O eventuală explozie a depozitului de material militar de la Cobasna, din regiunea separatistă pro-rusă Transnistria, ar provoca un adevărat dezastru ecologic și uman, putând fi comparată cu detonarea unei bombe nucleare de 10 kilotone, care a fost lansată asupra orașului Hiroshima în 1945, a arătat Academia de Științe din Republica Moldova. Informațiile vin în contextul în care autoritățile din regiune au raportat atacuri cu focuri de armă în satul care adăpostește depozitul de arme rusesc.
Reciclarea și evacuarea armamentului din depozitul militar din Cobasna, Transnistria, este singura posibilitate de a preveni o eventuală explozie a munițiilor, care să conducă la un dezastru de proporții, arată datele analizate de specialiștii de la Academia de Științe din Republica Moldova încă din anul 2005.
57% dintre armele de la Cobasna nu pot fi folosite sau transportate
În perioada sovietică, depozitul de muniții de artilerie nr. 1411 a fost un arsenal strategic al districtului militar de vest al URSS. Cea mai mare parte a muniției a fost depozitată aici după retragerea trupelor sovietice din fosta Republică Democrată Germană (RDG), Cehoslovacia și alte țări din fostul Pact de la Varșovia.
În prezent, în acest depozit sunt stocate aproximativ 20.000 de tone de arme și muniții, dintre care 57% sunt învechite și nu pot fi folosite sau transportate, iar accesul în zonă este strict interzis, fiind controlat de forțele de menținere a păcii transnistrene și rusești. O eventuală explozie a acestor depozite, care nu pot fi transportate, ar provoca un dezastru ecologic și uman.
Depozitul de muniții de la Cobasna prezintă un pericol ecologic și tehnogen grav nu doar pentru Republica Moldova, ci și pentru Ucraina. În 2005, Academia de Științe a Republicii Moldova a publicat un raport de expertiză privind amenințările pe care le reprezintă acumularea de arme în regiunea transnistreană.
O explozie la depozitul militar ar semăna cu bomba de la Hiroshima
O posibilă explozie a depozitului militar de la Cobasna poate fi comparată cu detonarea unei bombe nucleare de 10 kilotone, care a fost lansată asupra orașului Hiroshima în 1945.
În urma exploziei, s-ar forma un crater cu o rază de 1,5 kilometri și o adâncime de 75 de metri. Cu toate acestea, având în vedere că Cobasna se află într-o zonă rurală, raza de acțiune a exploziei poate ajunge la 40-50 de kilometri. Prin urmare, efectele exploziei pot fi comparate cu pagubele provocate de un cutremur de 7-7,5 grade, arată arnika.org.
Experții subliniază că o explozie a depozitului de muniții din satul Cobasna va duce la pagube pentru populație, la o catastrofă umanitară și ecologică în regiunea de nord-est a Republicii Moldova și pe teritoriul Ucrainei pe o suprafață de 500 până la 3.000 de kilometri pătrați.
Rusia ar folosi zăcământul ca metodă de șantaj geopolitic
Reciclarea și eliminarea armelor este în acest caz singura modalitate de a preveni orice explozie spontană de muniție în depozitele militare din Transnistria de după cel de-al Doilea Război Mondial.
Nenumăratele discuții și negocieri privind evacuarea acestora din regiune, precum și tratatele semnate cu oficialii ruși nu au dat rezultate, iar acestea ar putea fi folosite în orice scop.
Un alt aspect important este faptul că Transnistria a fost adesea acuzată de vânzarea ilegală de arme, iar unele grupuri criminale au transformat-o chiar într-o afacere.
Experții din fosta Uniune Sovietică au afirmat în repetate rânduri că Rusia folosește zăcământul de la Cobasna ca metodă de șantaj geopolitic în relațiile sale cu Republica Moldova, o altă pârghie pe care Kremlinul o oferă în conflictul înghețat de pe Nistru.