Europarlamentarul Rareș Bogdan, avertisment pentru Republica Moldova

Rareș Bogdan. Sursa foto: Facebook/ Rareș Bogdan

Europarlamentarul Rareș Bogdan a lansat un avertisment serios pentru Republica Moldova, în contextul apropiatelor alegeri prezidențiale din țară.

Rareș Bogdan, îngrijorat de rezultatele alegerilor și referendumului

El spune că alegerea unui candidat pro-rus, la prezidențiale din această toamnă, ar genera o ruptură între Chișinău și Bruxelles. De asemenea, eurodeputatul i-a îndemnat pe cetățenii Republicii Moldova să compare nivelul de trai din țările Uniunii Europene și cele care fac parte din sfera de influență rusă, dominată de politicieni obedienți regimului Putin

Invitat la emisiunea „La 360 de grade” de la Radio Moldova, europarlamentarul PNL a vorbit despre apropiatele alegeri prezidențiale din Republica Moldova și despre drumul spre integrarea europeană al țării.

Rareș Bogdan a opinat că alegerea unui candidat pro-rus în această toamnă, dar și un rezultat negativ la referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană, ar fi de natură să creeze o ruptură între autoritățile de la Bruxelles și cele de la Chișinău. În plus, o astfel de opțiune electorală ar întârzia procesul de integrare europeană, a mai spus politicianul român.

Rareș Bogdan: Cetățenii Republicii Moldova trebuie să fie extrem de atenți

„Eu nu consider că acest referendum este unul care să curme drumul Republicii Moldova spre Uniunea Europeană, dar cu siguranță acest referendum îl va întârzia, în cazul în care rezultatul va fi unul negativ”, a spus Rareș Bogdan.

„Acest lucru ar fi regretabil pentru moldoveni și pentru Republica Moldova. Un președinte pro-rus ar slăbi încrederea instituțiilor europene în Republica Moldova”, a adăugat eurodeputatul.

Sursa foto: Arhiva EVZ

„Cred că cetățenii Republicii Moldova trebuie să fie extrem de atenți, să se gândească la cetățenii care trăiesc în occident - peste un milion, și care trimit bani acasă fie pentru investiții, fie pentru traiul de zi cu zi a familiilor rămase în Republica Moldova și să se gândească dacă sunt pregătiți ca acești oameni să aibă probleme.

În momentul în care Republica Moldova și-ar schimba drumul, firesc, inclusiv aceștia ar avea de suferit”, a mai spus europarlamentarul PNL.

Alegeri și referendum, în aceeași zi. Care sunt previziunile

Reamintim că, în Republica Moldova, pe 20 octombrie, vor avea loc simultan alegeri prezidențiale și un referendum cu privire la de aderarea la Uniunea Europeană a țării.

Deocamdată, actuala președintă pro-europeană Maia Sandu conduce în sondaje, iar opoziția putinistă nu a reușit să-și desemneze un candidat unic. Dar, după cum atrag atenția unii analiști, desemnarea mai multor candidați pro-Putin, de către formațiunile socialiste și comuniste, precum și de către diverși independenți susținuți de oligarhi fugari cu probleme în justiție precum Ilan Șor sau Veaceslav Platon, ar putea fi o strategie care să permită opoziție pro-ruse să o atace în permanență pe Maia Sandu.