Europa își alege noii lideri

Europa își alege noii lideri

Comisia Europeană urmează să primească astăzi, în sfârșit, un nou președinte, numire ce deschide procesul de desemnare a celorlalți șefi de instituții comunitare.

Războiul de culise început în urmă cu o lună, după alegerile europarlamentare, pentru desemnarea noului președinte al Comisiei Europene este aproape de final. Astăzi, în cea de-a doua zi a summitului european de la Bruxelles, liderii țărilor comunitare sunt așteptați să îl susțină ferm pe Jean-Claude Juncker pentru postul de președinte al Comisiei, succedându-i lui Jose Manuel Barroso. Părăsită rând pe rând de aliați, Marea Britanie va trebui să se resemneze și să îl accepte, într-un final, pe Juncker, cel pe care premierul britanic David Cameron l-a contestat vehement. Un vot deschis, fără precedent în istoria UE, va avea totuși loc, însă opoziția Londrei și opțiunile care îi mai rămân pentru a bloca numirea lui Juncker nu mai pot schimba deznodământul, scrie publicația EUObserver, specializată în afaceri europene.

Cameron și Orban

David Cameron îl consideră pe Juncker un federalist european de modă veche și dorește ca la conducerea Comisiei Europene să fie desemnată o persoană mai deschisă reformării Uniunii Europene și diminuării atribuțiilor acesteia, măsuri care să răspundă dorințelor electoratului european care a votat masiv în favoarea euroscepticilor la ultimul scrutin europarlamentar. Italia, Suedia și Olanda, care își manifestaseră și ele rezerve față de Juncker, au sfârșit prin a-l susține, Londra rămânând doar cu Ungaria de partea sa.

Ne puteți urmări și pe Google News

Desemnarea lui Juncker, fost premier luxemburghez, deschide procesul de numire a celorlalți lideri comunitari. La summit, liderii europeni vor discuta și despre posibilul succesor al lui Herman van Rompuy la conducerea Consiliului European și al lui Catherine Ashton în fruntea diplomației comunitare, cei doi încheindu-și mandatul în noiembrie. Tratative vor avea loc și pe marginea nominalizării viitorului șef permanent al Eurogrup, reuniunea miniștrilor de Finanțe din țările membre ale Zonei Euro, și a președintelui Parlamentului European.

Dezbaterile din jurul numirii lui Juncker sunt cu atât mai importante cu cât Comisia este executivul comunitar care propune legi și veghează la respectarea tratatelor europene (penalizând țările membre dacă este nevoie), supervizează bugetele naționale și negociază acorduri în numele blocului comunitar. Viitorul președinte al Comisiei va avea, de asemenea, un cuvânt greu de spus în numirea noului diplomat-șef al UE care va ocupa și postul de vicepreședinte al executivului comunitar. Surse de la Bruxelles spun că documentele de la summitul care a început ieri și se încheie astăzi au deja numele lui Juncker pe ele, alegerea acestuia fiind doar o formalitate. Parlamentul European va vota propunerea pe 16 iulie.