Controversa zilei în Transnistria. S-au tras sau nu focuri de armă dinspre Ucraina. Oficialii se contrazic
- Ramona Rotaru
- 27 aprilie 2022, 16:45
Situația din Transnistria pare să escaladeze destul de mult. În timp ce așa-zisul Minister de Interne din această regiune susține că miercuri, 27 aprilie, au fost trase focuri de armă dintre teritoriul ucrainean către satul Cobasna, copreședintele CUC neagă astfel de acțiuni.
Oficialii din Transnistria par să se contrazică în ceea ce privește acțiunile din regiune. Așa-zisul Minister de Interne acuză forțele ucrainene că ar fi lansat un atac înspre satul Cobasna. Aici s-ar afla un depozit militar în care se păstrează armele fostei Armate a 14-ea a Uniunii Sovietice, precum și o parte din armamentul din fosta RDG și Cehoslovacia.
„În dimineața zilei de 27 aprilie, la ora 8:45, au fost trase focuri de armă dinspre partea ucraineană în direcția satului transnistrean Cobasna”, susține așa-numitul Minister de Interne din regiune.
Informațiile sunt contrazise de Oleg Beleakov, copreședintele Comisiei Unificate de Control (CUC) din partea regiunii transnistrene, care susține că nu au fost trase focuri de armă în apropierea satului Cobasna, transmite TASS, agenție de presă afiliată Kremlinului.
Pentru ca lucrurile să fie lămurite cu privire la acțiunile din Transnistria de miercuri, 27 aprilie, Ziarul de Gardă a solicitat o reacție de la Biroul politici de reintegrare.
Așa-zisul Minister de Interne a precizat marți seara faptul că, în apropierea depozitului de armament, au fost observate mai multe drone, „avioanele au fost lansate pe teritoriul transnistrean din Ucraina”.
În Transnistria se află cel mai mare depozit de muniție din Europa de Est. Acesta a fost construit în 1940, iar astăzi sunt păstrate arme din mai multe regiuni.
Republica Moldova, precaută la ce se întâmplă în Transnistria
Marți a avut loc o ședință a Consiliului Suprem de Securitate (CSS). După discuții cu privire la securitatea Republicii Moldova, președintele Maia Sandu a declarat că se urmărește cu vigilență evoluția evenimentelor de la Tiraspol. Aceasta a precizat faptul că, tensiunile din prezent din regiunea transnistriană au rolul de a destabiliza situația. Totodată, autoritățile de la Chișinău au condamnat „orice provocări și tentative de a atrage R. Moldova în acțiuni ce pot pune în pericol pacea în țară”. Maia Sandu a ținut să precizeze că nu se dorește un conflict, ci soluționarea situației pe cale pașnică.
Șefe de stat din Republica Moldova a anunțat intensificarea patrulelor și verificărilor pe teritoriul țării și la frontiere. De asemenea, va crește alerta în ceea ce privește securitatea obiectivelor de infrastructură critică și a nivelului de alertă în privința securității și ordinii publice.