Europa își sacrifică una dintre cele mai vechi păduri de pe continent pentru energie

suceava, padure, ciclon, gura humorului

Zeci de state din Europa profită din plin de subvențiile pe care UE le oferă pentru arderea lemnului. Companii private și de stat recurg la tăierea pădurilor seculare pentru a produce energie prin arderea lemnului.

Goana după energia curată a statelor europene a avut ca rezultat exploatarea pădurilor masiv, încât arderea lemnului a dus la eliberarea la mai mult dioxid de carbon decât ar fi fost emis dacă energia ar fi provenit din combustibili fosili.

David Gehl, reprezentant de la Environmental Investigation Agency, care a studiat utilizarea lemnului în Europa Centrală, a precizat că europenii au cumpărat lemn, crezând că este o alegere sustenabilă, dar în realitate, acest lucru duce la distrugerea ultimelor păduri sălbatice din Europa.

Cercetările oficiale ale Uniunii Europene nu au putut identifica sursa a 120 de milioane de tone metrice de lemn utilizate pe continent anul trecut - o diferență mai mare decât dimensiunea întregii industrii a lemnului din Finlanda. Cercetătorii spun că cea mai mare parte a fost probabil arsă pentru încălzire și electricitate.

Vot important în Parlamentul European. Proiect de lege prin care se va interzice arderea lemnului pentru energia curată

Statele europene se confruntă cu o criză energetică fără precedent, iar proiectul de lege privind eliminarea subvențiilor acordate industriei de lemn și interzicerea arderilor copacilor pentru atingerea obiectivelor de energie curată nu este văzut cu ochi buni de unele țări europene.

În Cehia,  protestatarii au ieșit în stradă, furioși din cauza creșterii costurilor energiei, iar autoritățile franceze au avertizat că vor avea loc pene de curent în această iarnă. Mai mult, țările nordice fac presiuni pentru a menține „în viață subvențiile pentru lemn.

Guvernul din Letonia a avertizat că modificările propuse de UE ar avea un impact negativ asupra investițiilor și firmelor, iar Danemarca susține că astfel de decizii trebuie lăsate la latitudinea guvernelor naționale.

Jefuirea ultimelor păduri sălbatice din Europa, o practică larg răspândită. România, țara unde furatul lemnului a devenit un obicei

Agenția de Investigare a Mediului a anunțat că din România, spre exemplu, marile fabrici de peleți au primit bușteni întregi din păduri protejate.

"Odată ce tăiați acești copaci bătrâni, degradați ecosisteme care au avut nevoie de secole pentru a se forma cu puțină intervenție umană", a declarat Dan-Catalin Turiga, un inginer silvic care i-a însoțit pe reporterii Times.

Proprietarii de păduri sunt obligați, în termen de doi ani, să înlocuiască arborii tăiați cu alții, lucru ce nu se întâmplă mereu. Jurnaliștii de la Times au văzut întinderi mari de terenuri care fuseseră înregistrate ca fiind exploatate cu ani în urmă, dar nu s-a făcut nicio replantare. În unele cazuri, puieții au murit, probabil din cauza solului degradat.

Irene di Padua, directorul asociației comerciale Bioenergy Europe, a declarat că lemnul rămâne durabil, dacă este corect exploatat. Mai mult, asociația se opune categoric tăierii subvențiilor sau schimbării modului în care este definită energia curată.

Rusia pune la pământ statele Europene. Se anunță una dintre cele mai grele ierni din ultimele decenii

În momentul în care UE va lua decizia ca energia produsă de lemnul ars nu mai este „prietenoasă cu mediul”, multe țări vor fi instant îndepărtate de la îndeplinirea obiectivelor privind energia regenerabilă.

Printre ele se numără și Italia, cel mai mare consumator de peleți din lemn de pe continent. Mai mult de o treime din energia sa regenerabilă provine din arderea materialelor vegetale. Guvernele Germaniei, Țărilor de Jos, Belgiei și Luxemburgului și-au manifestat sprijinul pentru eliminarea subvențiilor. Alte țări au rămas în mare parte tăcute.

Grupurile de mediu și cei mai aprigi susținători ai schimbării regulilor sunt de acord că această criză energetică a făcut ca politica să devină o provocare.

Ministrul finlandez al Agriculturii și Pădurilor a postat, în urmă cu câteva luni, că este nevoie urgentă de mai multe energie regenerabilă internă și de autosuficiență, precizând că va promova pe deplin energia forestier, scrie nytimes.com