Europa - „un semnal de alarmă” pentru întregul glob: Cazurile COVID-19 au crescut cu peste 55%. Stare de urgență pentru 3 luni

Europa - „un semnal de alarmă” pentru întregul glob: Cazurile COVID-19 au crescut cu peste 55%. Stare de urgență pentru 3 luni sursă: arhivă EvZ

Germania a înregistrat un număr record de cazuri de infectare cu SARS-COV-2 în ultimele 24 de ore. Este vorba despre aproape 34.000 de cazuri de boală COVID-19. Între timp, ministrul Sănătății din Germania atrage atenția cu privire la o „pandemie a nevaccinaților”, în contextul în care 16 milioane de persoane nu sunt încă imunizate. În ciuda acestui lucru, la ATI-uri, numărul pacienților internați este mai mic decât în primăvară.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat că este posibil să se înregistreze încă o jumătate de milion de decese în Europa, până în luna februarie 2022. Hans Kluge, reprezentantul Europei la OMS, a acuzat un număr insuficient de persoane vaccinate și a mai precizat, de asemenea, că relaxarea măsurilor restrictive este unul dintre motivele pentru care cazurile de infectare au crescut, din nou, în Europa.

Responsabilul tehnic al OMS pentru COVID-19, Maria Van Kerkhove, a declarat că, în ultimele patru săptămâni, numărul cazurilor de infectare din Europa a crescut cu peste 55%, în ciuda unei „rezerve ample de vaccinuri și instrumente”, iar colegul său, Mike Ryan, a declarat că situația Europei este un „semnal de alarmă pentru întreaga lume”.

Germania, în fața unui val COVID-19 ce va aduce „multă suferință”

Oficialii din domeniul Sănătății publice din Germania sunt îngrijorați de faptul că un al patrulea val de infecție ar putea duce la un număr mare de decese și la presiuni majore asupra sistemului de sănătate. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 165 de decese, în creștere față de 126 în urmă cu o săptămână.

Ne puteți urmări și pe Google News

Lothar Wieler, de la institutul german RKI, a comentat cifrele terifiante: „Dacă nu luăm acum contramăsuri, acest al patrulea val va aduce și mai multă suferință”. Printre numeroșii oameni care nu au fost vaccinați se numără peste 3 milioane de persoane de peste 60 de ani, considerate a fi expuse unui risc deosebit.

Restaurantele și cafenelele germane cer ca oamenii să aibă dovada vaccinării sau a recuperării din boală înainte de a intra sau, în multe cazuri, un test negativ, dar regulile nu sunt întotdeauna aplicate. Ministrul Sănătății, Jens Spahn, a declarat că i s-a cerut de mai multe ori certificatul de vaccinare într-o singură zi la Roma, în weekend, decât în patru săptămâni în Germania. Dar, după cum subliniază Hans Kluge, creșterea numărului de cazuri nu este limitată la Germania.

Rusia a înregistrat cele mai multe decese COVID-19

Cele mai dramatice creșteri ale numărului de decese au avut loc în ultima săptămână în Rusia, unde au fost înregistrate peste 8.100 de decese, și în Ucraina, cu 3.800 de decese. Ambele țări au rate foarte scăzute de vaccinare, iar Ucraina a anunțat un număr record de 27.377 de cazuri noi în ultimele 24 de ore.

România a înregistrat săptămâna aceasta cel mai mare număr de decese în 24 de ore - 591, scrie BBC.

Tot săptămâna aceasta, guvernul olandez a anunțat că va reimpune purtarea de măști și distanțarea socială în multe spații publice, în contextul în care s-a aflat că numărul internărilor în spitale a crescut cu 31% în doar o săptămână.

În Ungaria, infecțiile zilnice cu COVID-19 au crescut de peste două ori în ultima săptămână, ajungând la 6.268. Purtarea măștii este obligatorie doar în transportul public și în spitale.

Letonia reimpune stare de urgență pentru 3 luni

Croația a înregistrat, joi, 6.310 cazuri noi de infectare, cel mai mare de până acum. Slovacia a raportat al doilea cel mai mare număr de cazuri, iar infecțiile din Cehia au revenit la nivelurile înregistrate ultima dată în primăvară.

Letonia impune, începând de luni, o stare de urgență de trei luni, pe fondul unui nivel record de cazuri COVID-19.

Adjunctul medicului șef adjunct al Angliei, profesorul Jonathan Van-Tam, a declarat miercuri că prea mulți oameni au crezut că pandemia s-a încheiat.

Cu toate acestea, în țările cu cele mai mari recorduri de vaccinare, ratele de infectare sunt încă relativ scăzute. Italia are una dintre cele mai ridicate rate de vaccinare la persoanele de peste 12 ani, dar chiar și aici cazurile noi au crescut cu 16,6% în ultima săptămână.

Infecțiile din Portugalia au crescut la peste 1.000 de cazuri pentru prima dată după luna septembrie. Spania este una dintre puținele țări care nu a înregistrat o creștere a nivelului de transmitere a SARS-COV-2 - miercuri au fost raportate 2.287 de cazuri, potrivit sursei citate.