilor de peste 40 de ani.
România se află, potrivit unui studiu Eurostat, pe primul loc în ceea ce privește rata nașterilor în rândul adolescentelor. Procentul la nivel național este de 12,3%, mult peste media europeană, de 4%. În țara noastră, unul din zece copii are o mamă adolescentă, situație regăsită și la nivelul Bulgariei, unde rata minorelor devenite mame atinge un procent de 11,9%.
Bulgaria și România sunt urmate de țări precum Ungaria, cu 9%, Slovacia, cu 8,4% și Letonia, cu 5,5%. La polul opus al clasamentului se află țări precum Italia, Olanda și Slovenia, unde procentul adolescentelor devenit mame scade sub 2%.
În ceea ce privește rata nașterilor în rândul femeilor de peste 40 de ani, România ocupă ultimul loc în clasamentul realizat de Eurostat, procentul la nivel național fiind în acest caz de doar 1,6%. România este devansată doar de țări precum Malta, unde procentul înregistrat este de 1,7% și Republica Cehă cu 1,8%. În cealaltă extremă, sunt incluse state precum Italia și Spania, cu procente de 8%, respectiv 7,4%, aici fiind înregistrate și cele mai mari rate ale nașterilor din rândul femeilor de peste 40 de ani la nivelul Uniunii Europene.
În majoritatea statelor europene, femeile au dat naștere primului copil în jurul vârstei de 20 de ani. Excepții notabile au fost înregistrate în Spania, unde 61,6% din femeile care au dat viață pentru prima dată aveau vârste de peste 30 de ani, Grecia cu 57,2% și Italia cu 56,2%.
Medicii atrag atenția că un organism tânăr nu este pregătit să susțină o sarcină, și că din acest motiv, riscul apariției unor malformații pentru făt rămâne unul mare
De asemenea, educația sexuală rămâne încă un subiect tabu la nivelul instituțiilor de învățământ.
Dar și în cazul femeilor femeilor de peste 40 de ani care aleg să devină mame, o sarcină poate comporta mai multe riscuri. După o anumită vârstă, posibilitatea de a avea un copil pe cale natural scade. În aceste cazuri, fertilizarea poate duce la costuri ridicate atât pentru mamă, cât și pentru societate.