Europa și-a deschis birou cultural la Sibiu

Europa și-a deschis birou cultural la Sibiu

Ministrul Culturii din Luxemburg, Octavie Modert, alături de alte personalități europene au inaugurat astăzi la Sibiu primul „punct de lucru” al Institutului European pentru Itinerarii Culturale. Cu sediul central la Luxemburg, Institutul de la Sibiu are drept arie de influență toată Europa de sud-est și sudul Caucazului.

Scopul principal al acestui institut este acela de a promova turismul cultural, de a scoate la iveală traseele pe care doar localnicii le cunosc. „Este o modalitate de a apropia oamenii. Mai ales într-o astfel de perioadă de criză economică este momentul să investim în cultură”, a declarat Octavie Modert, căreia i se datorează acceptarea Sibiului drept Capitală culturală europeană alături de Luxemburg, în 2007.

Prima ”antenă” după 13 ani

Institutul European pentru Intinerarii culturale (IEIC) a fost înființat acum 13 ani la Luxemburg, sub tutela Consiliului Europei. „Este o șansă aparte a acelor trasee culturale puțin cunoscute. Biroul de la Sibiu va fi un punct de legătură între Europa de vest și cea de sud-est alături de Caucaz”, completează Erna Hennicot-Schoepges, președinta Institutului la nivel european. După 13 ani, reprezentanții IEIC au decis să își extindă activitatea. „Acest Institut de la Sibiu a fost denumit de partenerii luxemburghezi simplu – antenă. Sperăm ca această antenă de la Sibiu să și recepteze, dar să și emită”, a declarat primarul Sibiului, Klaus Johannis. În momentul de față, rețeaua coordonată de IEIC leagă în diferite trasee peste 900 de comunități din întreaga Europă.

Primul proiect sibian: bisericile fortificate

Pentru a pune pe roate sediul de la Sibiu al Institutului, europenii i-au ales drept colaboratori pe reprezentanții ONG-ului Mioritics, din România. Mihai Dragomir, managerul IEIC Sibiu, a anunțat deja primul proiect la care lucrează. „Este vorba de itinerariul bisericilor fortificate din Transilvania. Sunt câteva zeci de astfel de localități, puțin cunoscute, dar care au o valoare culturală impresionantă”, susține Dragomir. Sediul Institutului la Sibiu a fost creat în Casa Luxemburg din Piața Mică a orașului, imobil donat Marelui Ducat al Luxemburgului în anul 2000.

Ne puteți urmări și pe Google News