„Europenii” din UDMR blochează Justiția în cazul Marko Attila
- Andreea Udrea, consultant politic
- 5 martie 2015, 00:00
Apreciați drept politicieni cu un grad ridicat de profesionalism, parlamentarii UDMR schimbă foaia când e vorba să dea un om de-al lor pe mâna Justiției.
Plecat din țară de multe săptămâni, deputatul UDMR Marko Attila, pentru care Camera Deputaţilor a încuviinţat cererea DNA de arestare preventivă, este apărat de colegii săi din UDMR, care pretind că nu este nicio problemă în faptul că acesta nu este de găsit.
Marți, vicepreședintele Comisiei Juridice a Camerei, Ciprian Nica, l-a invitat pe Marko Attila să-și consulte dosarul la Cameră sau să-și trimită avocatul să facă acest lucru. Răspunsul lui Nica a venit după ce Attila a cerut Parlamentului să i se trimită cererea ministrului Justiţiei privind încuviinţarea arestării sale preventive, precum şi dosarul său.
FOTO: Deputatul UDMR Marko Attila se află la Budapesta de multe săptămâni FOTO: AGERPRES
„Sunt unii colegi deplasați mental”
Întrebat de EVZ cum ar trebui să procedeze statul român în cazul lui Marko Attila, viceliderul grupului UDMR de la Camera Deputaților, Marton Arpad, a afirmat: „DNA a solicitat ridicarea imunității pentru arestarea preventivă, iar Parlamentul a încuviințat-o. După care DNA nu a mai dispus arestarea sa preventivă. Statul român nu trebuie să procedeze cu nimic. Sunt unii colegi deplasați mental, care spun că maghiarii sunt vinovați de una și de alta”, a încheiat Marton Arpad.
La rândul său, fostul ministru al Mediului, Attila Korodi, a afirmat că, din ceea ce cunoaște, Marko Attila nu a fost convocat de autoritățile române. În plus, Attila Korodi a adăugat că nu a mai ținut legătura cu acesta. „După știința mea, domnului Marko Attila nu i s-a cerut arestarea”, a afirmat și senatorul Verestoy Attila.
Și Gyorgy Frunda a afirmat că vinovăţia deputatului UDMR Marko Attila trebuie dovedită de Parchet, iar acest lucru nu s-a întâmplat deocamdată. „Din câte ştiu, Parchetul nu a cerut instanţei arestarea şi instanţa judecătorească românească nu a dispus arestarea domnului deputat Marko Attila. Atâta timp cât instanța judecătorească românească nu dispune arestarea nu se poate cere extrădarea lui. Nu a avut interdicţie de a pleca din ţară, nu a avut interdicţie de a face altceva, deci decizia lui este pur personală şi răspunderea lui este pur personală”, a spus Frunda. Deputatul UDMR Marko Attila, aflat la Budapesta, este acuzat de abuz în serviciu.
Borbely, amânat de o lună prin Parlament
O lună de zile a trecut de când cazul lui Laszlo Borbely (foto), fost ministru al Mediului și Pădurilor, pentru care DNA a cerut aviz pentru urmărirea penală, este tărăgănat prin Parlament. Acesta va fi discutat de Parlament abia miercurea viitoare, în condițiile în care colegii săi de partid nu au vrut ca plenul Camerei să tranșeze ieri situația sa pentru că Borbely era plecat din țară. DNA a cerut, în data de 5 februarie, aviz pentru urmărirea penală a lui Laszlo Borbely, fost ministru al Mediului și Pădurilor, în legătură cu săvârșirea a trei infracțiuni de trafic de influență, dar au trecut mai bine de trei săptămâni până când cazul său a primit raport de la Comisia Juridică. În schimb, cererile de urmărire penală sau de arestare preventivă venite, în aceeași perioadă, pe numele Elenei Udrea au fost soluționate pe bandă rulantă de către deputați.
FOTO: Laszlo Borbely0
Atacuri repetate la ANI
UDMR a atacat în repetate rânduri și Agenția Națională de Integritate (ANI). În 2014, mai mulți parlamentari, inclusiv de la UDMR, Marton Arpad (foto) și Kerekes Karoly, au depus un proiect de lege prin care urmăreau modificarea legii ANI, astfel încât o persoană aflată în conflict de interese sau declarată incompatibilă să nu mai poată ocupa o funcție în cadrul instituției, timp de trei ani. În plus, tot parlamentari ai UDMR au solicitat tăierea bugetului ANI și SRI, în 2015.
FOTO: Marton Arpad