Evenimentul Zilei > Social > Eurostat, anunț revoltător! Peste jumătate dintre români n-au bani pentru o vacanță de 7 zile
Eurostat, anunț revoltător! Peste jumătate dintre români n-au bani pentru o vacanță de 7 zile

Eurostat, anunț revoltător! Peste jumătate dintre români n-au bani pentru o vacanță de 7 zile

Peste jumătate dintre români nu îşi permit o săptămână de vacanţă pe an, anunță Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Aproape o treime (29%) dintre rezidenţii cu vârsta de 16 ani sau mai mult din Uniunea Europeană nu-şi puteau permite anul trecut să îşi cumpere măcar o săptămână de vacanţă o dată pe an departe de casă, cel mai ridicat procentaj de persoane în această situaţie fiind înregistrat în România, cu 54%, arată datele publicate luni de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Procentajul a scăzut gradual din 2010, când 39% dintre europeni nu-şi permiteau să plătească pentru o săptămână de vacanţă anuală departe de casă. Totuşi, în urma restricţiilor introduse anul acesta pe plan global pentru a stopa extinderea pandemiei de coronavirus (COVID-19) şi a închiderii frontierelor, această tendinţă de scădere se va opri probabil în acest an.

În rândul statelor membre UE, majoritatea românilor (54%) nu îşi putea permite anul trecut să îşi cumpere o săptămână de vacanţă pe an departe de casă, ei fiind urmaţi de greci (49%), croaţi (48%), ciprioţi (45%) şi italieni (44%).

În contrast, numai 10% dintre suedezi nu îşi puteau permite acest lucru anul trecut, ei fiind urmaţi de danezi şi luxemburghezi (ambii cu 11%), finlandezi (12%), nemţi şi austrieci (ambii cu 13%).

Comparativ cu 2010, procentajul persoanelor care nu îşi permiteau anul trecut să plece o săptămână/an în vacanţă departe de casă a scăzut în toate statele membre UE, cu excepţia Italiei şi Greciei, unde a crescut cu patru puncte procentuale, şi, respectiv, cu trei puncte procentuale.

Cea mai semnificativă scădere s-a înregistrat în Letonia (minus 35 puncte procentuale), Malta (minus 30 puncte procentuale), Bulgaria şi Polonia (ambele cu minus 27 puncte procentuale) şi Estonia (minus 26 puncte procentuale).

La începutul lunii, Eurostat a prezentat un nou raport în care se arată că: cele mai ridicate rate ale absenţelor de la muncă în primul trimestru din 2020 înregistrate în rândul statelor membre ale Uniunii Europene pentru care există date disponibile sunt în Franţa (18,1%), Suedia (16,2%) şi Austria (15%).

Iar cele mai scăzute sunt în România (2,5%), Malta (3,3%) şi Bulgaria (4,4%), potrivit datelor publicate miercuri de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Comparativ cu trimestrul patru din 2019, toate statele membre ale blocului comunitar cu excepţia Finlandei s-au confruntat cu o creştere generală a absenţelor de la muncă. Au crescut absenţele din cauza disponibilizărilor temporare în toate statele membre ale Uniunii Europene pentru care există date disponibile, iar creşterea a fost de peste zece ori în Franţa, Cipru şi Spania.

Sursa: Agerpres

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: