Deficitul comercial al Europei fata de China a crescut cu 25 la suta in primele opt luni ale anului, pana la 70 de miliarde de euro, a anuntat azi, Biroul de Statistica al Uniunii Europene.
Yuanul chinezesc a scazut cu sapte procente fata de euro de la inceputul acestui an, fapt care a inrautatit situatia deficitului comercial dintre statele europene si China, relateaza presa internationala.
O delegatie a UE, condusa de presedintele Bancii Centrale Europene Jean-Claude Trichet va discuta la Beijing, pe data de 27 noiembrie, despre posibilitatea “declansarii de masuri protectioniste” fata de importurile chinezesti in Europa.
Exporturile europene catre SUA au continuat sa scada cu un procent, ca volum, in primele opt luni ale anului, comparativ cu acelasi interval al anului 2006.
Estimari sumbre
In timp ce China ramane in vizorul Uniunii Europene, o alta problema se iveste, in politica de export tot mai relaxata a Statelor Unite ale Americii.
Repercursiunile incetinirii economiei americane vor afecta si alte economii care inregistreaza rate de export profitabile. Polonia, Cehia si Marea Britanie sunt principalele vizate, in opinia analistilor financiari, relateaza presa internationala.
De la inceputul anului, dolarul a scazut cu zece la suta fata de moneda europeana. Drept urmare, marfurile europene vor deveni cu mult mai putin competitive in fata exporturilor americane si chinezesti.
Daca SUA intra in recesiune, Europa Centrala si de Est si mai nou Marea Britanie, care sustin exporturile batranului continent in prezent, pot face fata presiunii economice din partea Chinei, mai spun analistii financiari, citati de presa internationala.
“Lupta se duce pe un front bilateral” a declarat Kenneth Wattret, economist in cadrul bancii BNP Paribas din Londra, pentru agentia Bloomberg.